Climber
Hodowca: Poulesen (2002)
Synonim: Poulyc003
Wysokie (1,5-2m) silne krzewy, szer. ok. 1,5m
Brzoskwiniowe małe, pełne kwiatki z wypukłym centrum, zebrane w niewielkie kwiatostany; zapach słaby; nadają się na kwiat cięty.
Liście średniej wielkości, lśniące, dekoracyjne
Kwitnie przez cały sezon
Strefa USDA 6b
Mam 2 - jedna jest u mnie drugi sezon, a ta nowa została posadzona dopiero tej wiosny. Obydwie są prezentem :)
Tworzą u mnie solidne, mocne krzewy o wyprostowanym pokroju, które są wręcz obsypane kwiatami. Choć pojedyncze kwiaty nie są zbyt duże, to kolor i wielkość kwiatostanów sprawia, że widać je z daleka. Nazwa odmiany w pełni oddaje wygląd kwiatków, które naprawdę wyglądają, jakby kręciły piruety :)
Pirouette
- Jolka
- Zadomowiony
Re: Pirouette
W moim ogrodzie posadzona w czerwcu 2009 roku i od pierwszego roku kwitła.
Rośnie przy wschodniej stronie domu w sąsiedztwie wielkiego cisa, w kąciku za altaną.
W pierwszych latach rozrastała się bujnie i obficie kwitła.
Stopniowe rozrastanie się korony klonu Flamingo, rosnącego obok, pogorszyło warunki świetlne róży.
Zdjęcia nie oddają jej uroku, rośnie w takim kącie, że trudno ją sfotografować.
Jeśli ma warunki i przestrzeń daje po oczach, u mnie ściśnięta, nie rozwinie w pełni skrzydeł.
Bardzo zdrowa róża, u mnie nigdy nie chorowała,liście zdrowe, drobne, błyszczące jakby woskowane.
Z kwiatów robię często bukiety dla przyjaciół i rodziny, idealnie się do tego nadaje, ma słodki delikatny zapach.
Rośnie przy wschodniej stronie domu w sąsiedztwie wielkiego cisa, w kąciku za altaną.
W pierwszych latach rozrastała się bujnie i obficie kwitła.
Stopniowe rozrastanie się korony klonu Flamingo, rosnącego obok, pogorszyło warunki świetlne róży.
Zdjęcia nie oddają jej uroku, rośnie w takim kącie, że trudno ją sfotografować.
Jeśli ma warunki i przestrzeń daje po oczach, u mnie ściśnięta, nie rozwinie w pełni skrzydeł.
Bardzo zdrowa róża, u mnie nigdy nie chorowała,liście zdrowe, drobne, błyszczące jakby woskowane.
Z kwiatów robię często bukiety dla przyjaciół i rodziny, idealnie się do tego nadaje, ma słodki delikatny zapach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jolka
- Zadomowiony
Jeszcze kilka zdjęć znalazłam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- urazka
- Zadomowiony
Małgosiu i Jolu oba Wasze egzemplarze są piękne jako krzewy a ich kwiaty są godne zachwytu. Pokrojem przypominają mi kwiaty rosnącej u mnie Uetersens Rosenprinzessin.
Pozdrawiam, Janina