Prace renowatorskie
- survivor26
- Administrator
Re: Prace renowatorskie
Basiu, no tak pod spodem będzie sklejka, dlatego zamalować. Najlepiej będzie oczywiście wyglądało zafornirowane na nowo, ale to jest trudna praca. Alternatywnie, zamalować sam blat białą farbą, bo lepiej kryje, a nogi bejcą na ciemno.
Podłogi mam białe, więc nie barwiłam sama, ale u nich można zamówić absolutnie każdy kolor i warto to zrobić, bo przypadku farb podłogowych to jest duży litraż i ciężko będzie samemu uzyskać równomierny kolor. A farba to Tikurilla Betolux.
Podłogi mam białe, więc nie barwiłam sama, ale u nich można zamówić absolutnie każdy kolor i warto to zrobić, bo przypadku farb podłogowych to jest duży litraż i ciężko będzie samemu uzyskać równomierny kolor. A farba to Tikurilla Betolux.
- mewa
- Zadomowiony
To znowu ja
Dziewczyny dużo przeprowadzacie renowacji, napiszcie jakie macie szlifierki. Miałam mimośrodową chyba 10 letnią i w sobotę mi padła. Zastanawiam się nad zielonym Boschem(model na który mnie stać nie ma regulacji obrotów) oraz Dewalt. Obie po rejestracji na stronie mają trzy lata gwarancji. Dewalt jest lżejszy. Napiszcie jakie Wy macie. Nie wiem czy nie powinnam w narzędziowym się odezwać, ale myślę że tutaj chyba bardziej pasuje. Jeżeli się uda to proszę o w miarę szybkie odpowiedzi.
Dziewczyny dużo przeprowadzacie renowacji, napiszcie jakie macie szlifierki. Miałam mimośrodową chyba 10 letnią i w sobotę mi padła. Zastanawiam się nad zielonym Boschem(model na który mnie stać nie ma regulacji obrotów) oraz Dewalt. Obie po rejestracji na stronie mają trzy lata gwarancji. Dewalt jest lżejszy. Napiszcie jakie Wy macie. Nie wiem czy nie powinnam w narzędziowym się odezwać, ale myślę że tutaj chyba bardziej pasuje. Jeżeli się uda to proszę o w miarę szybkie odpowiedzi.
- m65
- Zadomowiony
Basiu, a może okleić blat stołu samoprzylepną okleiną meblową? Łatwo, szybko i tanio, ważne tylko, żeby powierzchnia była równa. Po zerwaniu forniru trzeba zeszlifować na gładko, ewentualne ubytki uzupełnić szpachlą. Czy ten stół jest rozkładany?Ładny materiał na krzesła wybrałaś.
Jakiś czas temu M odnowił stare kuchenne krzesła, wcześniej były sosnowe z twardym siedziskiem. Zeszlifował lakier, zaszpachlował ubytki, malował podkładem i dwa razy matową farbą akrylową. Dociął gąbkę o grubości 4 cm i obciągnął materiałem, który przymocował pod spodem takerem. Udało nam się dobrać podobny materiał jaki mają krzesła pokojowe (też białe) i dostawiamy je jak mamy więcej gości.
Jakiś czas temu M odnowił stare kuchenne krzesła, wcześniej były sosnowe z twardym siedziskiem. Zeszlifował lakier, zaszpachlował ubytki, malował podkładem i dwa razy matową farbą akrylową. Dociął gąbkę o grubości 4 cm i obciągnął materiałem, który przymocował pod spodem takerem. Udało nam się dobrać podobny materiał jaki mają krzesła pokojowe (też białe) i dostawiamy je jak mamy więcej gości.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
U Jasia i Małgosi
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia
- survivor26
- Administrator
Małgosiu, ślicznie wyszły!
Ewo jestem poza domem to modelu Ci nie podam, ale najczęściej uzywam szlifierki Boscha takiej z trójkątna stopą, a do dużych prac tasmowki no name. Boscha mam też wkrętarkę, wiertarkę i piłę, więc mogę polecić.
Ewo jestem poza domem to modelu Ci nie podam, ale najczęściej uzywam szlifierki Boscha takiej z trójkątna stopą, a do dużych prac tasmowki no name. Boscha mam też wkrętarkę, wiertarkę i piłę, więc mogę polecić.
- mewa
- Zadomowiony
- survivor26
- Administrator
Nie, ja w ogóle tego nie rozróżniam, choc R. probowal mi tłumaczyć
jest bardzo podobna do tej
- mewa
- Zadomowiony
Dziękuję Pat, w sumie to mogłam się domyśleć, że skoro stopa trójkątna to oscylacyjna. Zdecydowałam się na mimośrodową Dewalt. Taką jak masz Ty, też kupię. Jednak muszę jeszcze poczekać.
- Barabella
- Administrator
Strasznie te remonty są skomplikowane..... Jak już zdecydowałam się na wypróbowanie farby podłogowej nowej generacji na najmniejszej powierzchni, czyli przedpokoju, to okazało się, że tam jest aż 5 drzwi :(
I żeby kreciej roboty sobie nie robić, to od nich zacznę.
Zdecydowałam, że nie będą białe lecz w szarość jaśniutką pójdą.
Gosiu obiciowego jeszcze nie wybrałam. Ciągle szukam. Musi pasować do dwóch pomieszczeń.
I żeby kreciej roboty sobie nie robić, to od nich zacznę.
Zdecydowałam, że nie będą białe lecz w szarość jaśniutką pójdą.
Gosiu obiciowego jeszcze nie wybrałam. Ciągle szukam. Musi pasować do dwóch pomieszczeń.
- Maliola
- Zadomowiony
Czy w sprawie podłogi to tutaj mogę?
Mam teraz w kuchni po ściągnięciu wykładziny taką podłogę.
M mówi, że ta warstwa farby cienka jest, ale są też szpary, czytam o tych sznurkach, czy to by się sprawdziło w kuchni?
Macie jakieś zdjęcia jak to wygląda w trakcie roboty i po pomalownaiu?
No i jakie farby? Za bardzo nie możemy szlifować, bo dolne szafki stoją, to raz, a dwa jednak tam mieszkamy więc za bardzo syfu robić nie chcę.
Mam teraz w kuchni po ściągnięciu wykładziny taką podłogę.
M mówi, że ta warstwa farby cienka jest, ale są też szpary, czytam o tych sznurkach, czy to by się sprawdziło w kuchni?
Macie jakieś zdjęcia jak to wygląda w trakcie roboty i po pomalownaiu?
No i jakie farby? Za bardzo nie możemy szlifować, bo dolne szafki stoją, to raz, a dwa jednak tam mieszkamy więc za bardzo syfu robić nie chcę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Ola
Ogrodowe marzenia Malioli c.d.
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 2
Aktualna
Ogrodowe marzenia Malioli cz. 3
Aktualna
-
Keetee
Fajne deski Ola...a nie chcesz wycyklinować ? No syf będzie ale jaki efekt 
Moj braciszek cyklinuje...ale on daleko deczko....

Moj braciszek cyklinuje...ale on daleko deczko....
- boryna
- Administrator
- Maliola
- Zadomowiony
Dorota chcieć chcę, ale wzięliśmy się za tą kuchnię od d...y strony, nie ruszaliśmy szafek dolnych, tylko blaty i sprzęty wymieniliśmy, a po jednej stronie szafki są oryginalnie poskręcane łącznie z blatem w całości, i nie za bardzo chcemy to ruszać. Po drugiej niby były ruszane, ale teraz jest blat w całości - rogowy plus pod kuchenkę i zlew i też nie bardzo.
No właśnie Bożena zastanawiam się czym by się tak dało lekko zeskrobać starą farbę - może szpachelką
za karę każdy z domowników będzie skrobał, a pod szafkami ile się sięgnie, potem się pomaluje, a pod szafki założy cokoliki i tak jakby będzie zrobione (coś jak zamiatanie pod dywan
).
Kiedyś słyszałam, że ktoś cały parkiet żyletką wyskrobał zamiast cyklinować...
No właśnie Bożena zastanawiam się czym by się tak dało lekko zeskrobać starą farbę - może szpachelką
Kiedyś słyszałam, że ktoś cały parkiet żyletką wyskrobał zamiast cyklinować...
Pozdrawiam, Ola
Aktualna
Aktualna
- boryna
- Administrator
Są takie środki rozpuszczające stare powłoki, ale nie wiem, co to warte. Ktoś (Pati?) pisał, że się gluty ciągną.
- Maliola
- Zadomowiony
Ja to po prostu muszę to zacząć robić, gdzieś w kąciku sobie podrapać, a nie zdawać się na opinie chłopa, że się nie da.
Przy ścianie, gdzie kiedyś były oryginalne listwy przypodłogowe to wygląda jakby rzeczywiście tylko jedna warstwa tej farby była.
Przy ścianie, gdzie kiedyś były oryginalne listwy przypodłogowe to wygląda jakby rzeczywiście tylko jedna warstwa tej farby była.
Pozdrawiam, Ola
Aktualna
Aktualna
- survivor26
- Administrator
można opalarką, a potem ręczną cykliną, ale strasznie pracochłonne. można też zamalowac tak jak ja w sypialni, ale wtedy nie będzie efektu surowego drewna. Środki do usuwania starych powłok nie polecam, bo śmierdzi nieludzko i na raz usuwa tylko jedna warstwę farby i nie do żywego drewna, więc potem i tak skrobnąć trzeba.
ja bym zakryla szafki folią i w jeden dzień szlifierką wszystko zjechała. Szpary na sznurek są za małe, bym trocinami z klejem do drewna uszczelniła.
ja bym zakryla szafki folią i w jeden dzień szlifierką wszystko zjechała. Szpary na sznurek są za małe, bym trocinami z klejem do drewna uszczelniła.