Rady, wskazówki, podpowiedzi, projekty, itp.
-
ambrozja06
Re: Rady, wskazówki, podpowiedzi, projekty, itp.
Rzuciłam tam jeszcze stary konar, który bardzo szybko pokrył się mchem i porósł bluszczem i barwinkiem.Efekt tajemniczego ogrodu się jeszcze pogłębił.Budki lęgowe na orzechu dopełniają całości.Wyszło cieniste, przyjazne miejsce dla zwierząt.
- EwaM
- Zadomowiony
A gdzie zdjęcie? A najlepiej cały wątek???????????????????????????????
-
ambrozja06
Myślę, szykuję się. Będzie.EwaM pisze:A gdzie zdjęcie? A najlepiej cały wątek???????????????????????????????
- Daria_Eliza
- Zadomowiony
No raczej. Bo ja też chcę zobaczyć ten dziki malowniczy zakątek cienisty. 
- mariaewa
- Zadomowiony
To proszę o radę i poradę.
To długa przypłotowa. Zdjęcie z czerwca, szału nie ma. Chcę zlikwidować przerwę miedzy różami, gdzie teraz jest zlew.
Te róże kwitną obficie ale dość krótko. I potem na ścianie nic się nie dzieje.
Proszę o propozycje róży bezkolcowej , kwitnącej długo lub powtarzającej kwitnienie. Tam jest dużo miejsca, może się rozrastać i piąć do woli.
Wystawa niby północno wschodnia ale słońce jest od 14 aż do zmroku.
Może być czerwona. Wolałabym białą lub żółtą oczywiście.
To długa przypłotowa. Zdjęcie z czerwca, szału nie ma. Chcę zlikwidować przerwę miedzy różami, gdzie teraz jest zlew.
Te róże kwitną obficie ale dość krótko. I potem na ścianie nic się nie dzieje.
Proszę o propozycje róży bezkolcowej , kwitnącej długo lub powtarzającej kwitnienie. Tam jest dużo miejsca, może się rozrastać i piąć do woli.
Wystawa niby północno wschodnia ale słońce jest od 14 aż do zmroku.
Może być czerwona. Wolałabym białą lub żółtą oczywiście.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
ambrozja06
To ja proponuję Perennial Blue. U mnie , to ta najwyższa na rogu domu, nad czerwonym Flamentanzem.
Ja mam wersję fioletowo-różową z białym oczkiem. Kasia ma białą.
Rośnie silnie, kolce tylko na starych pędach, młode są bezkolcowe, kwitnie cały sezon, liście zdrowe i bardzo ładnie pachnie.
Dodatkowo będzie się ładnie komponować z rosnącymi z przodu szałwiami, bo to ta sama gama kolorystyczna.
Z pnących żółtych to Golden Gate, ale kolcowa.
Piękna i silnie rosnąca z herbacianymi, bardzo szlachetnymi kwiatami to Aloha. Ale ma ogromne kolce!
U mnie oplata kolumnę przy ganku, to sobie zobacz.
Wszystkie to"wielkoludy"
Ja mam wersję fioletowo-różową z białym oczkiem. Kasia ma białą.
Rośnie silnie, kolce tylko na starych pędach, młode są bezkolcowe, kwitnie cały sezon, liście zdrowe i bardzo ładnie pachnie.
Dodatkowo będzie się ładnie komponować z rosnącymi z przodu szałwiami, bo to ta sama gama kolorystyczna.
Z pnących żółtych to Golden Gate, ale kolcowa.
Piękna i silnie rosnąca z herbacianymi, bardzo szlachetnymi kwiatami to Aloha. Ale ma ogromne kolce!
U mnie oplata kolumnę przy ganku, to sobie zobacz.
Wszystkie to"wielkoludy"
- EwaM
- Zadomowiony
Nie wypowiadam się na temat nowej róży, ale czy tych co rosną nie dałoby się podsadzić powojnikami z grupy viticella? Tylko trzeba by dziurę zdrenować gruzem i sadzić na kopcu.
-
Sikorka
Marioewo,
Ja mam jeszcze dwie pnące róże zupełnie bezkolcowe:
Pierwsza to Lykefund, biała, silnie rozrastająca sie, bezproblemowa, ładnie zimująca ale kwitnie tylko raz.
Druga to angielka ( większość moich róż to Austinki) nazywa sie Mortimer Sackler, jest jasnoróżowa, zabójczo pachnie, powtarza kwitnienie. Nie wiem jak by sobie poradziła z mrozem ( u mnie rośnie przy murze pod domem ale w zeszłą zimę przemarzła do kopczyka. Kwitnie na tegorocznych pędach. Jest jeszcze młoda , oprócz kopczyka nic wiecej z nią nie robiłam). W Londynie była bardzo wigorna, obficie kwitła. Nie urośnie tak duza jak Lykefund.
Ja mam jeszcze dwie pnące róże zupełnie bezkolcowe:
Pierwsza to Lykefund, biała, silnie rozrastająca sie, bezproblemowa, ładnie zimująca ale kwitnie tylko raz.
Druga to angielka ( większość moich róż to Austinki) nazywa sie Mortimer Sackler, jest jasnoróżowa, zabójczo pachnie, powtarza kwitnienie. Nie wiem jak by sobie poradziła z mrozem ( u mnie rośnie przy murze pod domem ale w zeszłą zimę przemarzła do kopczyka. Kwitnie na tegorocznych pędach. Jest jeszcze młoda , oprócz kopczyka nic wiecej z nią nie robiłam). W Londynie była bardzo wigorna, obficie kwitła. Nie urośnie tak duza jak Lykefund.
-
zuzanna2418
Mesiu mój typ to Ghislaine de Feligonde. Trochę biała trochę morelowo-żółta :) Bezkolcowa. Powtarza, choć słabiej niż pierwsze kwitnienie.
-
zuzanna2418
A, i jeszcze u Majki edulkot podpatrzyłam podobną: Christine Helene.zuzanna2418 pisze:Mesiu mój typ to Ghislaine de Feligonde. Trochę biała trochę morelowo-żółta :) Bezkolcowa. Powtarza, choć słabiej niż pierwsze kwitnienie.
-
Keetee
Mesiu to ja Ci jeszcze dorzucam: Uetersener Klosterrose , Schneewitchen Climber i Perpetually Yours 
- mariaewa
- Zadomowiony
Bluszcz, rdest Auberta, hortensja pnąca, cytryniec chiński. Wszystkie do cienia lub półcienia, ekspansywne i lubiące cięcie a więc można utrzymać w ryzach. Na beton odmiana winobluszczu pięciolistkowego Murorum. Nie czepia się wąsami a przylgami.
Ja kupiłam na siatkę i kiepsko się trzyma. Na wietrze całe ściany z liści odpadają. Na mury -idealny.
Teraz doczytałam, że nie chodzi Ci o zakrycie betonowego ogrodzenia.
A tylko ogrodzenie jako plecki.
Ja kupiłam na siatkę i kiepsko się trzyma. Na wietrze całe ściany z liści odpadają. Na mury -idealny.
Teraz doczytałam, że nie chodzi Ci o zakrycie betonowego ogrodzenia.
A tylko ogrodzenie jako plecki.
- boryna
- Administrator
No i po co ja tu weszłam. żeby mi MariaEwa Murorum w oczy kłuła! A ja tak coś potrzebuję na dom, tylko winobluszcz trójlistkowy jak i bluszcz to za powolne trochę. A pięciolistkowy szybko rośnie. Czy ten rośnie faktycznie 1-2 m rocznie? Miałam już nic nie kupować, ale to jest wyższa konieczność
. MarioEwo czy masz jakieś informacje odnośnie jego zachowania na stronie północnej domu?
-
zuzanna2418
Jeśli masz tam drzewo, to ziemia może być za sucha dla hortensji.
Jak to trawa to cholera wie. Zdjęcie nie wygląda na zrobione w naszym kraju, więc może to być coś, co u nas nie rośnie. Ale przypomina rozplenicę, zanim wypuści kłosy
Jak to trawa to cholera wie. Zdjęcie nie wygląda na zrobione w naszym kraju, więc może to być coś, co u nas nie rośnie. Ale przypomina rozplenicę, zanim wypuści kłosy
- mariaewa
- Zadomowiony
Bożenko mój murorum rośnie w rogu północ wschód i wygląda tak.
Powiedziałbym, że im mniej słońca tym lepiej. Pierwsze dwa sezony nie był imponujący, już myślałam, że popełniłam błąd.
Ale teraz się rozbrykał. Daję Osmocote 6 miesięcy i sporo podlewam. Młode przyrosty rzeczywiście mają i ponad dwa metry ale szczelność pokrycia zależy też od gęstości sadzenia. Ja sadziłam co pół metra. Miały być ściany odgradzające od reszty ogrodu. I są.
W sekcji roślinnej Pnącza jest więcej zdjęć.
Ale teraz się rozbrykał. Daję Osmocote 6 miesięcy i sporo podlewam. Młode przyrosty rzeczywiście mają i ponad dwa metry ale szczelność pokrycia zależy też od gęstości sadzenia. Ja sadziłam co pół metra. Miały być ściany odgradzające od reszty ogrodu. I są.
W sekcji roślinnej Pnącza jest więcej zdjęć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.