Proziaki
Proziaki
Będąc na zajęciach w Bieszczadzkiej Szkole Rzemiosła w Uhercach Mineralnych miałam okazję piec proziaki. Nazwa produktu pochodzi od słowa proza, tak określano sodę oczyszczoną.
Piekliśmy w wersji na słodko.
Piekliśmy w wersji na słodko.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7546
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Proziaki
Dzięki Paputku super przepis do zastosowania jak nie ma chleba, na pewno wykorzystam.
Pieczesz je w piekarniku na prąd ?
Jaki piękny charakter pisma, czy może to wydruk z książki .
Pieczesz je w piekarniku na prąd ?
Jaki piękny charakter pisma, czy może to wydruk z książki .
Re: Proziaki
Jola piekę w piekarniku. To zdjęcie przepisu z książki.
W szkole miałam też zajęcia kaligrafii i garncarstwa. Kaligrafia nie dla mnie
W szkole miałam też zajęcia kaligrafii i garncarstwa. Kaligrafia nie dla mnie
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Proziaki
Nie wiecie, czy ta "proza" da radę dźwignąć ciasto zarobione z mąki orkiszowej/owsianej/jaglanej/gryczanej?
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- Dysia
- Zadomowiony
- Posty: 3508
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:48
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Proziaki
Dziewczynki, testowałam dla Was proziaki z mąki innej niż pszenna. Miałam poweekendowe farsze (pieczarkowy i mięsny) w resztkowych ilościach i nimi nadziałam proziaki, bo miały być daniem obiadowym.
Trochę pozmieniałam ten przepis i w rezultacie moje proziaki powstały w sposób następujący.
Skład:
1/2kg mąki (pół na pół orkiszowa i jaglana)
1 jajko
250ml maślanki
łyżka roztopionego masła
1 niepełna łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka sody
Wykonanie:
Wymieszałam najpierw dokładnie wszystkie suche składniki, potem dodałam mokre i też wymieszałam łyżką; odstawiłam w misce na kwadrans, przykryte ściereczką.
Rozgniotłam kulę ciasta ręką na stolnicy, a że było dość lepkie, to podsypałam troszkę zwykłą pszenną mąką. Podzieliłam nożem na 8 części. W każdą z nich zawinęłam trochę farszu i uformowałam w rękach płaskie placki.
Piekłam w temp 200st (góra/dół, bez termoobiegu).
Efekt:
Trochę pozmieniałam ten przepis i w rezultacie moje proziaki powstały w sposób następujący.
Skład:
1/2kg mąki (pół na pół orkiszowa i jaglana)
1 jajko
250ml maślanki
łyżka roztopionego masła
1 niepełna łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka sody
Wykonanie:
Wymieszałam najpierw dokładnie wszystkie suche składniki, potem dodałam mokre i też wymieszałam łyżką; odstawiłam w misce na kwadrans, przykryte ściereczką.
Rozgniotłam kulę ciasta ręką na stolnicy, a że było dość lepkie, to podsypałam troszkę zwykłą pszenną mąką. Podzieliłam nożem na 8 części. W każdą z nich zawinęłam trochę farszu i uformowałam w rękach płaskie placki.
Piekłam w temp 200st (góra/dół, bez termoobiegu).
Efekt:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- EwaM
- Zadomowiony
- Posty: 4667
- Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23
Re: Proziaki
Robiłam z żytniej mąki, na patelni, niezłe, tyle, że ja robię na oko i za każdym razem wychodzą trochę inne.
- Margolcia_K
- Zadomowiony
- Posty: 2096
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:08
- Lokalizacja: Puszcza Notecka nad Wartą
Re: Proziaki
Wyglądają pysznie, a jak w smaku?
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego dnia!
Margolcia
Margolcia
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Proziaki
Margolciu - w smaku fajne, dla mnie nowość, że tak powiem, bo raczej w życiu unikałam wypieków na sodzie i proszku do pieczenia, bo nie lubiłam tego smaku; ale teraz mi nie przeszkadza.
I bardziej mi smakowały wystudzone, niż na ciepło.
Ewa - z samej żytniej robisz, czy zmieszanej z jakąś inną?
I bardziej mi smakowały wystudzone, niż na ciepło.
Ewa - z samej żytniej robisz, czy zmieszanej z jakąś inną?
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- EwaM
- Zadomowiony
- Posty: 4667
- Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23
Re: Proziaki
I z żytniej, i z mieszanej z pszenną, kiedyś kupiłam żytnią, a potem zapomniałam, że kupiłam i trzeba ją zutylizować.
- lora
- Zadomowiony
- Posty: 7686
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51
Re: Proziaki
Ewo a czym smarujesz patelnię i czy nakrywasz ją,
proszę... napisz łopatologicznie :prosi:
proszę... napisz łopatologicznie :prosi:
- EwaM
- Zadomowiony
- Posty: 4667
- Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23
Re: Proziaki
Rozgrzewam suchą patelnię i podpiekam placki na małym ogniu, na 3 razy. Można bez przykrywania, ale wtedy trwa trochę dłużej. Mąki 2x tyle, co maślanki, czyli kubek mąki, pół kubka maślanki, jakieś pół łyżeczki sody (u mnie ile się nabierze), trochę soli
- lora
- Zadomowiony
- Posty: 7686
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51