Ogrodowi goście

Awatar użytkownika
Lusia
Zadomowiony

Re: Ogrodowi goście

Post autor: Lusia » 18 mar 2017, 7:15

Elu tak, zimą nad morzem jest mnóstwo ptaków. Ale drobiazgów niestety nie upoluję bo tam gdzie chodzę karmiki wiszą wysoko, pośród gałęzi i trudno zrobić im dobre zdjęcia. Ale próbuję.

Dorotko a wrona może być?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam :) Lusia
Za mały ogródek
Fotobajanie

zuzanna2418

Post autor: zuzanna2418 » 18 mar 2017, 7:15

Wrona mądrala :)

U mnie wreszcie amatorka ziaren kukurydzy i pszenicy, której nikt nie chciał

Obrazek

Obrazek

Modraszek coraz więcej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Keetee

Post autor: Keetee » 18 mar 2017, 7:16

Lusiu dzięki za wronę !!! Od razu widać po oczkach,że coś kombinuje :))))U nas ich nie ma...w Warszawie widywałam sporo...tu deficyt wron.Bardzo lubię krukowate, miałam dwie odchowane sroczki i kawkę...bardzo mądre ptaki ;)
A udało się komuś upolować kraski :?::?::?: Mój brat widywał je pod Łęczna nad Wieprzem...ponoć cudowne niebieściuchy O:) Ale znam je tylko z opowiadań i internetu....

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 18 mar 2017, 7:16

paputowy_dom pisze:Piękne ptaszory pokazujecie.
Zuziu czy to jest sierpówka? Odgłos dzikich gołębi kojarzy mi się nieodmiennie z wakacjami u dziadków na wsi. U mnie też latem słyszę te ptaki.
zuzanna2418 pisze:
Tak Justynko, to sierpówka/synogarlica turecka. Zimą rzadziej je widuję, za to latem jest ich sporo, usiłują gniazdować w różnych miejscach na budynkach.

Awatar użytkownika
elakuznicom
Zadomowiony

Post autor: elakuznicom » 18 mar 2017, 7:17

Moi wczorajsi goście

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dzisiaj też były ...ale muszę pomniejszyć zdjęcia ...żeby je wstawić...

Awatar użytkownika
elakuznicom
Zadomowiony

Post autor: elakuznicom » 18 mar 2017, 7:17

Moje dzisiejsze synogarlice i czy to sikorka ? bo się pogubiłam ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

muszę dokupić większy karmnik bo jest im za ciasno i cd ..one w ogóle się nie boją , otworzyłam delikatnie okno
i udało mi się cyknąć pare ujęć...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na koniec krótka drzemka....

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 18 mar 2017, 7:18

Jo37 pisze:Elu- ta niby sikorka to dzwoniec.
elakuznicom pisze:Dzięki Asiu ciągle mi się mylą :oops: a przecież mają charakterystyczne dziobki...

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 18 mar 2017, 7:19

lora pisze:Elu widzę że opanowałaś aparat i robisz śliczne zdjęcia a teraz ja mam he, he uczę się i uczę pozazdrościłam Ci.
elakuznicom pisze:Misiu super , w pogaduszkach doczytałam że coś kupiłaś , pomyślałam o aparacie , ale Tereska -Bitek (chyba) obstawiała laptopa ? , później nie doczytałam ...które z marzeń spełniłaś ..Misiu ja też się uczę , mam wymarzoną lustrzankę a ten aparat który kupiłam w październiku będę chciała odsprzedać , zawsze marzyłam o lustrzance cyfrowej bo analogowe miałam , tak przynudzałam mężowi ,że w końcu mi kupił- niby na42 rocznicę ślubu , imieniny , urodziny , dzień
kobiet i Wszystkich Świętych , ŻEBY MIEĆ ŚWIĘTY SPOKÓJ.....:D pochwal się jaki aparat ??

Awatar użytkownika
Lusia
Zadomowiony

Post autor: Lusia » 18 mar 2017, 7:20

Misiu kupiłaś sobie aparat. Świetnie, ja już mam zużyty, nieostrzy tak jak kiedyś ale zabieram go ze sobą wszędzie. Może moje zdjęcia nie są najlepsze ale lubię spoglądać na świat przez obiektyw aparatu. Sama zobaczysz jaki piękny jest świat widziany okiem aparatu ale Ty już o tym wiesz. Ucz się, ucz i pokazuj to co sfotografujesz.
Elu Misia ma racje świetnie opanowałaś swój aparat. Zdjęcia i modelki śliczne.
Zuziu pod moim oknem rośnie ogromny klon. Jego gałęzie sięgają już ponad kamienicę i dzięki temu mogę podglądać ptaki, które czasami na nim przesiadują. Stale siedzi para sierpówek, chciałam wczoraj im cyknąć zdjęcie ale zniknęły. Twoja sierpówka jest samotna? Pięknie ją sfotografowałaś, sikoreczki też piękne.

A ja jeszcze raz pokażę wronę. U nas najwięcej wron jest blisko plaży.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam :) Lusia
Za mały ogródek
Fotobajanie

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 18 mar 2017, 7:21

elakuznicom pisze:Lucynko Twoje wrony kapitalne , Ty to masz frajdę ...co jedne to ładniejsze ..moje sierpówki przylatują do mnie 2
to chyba parka , do tego zakochana, bo prawie się nie rozstają...
mewa pisze:Trzeci od dołu herszt bandy- od razu widać:mrgreen:

zuzanna2418

Post autor: zuzanna2418 » 18 mar 2017, 7:22

Lusiu moja sierpówka przyleciała solo. Twoje popiersie wrony wspaniałe!
Elu u Ciebie sierpówka przycięła komara w stołówce :)

Wracam do Waszych zdjęć co chwila, zachwycam się kowalikami i raniuszkami. No i ten kormoran na portrecie nad Motławą piękny!

Chorowanie ma w moim przypadku tę dobrą stronę, że można się pogapić na przylatujące do "koryta" ptaki.
Grubodzioby już są dwa, ale nieprzyjaźnie do siebie nastawione. Jeden jadł z miski, a drugi z... siatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sójka zastosowała technikę przydeptywania sznurka, na którym wisi siatka z kulką.Tym sposobem podciągnęła sobie kulkę pod sam dziób

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciotka Wronisława patrzyła na to z czubka orzecha

Obrazek

A tutaj proszę o identyfikację, bo poległam mimo przewertowania Collinsa i innych źródeł. Jak ktoś ma pomysł co to za jeden (jedna) to będę wdzięczna za informację. Zdjęcia może nienajlepsze, ale rusza się toto cały czas, a chciałam pokazać jak najwięcej z każdej strony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 18 mar 2017, 7:23

dana1s pisze:Zuziu to chyba czyżyk :D
Piękne fotki !
zuzanna2418 pisze:Danusiu faktycznie jakby on! Dzięki!

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 18 mar 2017, 7:23

elakuznicom pisze:Zuzia super zdjęcia :!::!::!:jakiego obiektywu używasz do ptactwa ?
Danuśku M kupił mi sony 58 z obiektywem 18-55 , ja dokupiłam 55 - 200 , mam kilka obiektywów z analogowych aparatów , też je wykorzystam , ale marzy mi się jeszcze jakiś dłuższy...
elakuznicom pisze:Zuziu te kulki z ziarnem to "gotowce" ? czy sama je "produkujesz" ? w sklepach nie widziałam albo za słabo szukałam ..gotowe u nas to jakaś mieszanka ziarno+tłuszcz , a ziarenka do karmnika kupuję w woreczkach foliowych + oddzielnie słonecznik łuskany .

zuzanna2418

Post autor: zuzanna2418 » 18 mar 2017, 7:24

Elu gratuluję super prezentu! Z tego co spojrzałam w necie, bardzo dobrze wypada w testach.
Kulki kupiłam na allegro. W jednym wiaderku chyba 3 czy 4 rodzaje. Najlepiej schodzi tłuszcz z nasionami a najmniej chętnie jedzą kukurydzę. Do tego słonecznik z torby i mieszanka nasion rożnych też z torby. Bardzo ładnie wsuwają też kulki kupione w Lidlu.
Obiektyw tele nie mój niestety, ale na razie kolega właściciel zajmuje się nowonarodzonym potomstwem, więc własności nie ma czasu odebrać ;) Tamron 150-600mm f/5-6,3.

Czyżyk zidentyfikowany dzięki Danusi i zastanawiam się czy to jest panienka, bo na zdjęciach poniżej to chyba facet. Grzebie sobie w tych chlewie na tarasie, gdzie W. wyrzucił namokłe nasiona...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu go widać własnie chyba z kobitką

Obrazek

Awatar użytkownika
elakuznicom
Zadomowiony

Post autor: elakuznicom » 18 mar 2017, 7:24

Danuśka ja mam trochę obiektywów jak już pisałam ,poza tym wybrałam sonego bo mam już opanowaną hybrydę DSC - F828 ale tu zupełnie inne ustawienia i o wiele mniej skomplikowane niż w tej hybrydzie jak na razie podoba mi się ,
zastanawiałam się nad bezlusterkowcem , ale ja lubię potrzymać coś w ręce jak dla mnie "puszki"mi się nie podobają ,
jestem starszej daty , a przyzwyczajenia jak mówią są drugą naturą człowieka...
Zuziu dzięki...nie wiedziałam że w Lidlu można kupić coś dla ptaszków , rzadko tam bywam ..masz może linka do tego sklepu na all...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierzaste :)”