Druty i szydełko - nasze prace
- amba19
- Zadomowiony
Re: Druty i szydełko - nasze prace
Małgosiu - Ty to czarodziejka jesteś....takie cuda wyczarować potrafisz 
Pamiętajcie o ogrodach - przecież stamtąd przyszliście...Maria
- survivor26
- Administrator
W końcu wyprałam i naciągnęłam chustę inspirowaną Dianną Małgosi - moja w kolorach wybranych przez siostrę i z taką ilością listków, jaką uniosła moja cierpliwość
Następna będzie bardziej ambitna - strasznie spodobała mi się ta, kupiłam wzór i...osiwiałam przy czytaniu opisu taka trudna jest, ale zaprę się i zrobię 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ryszan
- Zadomowiony
- Margolcia_K
- Zadomowiony
Oj, PAT, piękna! :oklasky:
:hura:
Moje kolory!
Moje kolory!
Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego dnia!
Margolcia
Margolcia
- Barabella
- Administrator
- survivor26
- Administrator
Toż pisałam nie raz, nie sprzątam, nie gotuję, nie prasuję, to mam czas na dupereleBarabella pisze: :o kiedy Wy na to wszystko czas macie?
-
MaGorzatka
Hej! Na powitanie moja nowa chusta z bambusa skonczona w sobotę (próba dodania fotki ze smartfona)
-
MaGorzatka
No kochana, ja bym to sparafrazowała: nie sprzątam, nie gotuję, nie prasuję, bo nie mam czasu na duperelesurvivor26 pisze: ↑08 maja 2017, 7:39Toż pisałam nie raz, nie sprzątam, nie gotuję, nie prasuję, to mam czas na dupereleBarabella pisze: :o kiedy Wy na to wszystko czas macie?![]()
Ach, dlaczego mnie tu tak dawno nie było!!! Ta chusta jest przepiękna, stokroć piękniejsze od mojej, te kolory, te listki lekko rozsiane, no genialna. Myślałam w pierwszej chwili, że to też Delight Dropsa, ale teraz mam wątpliwości...Czy to czasem nie jest Big Delight nr 15?
Od paru dni zapaliła mi się w głowie chęć na dzierganą sukienkę z jakichś takich właśnie odcieni. Myśl dojrzewa, a ja wczoraj zaczęłam męski sweter dla R., a jeszcze w kolejce jest szal dla mojej siory.
Tymczasem moja chusta pokazana nieco wyżej przeszła już do historii, widziałyście na Zlocie, że dziubałam inną jej wersję.
A ponieważ też nie mam czasu na duperele :hura: to machnęłam szal dla przyjaciółki, taki prezencik z 6 motków Delight Dropsa nr 15 na drutach nr 5. Entrelacowe robótki są świetne, kiedy się trzeba często dorywać od roboty, bo zawsze w akcji jest mały kawałeczek i niczego potem nie trzeba sprawdzać i liczyć. Jednak trzeba uważać z kierunkami robótki - zarówno przy rozpoczynaniu nowego rzędu kwadratów, jak i nowego kwadratu; parę razy się pomyliłam, ale prucie takiego entrelaca też mi się podoba :)
- Barabella
- Administrator
Dziewczyny, co polecacie na 'szybki' sweter taki codzienny, po domu.... prawie ażurowy. Żeby się szybko zrobił.... coś w tym stylu, tylko rękaw 3/4. Tak dziergacie, że tez bym coś zrobiła.....
- survivor26
- Administrator
Basiu, chyba bawełnę, albo bawełnę z wełną bym wzięła (bawełna z merino jest super mięciutka w dotyku), ale to zależnie od budżetu - najtańszy jest akryl, ale robótki z niego dość szybko się wyciągają i brzydną. Jest też coś takiego jak akryl antipilling - to lepsza wersja akrylu, która się nie mechaci (nie do końca, trochę się mechaci, ale mniej niż normalny akryl).
Małgosiu, to Delight cieniutki, (Big jest grubaśny), ale przeplatany alpaką i fabelem.
A ja tymczasem skończyłam chustę dla siebie, jak zdążę wyprać i zblokować to w weekend pokażę. Na drutach mam też Arabellę z fejsbukowego wyzwania, ale w kolejce czeka już ta przecudna winna merino na chustę dla pani Flo
Małgosiu, to Delight cieniutki, (Big jest grubaśny), ale przeplatany alpaką i fabelem.
A ja tymczasem skończyłam chustę dla siebie, jak zdążę wyprać i zblokować to w weekend pokażę. Na drutach mam też Arabellę z fejsbukowego wyzwania, ale w kolejce czeka już ta przecudna winna merino na chustę dla pani Flo
- Barabella
- Administrator
- survivor26
- Administrator
jak ma być mniej więcej tak samo dziurawe, jak to z aukcji to myslę, że z pół kilo, przy założeniu, że włóczka średniej grubości taka na druty nr 4 powiedzmy. Albo inaczej, sprawdziłam w swoim kalkulatorze metrażu i wychodzi, że cienszej włóczki od 1500 do 1800 metrów na opakowaniu masz zawsze podaną masę i metraż), a grubszej 1300-1500 m.Barabella pisze:Pati ile tak mniej więcej muszę kupić deko?
- Barabella
- Administrator
- Barabella
- Administrator