Langosze

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
boryna
Zadomowiony
Posty: 1400
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Langosze

Post autor: boryna » 27 paź 2018, 17:35

Tradycyjne placki węgierskie podawane z kwaśną śmietaną z solą i czosnkiem, posypane żółtym serem. Niektóre przepisy mówią o dodawaniu do ciasta gniecionych ziemniaków, ale ja nie próbowałam. Robi ę ze zwykłego ciasta drożdżowego:
10 dkg (kostka) drożdży
200 ml mleka
30 dkg mąki
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Robimy zaczyn z letniego mleka, łyżki mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Po kilkunastu minutach dodajemy resztę mąki i sól, wyrabiamy aż zacznie odchodzić od miski. Ja wyrabiam mikserem ręcznym, tymi "sprężynkami" do ciasta drożdżowego. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 minut. Następnie odrywamy porcje (z podanej ilości wychodzi mi 5 placków), rozpłaszczamy je w dłoniach na placki (jeśli ma być elegancko, można rozwałkować) i smażymy z dwóch stron na głębokim, mocno rozgrzanym oleju.
Smacznego.
20181027_164052_resized.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Bożena

Awatar użytkownika
Mila
Zadomowiony
Posty: 1586
Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa

Re: Langosze

Post autor: Mila » 27 paź 2018, 17:55

Super!
Bożenko, a jak one smakują na zimno?

Awatar użytkownika
boryna
Zadomowiony
Posty: 1400
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Langosze

Post autor: boryna » 27 paź 2018, 17:58

Nie najgorzej, chociaż oczywiście gorące najlepsze.
Pozdrawiam, Bożena

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy z mąki, kasz i nabiału”