Kochani jestem zielona w temacie...... Ale będę wdzięczna za wskazówki
Przygotowuję się do sadzenia moich pierwszych ziemniaczków, kocham ziemniaki pod każdą postacią. Zimą skusiłam się na dwie odmiany : Jetholm Gypsy i Vitelotte.
Poza tym jak dzielić i kopczykowac nic nie wiem. Macie jakieś dobre rady dla mnie
Dorotko, jak ziemniaczki?
Ja trzeci rok uprawiam w donicy. Ilość kartofelków wystarcza na dwa obiadki
Posadziłam 5 małych z kiełkami na początku kwietnia na dnie donicy, kiedy liście zaczęły wychylać się nad powierzchnię ziemi znowu je przysypałam i tak kilka razy, aż donica wypełniła się ziemią.
DSCN4555.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gosiu moje są mniejsze ale dziarsko wystrzeliły do góry. Ciekawa jestem tych plonów...to mój pierwszy raz
Mówisz że tam jest u Ciebie na dwa obiadki....to nieźle. Może ja przesadziłam
Mój kuzyn ogrodnik z zamiłowania, po studiach z architektury krajobrazu, ale z własnym miniaturowym ogródkiem sadzi kartofle w workach jutowych. Ciocia mówi, że z 6 takich worków to tak na 3-4 obiady jest.
Gosiu dla Ciebie niezmiernie jestem pełna podziwu!
W. sadzi co roku na wsi do gruntu i efekty są różne: od całkowitej porażki do plonów pozwalających cały sezon nie kupować (podczas pobytów na wsi) żadnych ziemniaków. Plony są raczej drobne, lata suche raczej nie sprzyjają urodzajowi.
Ziemia w zasadzie powinna już być przygotowana na jesieni, tzn. dodany obornik i głęboko przekopana.
Właśnie dlatego teraz o tych ziemniakach myślę bo byłby czas na przygotowanie ziemi, nawożenie, przeoranie wg. zaleceń.
Ale mogę mieć poletko daleko w polach, bez, na razie, wody i zastanawiam się czy dam radę.
Zwierzyna z lasu wychodzi i bez solidnego ogrodzenia plonów nie przewiduję.
I chciałabym i boję się.
Gosiu jestem pod wrażeniem i w tym roku życzę udanych plonów
Może z jedną donicą bym sobie spróbowała na działce
Jakiej ona jest dokładnie wysokości Gosiu?
Anetko, donica ma 36cm wysokości i 37 średnicy, w poprzednich latach sadziłam do kwadratowej o wymiarach 35x35cm i 25cm wysokości.Warto spróbować, nawet jak plony wyjdą niewielkie, to satysfakcja i tak ogromna