Wprowadziłam nazwy, dziękuję za identyfikację i za roślinkiboryna pisze: ↑20 lip 2021, 20:29Maju odpowiem, co wiem. Trzykrotka jednoroczna, taka domowa, która pięknie rośnie w gruncie i się ładnie wysiewa . To ode mnie Ewa brała, stąd wiem.
Na pierwszym zdjęciu rudbekia Goldsturm. Na czwartym santolina cyprysikowata. Na piątym nie juka, tylko trawka, niestety nie zapamiętałam nazwy. Reszty niestety nie znam.
2021 Zlot Kompostownika: identyfikacja roślinnych prezentów
- edulkot
- Zadomowiony
Re: 2021 Zlot Kompostownika: identyfikacja roślinnych prezentów
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta
Majka
Zmiany wokół domku
Majka
Zmiany wokół domku
- boryna
- Administrator
- survivor26
- Administrator
Majki to jest taka grubaska trawa, rośnie stabilnie i mocno, ja dostałam od Ewy że 2 miesiące temu i już jest dwa razy większa, ale z tego co pamiętam, nie rośnie wysoka. To niskie z niebieskimi kwiatkami to chyba przetacznik pagórkowaty.
- edulkot
- Zadomowiony
Pati to z niebieskimi kwiatkami to jest na pewno kalaminta bo mam i niebieską i białą.survivor26 pisze: ↑20 lip 2021, 20:43Majki to jest taka grubaska trawa, rośnie stabilnie i mocno, ja dostałam od Ewy że 2 miesiące temu i już jest dwa razy większa, ale z tego co pamiętam, nie rośnie wysoka. To niskie z niebieskimi kwiatkami to chyba przetacznik pagórkowaty.
A ta trawka zimuje i czy woli słońce czy półcień?
Majka
Zmiany wokół domku
Majka
Zmiany wokół domku
- survivor26
- Administrator
Ewa mi dała z przeznaczeniem na rabatę cienistą, mam tam jakieś 2 godziny słońca i rośnie pięknie.edulkot pisze: ↑20 lip 2021, 21:19Pati to z niebieskimi kwiatkami to jest na pewno kalaminta bo mam i niebieską i białą.survivor26 pisze: ↑20 lip 2021, 20:43Majki to jest taka grubaska trawa, rośnie stabilnie i mocno, ja dostałam od Ewy że 2 miesiące temu i już jest dwa razy większa, ale z tego co pamiętam, nie rośnie wysoka. To niskie z niebieskimi kwiatkami to chyba przetacznik pagórkowaty.
- edulkot
- Zadomowiony
Dzięki, muszę poszukać jej fajnej miejscówki.survivor26 pisze: ↑20 lip 2021, 21:21Ewa mi dała z przeznaczeniem na rabatę cienistą, mam tam jakieś 2 godziny słońca i rośnie pięknie.edulkot pisze: ↑20 lip 2021, 21:19Pati to z niebieskimi kwiatkami to jest na pewno kalaminta bo mam i niebieską i białą.survivor26 pisze: ↑20 lip 2021, 20:43Majki to jest taka grubaska trawa, rośnie stabilnie i mocno, ja dostałam od Ewy że 2 miesiące temu i już jest dwa razy większa, ale z tego co pamiętam, nie rośnie wysoka. To niskie z niebieskimi kwiatkami to chyba przetacznik pagórkowaty.
Majka
Zmiany wokół domku
Majka
Zmiany wokół domku
- Jolka
- Zadomowiony
Dziewczyny kokorycze możecie posadzić już teraz, nie za głeboko, i można prze zimą lekko korą nakryć, lubią miejscówki cieniste, pod liściastymi drzewami.
Olu masz tam trzy gatunki rodgersji, mają dosyć grube kłącza, kasztanowcolistna, bzolistna i stopowcolistna, i dwa gatunki stopowców, himalajski i tarczowaty, oba preferują stanowisko półcieniste i cieniste, wilgotne, przepuszczalne, zasobne.
Dobrze zaznacz miejsce, bo one jak z końcem lata zaschną, to wychodzą dopiero na wiosnę, i łatwo je w tym czasie uszkodzić jeśli dobrze nie oznaczysz gdzie rosną.
Masz tam też parnik wspaniały-Disporum sessile Variegatum.
Olu masz tam trzy gatunki rodgersji, mają dosyć grube kłącza, kasztanowcolistna, bzolistna i stopowcolistna, i dwa gatunki stopowców, himalajski i tarczowaty, oba preferują stanowisko półcieniste i cieniste, wilgotne, przepuszczalne, zasobne.
Dobrze zaznacz miejsce, bo one jak z końcem lata zaschną, to wychodzą dopiero na wiosnę, i łatwo je w tym czasie uszkodzić jeśli dobrze nie oznaczysz gdzie rosną.
Masz tam też parnik wspaniały-Disporum sessile Variegatum.
- boryna
- Administrator
EwoM a czego to była cebula? Bo z wrażenia zapomniałam. I ten rdest to jaki? Posadziłam na wilgotnym, to chyba ok? Tzn. rdest, nie cebulę.
- survivor26
- Administrator
Bożenko, nie mam pewności, ale wydaje mi się, że to rdest japoński.
- boryna
- Administrator
Albo drobnogłówkowy? Tak z liści mi wygląda, ale się nie znam.
- survivor26
- Administrator
Ja go już kiedyś miałam i mogę opisać, jest dość wysoki, mocno się rozrasta, miałam w cieniu i padł, dlatego raczej na słońce lub do półcienia. Ewa pewnie nadrabia zaległości w pracy, ale przypomnę jej żeby tu zajrzała.
- Barabella
- Administrator
Wiecie, że nie potrafię rozpoznawać roślin..... To poproszę:
Bożenko podasz mi odmiany sumaka, liliowca, tawułki i przetacznika?
Zaprymulkowałam się na lata Nie(dziękuję)
Bożenko podasz mi odmiany sumaka, liliowca, tawułki i przetacznika?
Zaprymulkowałam się na lata Nie(dziękuję)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- boryna
- Administrator
Basiu sumak Tiger Eyes, przetacznik Christa, liliowiec Pardon Me, tawułka niestety NN.
- boryna
- Administrator
Dzięki. Ja go posadziłam na słońcu, ale mam nadzieję, że jak większość rdestów lubi wilgoć.survivor26 pisze: ↑21 lip 2021, 10:59Ja go już kiedyś miałam i mogę opisać, jest dość wysoki, mocno się rozrasta, miałam w cieniu i padł, dlatego raczej na słońce lub do półcienia. Ewa pewnie nadrabia zaległości w pracy, ale przypomnę jej żeby tu zajrzała.
- survivor26
- Administrator
Sądząc po tym jak zdechł w suchym cieniu, to raczej na pewnoboryna pisze: ↑21 lip 2021, 11:05Dzięki. Ja go posadziłam na słońcu, ale mam nadzieję, że jak większość rdestów lubi wilgoć.survivor26 pisze: ↑21 lip 2021, 10:59Ja go już kiedyś miałam i mogę opisać, jest dość wysoki, mocno się rozrasta, miałam w cieniu i padł, dlatego raczej na słońce lub do półcienia. Ewa pewnie nadrabia zaległości w pracy, ale przypomnę jej żeby tu zajrzała.