Rady, wskazówki, podpowiedzi, projekty, itp.

ODPOWIEDZ
ambrozja06

Re: Rady, wskazówki, podpowiedzi, projekty, itp.

Post autor: ambrozja06 » 10 sty 2018, 17:19

Rzuciłam tam jeszcze stary konar, który bardzo szybko pokrył się mchem i porósł bluszczem i barwinkiem.Efekt tajemniczego ogrodu się jeszcze pogłębił.Budki lęgowe na orzechu dopełniają całości.Wyszło cieniste, przyjazne miejsce dla zwierząt.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 10 sty 2018, 18:37

A gdzie zdjęcie? A najlepiej cały wątek???????????????????????????????

ambrozja06

Post autor: ambrozja06 » 10 sty 2018, 23:06

EwaM pisze:A gdzie zdjęcie? A najlepiej cały wątek???????????????????????????????
Myślę, szykuję się. Będzie.

Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Zadomowiony

Post autor: Daria_Eliza » 10 sty 2018, 23:53

No raczej. Bo ja też chcę zobaczyć ten dziki malowniczy zakątek cienisty. :mrgreen:

Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony

Post autor: mariaewa » 04 lut 2018, 20:20

To proszę o radę i poradę.
To długa przypłotowa. Zdjęcie z czerwca, szału nie ma. Chcę zlikwidować przerwę miedzy różami, gdzie teraz jest zlew.
Te róże kwitną obficie ale dość krótko. I potem na ścianie nic się nie dzieje.
Proszę o propozycje róży bezkolcowej , kwitnącej długo lub powtarzającej kwitnienie. Tam jest dużo miejsca, może się rozrastać i piąć do woli.
Wystawa niby północno wschodnia ale słońce jest od 14 aż do zmroku.
Może być czerwona. Wolałabym białą lub żółtą oczywiście. :oops:
10 czerwca.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ambrozja06

Post autor: ambrozja06 » 04 lut 2018, 20:54

To ja proponuję Perennial Blue. U mnie , to ta najwyższa na rogu domu, nad czerwonym Flamentanzem.
Ja mam wersję fioletowo-różową z białym oczkiem. Kasia ma białą.
Rośnie silnie, kolce tylko na starych pędach, młode są bezkolcowe, kwitnie cały sezon, liście zdrowe i bardzo ładnie pachnie.
Dodatkowo będzie się ładnie komponować z rosnącymi z przodu szałwiami, bo to ta sama gama kolorystyczna.
Z pnących żółtych to Golden Gate, ale kolcowa.
Piękna i silnie rosnąca z herbacianymi, bardzo szlachetnymi kwiatami to Aloha. Ale ma ogromne kolce!
U mnie oplata kolumnę przy ganku, to sobie zobacz.
Wszystkie to"wielkoludy"

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 04 lut 2018, 21:06

Nie wypowiadam się na temat nowej róży, ale czy tych co rosną nie dałoby się podsadzić powojnikami z grupy viticella? Tylko trzeba by dziurę zdrenować gruzem i sadzić na kopcu.

Sikorka

Post autor: Sikorka » 13 lut 2018, 16:09

Marioewo,
Ja mam jeszcze dwie pnące róże zupełnie bezkolcowe:

Pierwsza to Lykefund, biała, silnie rozrastająca sie, bezproblemowa, ładnie zimująca ale kwitnie tylko raz.
Druga to angielka ( większość moich róż to Austinki) nazywa sie Mortimer Sackler, jest jasnoróżowa, zabójczo pachnie, powtarza kwitnienie. Nie wiem jak by sobie poradziła z mrozem ( u mnie rośnie przy murze pod domem ale w zeszłą zimę przemarzła do kopczyka. Kwitnie na tegorocznych pędach. Jest jeszcze młoda , oprócz kopczyka nic wiecej z nią nie robiłam). W Londynie była bardzo wigorna, obficie kwitła. Nie urośnie tak duza jak Lykefund.

zuzanna2418

Post autor: zuzanna2418 » 13 lut 2018, 20:21

Mesiu mój typ to Ghislaine de Feligonde. Trochę biała trochę morelowo-żółta :) Bezkolcowa. Powtarza, choć słabiej niż pierwsze kwitnienie.

zuzanna2418

Post autor: zuzanna2418 » 23 lut 2018, 13:43

zuzanna2418 pisze:Mesiu mój typ to Ghislaine de Feligonde. Trochę biała trochę morelowo-żółta :) Bezkolcowa. Powtarza, choć słabiej niż pierwsze kwitnienie.
A, i jeszcze u Majki edulkot podpatrzyłam podobną: Christine Helene.

Keetee

Post autor: Keetee » 27 lut 2018, 12:47

Mesiu to ja Ci jeszcze dorzucam: Uetersener Klosterrose , Schneewitchen Climber i Perpetually Yours :okok:

Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony

Post autor: mariaewa » 16 mar 2018, 13:43

Bluszcz, rdest Auberta, hortensja pnąca, cytryniec chiński. Wszystkie do cienia lub półcienia, ekspansywne i lubiące cięcie a więc można utrzymać w ryzach. Na beton odmiana winobluszczu pięciolistkowego Murorum. Nie czepia się wąsami a przylgami.
Ja kupiłam na siatkę i kiepsko się trzyma. Na wietrze całe ściany z liści odpadają. Na mury -idealny.
Teraz doczytałam, że nie chodzi Ci o zakrycie betonowego ogrodzenia. :oops:
A tylko ogrodzenie jako plecki.

Awatar użytkownika
boryna
Administrator

Post autor: boryna » 16 mar 2018, 13:52

No i po co ja tu weszłam. żeby mi MariaEwa Murorum w oczy kłuła! A ja tak coś potrzebuję na dom, tylko winobluszcz trójlistkowy jak i bluszcz to za powolne trochę. A pięciolistkowy szybko rośnie. Czy ten rośnie faktycznie 1-2 m rocznie? Miałam już nic nie kupować, ale to jest wyższa konieczność :mrgreen: . MarioEwo czy masz jakieś informacje odnośnie jego zachowania na stronie północnej domu?

zuzanna2418

Post autor: zuzanna2418 » 16 mar 2018, 13:52

Jeśli masz tam drzewo, to ziemia może być za sucha dla hortensji.
Jak to trawa to cholera wie. Zdjęcie nie wygląda na zrobione w naszym kraju, więc może to być coś, co u nas nie rośnie. Ale przypomina rozplenicę, zanim wypuści kłosy :-)

Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony

Post autor: mariaewa » 16 mar 2018, 14:22

Bożenko mój murorum rośnie w rogu północ wschód i wygląda tak.
d55.jpg
Powiedziałbym, że im mniej słońca tym lepiej. Pierwsze dwa sezony nie był imponujący, już myślałam, że popełniłam błąd.
Ale teraz się rozbrykał. Daję Osmocote 6 miesięcy i sporo podlewam. Młode przyrosty rzeczywiście mają i ponad dwa metry ale szczelność pokrycia zależy też od gęstości sadzenia. Ja sadziłam co pół metra. Miały być ściany odgradzające od reszty ogrodu. I są.
W sekcji roślinnej Pnącza jest więcej zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam w domu i zagrodzie”