Nasze pytania i prośby o poradę
- Jolka
- Zadomowiony
Re: Nasze pytania i prośby o poradę
Dziewczyny obejrzyjcie swoje hortensje , wczoraj zbierając ślimaki, na piłkowanej odkryłam czerwcem w dużej ilości, trzeba niestety wejść ze środkiem systemicznym, dzisiaj obejrzę pozostałe hortensje, kaliny i ostrokrzew .
- Lusia
- Zadomowiony
U koleżanki na działce Rod rośnie róża, która została posadzona przez poprzedniego właściciela. Dość duży krzew, w tej chwili kwitnie. Działka bardzo zachwaszczona, róża również. Chciałabym prosić o poradę jak ją przyciąć i gdyby jeszcze ktoś ją rozpoznał czyli jakie jest jej imię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- edulkot
- Zadomowiony
Lusiu za mało informacji żeby rozpoznać.
Przyciąć na pewno suche, najstarsze i krótkopędy które kwitną zostawiając po 2 oczka na krótkopędach, jeżeli to wielka róża. Możliwe że to tóża raz kwitnąca.
Proszę o więcej zjęć: pędów z kolcami, liści, jak jeszcze są to pączki; jaki zapach, wzrost.
Może to jakaś multiflora która była podkładką pod szlachetną.
Przyciąć na pewno suche, najstarsze i krótkopędy które kwitną zostawiając po 2 oczka na krótkopędach, jeżeli to wielka róża. Możliwe że to tóża raz kwitnąca.
Proszę o więcej zjęć: pędów z kolcami, liści, jak jeszcze są to pączki; jaki zapach, wzrost.
Może to jakaś multiflora która była podkładką pod szlachetną.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta
Majka
Zmiany wokół domku
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta
Majka
Zmiany wokół domku
- Lusia
- Zadomowiony
- ewamaria
- Zadomowiony
Lusiu na moje niewprawne oko to odbiła multiflora z podkładki. Ja miałam jakąś odmianową słabo rosnącą. I po kilku latach nagle taki krzaczor .
Wysoka na 2/5-3 metry i taka szeroka.
Jak ta Twoja. Kopa taka.
Kwiaty Jak te Twoje. Zebrane w wiechy. Jesienią owoce tworzą cudne kulki czerwone w formie baldachów.
Idealne do zimowych bukietów. Liście ma wiotkie, pierzaste, jasne. Chyba z siedmiu -dziewięciu listków.
Jest śliczna.
Ja po kwitnieniu tnę ją bezlitośnie. Bo za nią kwitną jeszcze szlachetne.Kwitnie raz ale rozciąga w czasie.
Ale zostaje.
Jak ta Twoja. Kopa taka.
Kwiaty Jak te Twoje. Zebrane w wiechy. Jesienią owoce tworzą cudne kulki czerwone w formie baldachów.
Idealne do zimowych bukietów. Liście ma wiotkie, pierzaste, jasne. Chyba z siedmiu -dziewięciu listków.
Jest śliczna.
Ja po kwitnieniu tnę ją bezlitośnie. Bo za nią kwitną jeszcze szlachetne.Kwitnie raz ale rozciąga w czasie.
Ale zostaje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Trzeba biec tak szybko jak się potrafi, żeby zostać w tym samym miejscu.
- boryna
- Administrator
I u mnie chyba coś podobnego zaszło. Róża rosnąca wstecz nagle w tym roku oszalała. Jesienią ją przesadzę, bo w miejscu, gdzie rośnie, to miała być mała różyczka, a nie smok.