Oberżyna
- m65
- Zadomowiony
Oberżyna
Oberżyna, bakłażan, psianka podłużna - Solanum melongena (łac.)
W zeszłym roku uprawiałam oberżynę pierwszy raz, odmianę Ophelia o niewielkich owocach (do 60 g), nadającą się również do donic. U mnie rosła w warzywniku. Wysadziłam małą sadzonkę pod koniec maja i nie wszystkie owoce zdążyły dojrzeć mimo że roślina rosła do połowy października. W tym roku wysiałam wcześniej tak jak paprykę, przy końcu lutego. Owoce wybarwiają się szybko i nie bardzo wiedziałam kiedy zerwać, pierwszy wisiał za długo i wytworzył nasiona (na zdjęciu matowy i bledszy). Później doczytałam, że oberżyny zrywać należy między 30 a 40 dniem po zawiązaniu owocu, zanim zgorzknieją i zamiast niejadalnego miąższu są nasiona. Krzaczek jest dosyć dekoracyjny, kwitnie na fioletowo.
moja tegoroczna rozsada
moja tegoroczna rozsada
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
U Jasia i Małgosi
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia
-
zuzanna2418
Re: Oberżyna
Gosiu, bardzo ładne plony! Przyznam się, że pierwszy raz zobaczyłam bakłażana na krzaczku :)
-
mama101
W zeszłym roku, w ramach eksperymentu, kupiłam dwie sadzonki oberżyny, jedną wsadziłam w tunelu foliowym a drugą "pod chmurką".
Pod folię pięknie rosły i kwitły ale kwiaty opadały, chyba nie dochodziło do zapylenia ?
Drugi, co rósł na zewnątrz, ładnie owocował. Owoce miał dość duże i bardzo smaczne.
Zasmakowaliśmy w tym warzywie i w tym roku zasiałam sama, mam 9 sadzonek, 3 obiecałam koleżance Młodej. Niech młodzi rozwijają ogrodnicze pasje.

Pod folię pięknie rosły i kwitły ale kwiaty opadały, chyba nie dochodziło do zapylenia ?
Drugi, co rósł na zewnątrz, ładnie owocował. Owoce miał dość duże i bardzo smaczne.
Zasmakowaliśmy w tym warzywie i w tym roku zasiałam sama, mam 9 sadzonek, 3 obiecałam koleżance Młodej. Niech młodzi rozwijają ogrodnicze pasje.
-
mama101
Sadzonki oberżyny ładnie rosną.
- m65
- Zadomowiony
Asiu, już kilkakrotnie słyszałam, że w gruncie owocują lepiej niż pod folią. Ładne masz sadzonki. Ja w tym roku wysiałam 5, mam odmianę Ophelia o małych owocach, którą można uprawiać w pojemnikach i jedną posadzę chyba do donicy na tarasie.
U Jasia i Małgosi
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia
-
mama101
Oberżyna ładnie rośnie, posadziłam 6 sztuk i myślę że wystarczy.
Moja odmiana (kupiona na chybił-trafił) to Violetta lunga.
Zasiliłam nawozem kurzym-granulowanym, tylko miałam jeden problem bo Tasia chodziła za mną i wyjadała. Takie psie smakołyki.
Moja odmiana (kupiona na chybił-trafił) to Violetta lunga.
Zasiliłam nawozem kurzym-granulowanym, tylko miałam jeden problem bo Tasia chodziła za mną i wyjadała. Takie psie smakołyki.
- m65
- Zadomowiony
Asiu, może rozpuść nawóz w wodzie, żeby Tosia nie wyjadła
Ja podsypałam nawozem do pomidorów, mam trzy w gruncie i jedną w donicy.
Ja podsypałam nawozem do pomidorów, mam trzy w gruncie i jedną w donicy.
U Jasia i Małgosi
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia
-
mama101
Gosiu wymieszałam granulat z ziemią i myślę że Tosia da sobie spokój.
Przyglądam się Twoim sadzonkom i tak się zastanawiam, bo moje mają fioletową łodyżkę a Twoje są srebrne? Może inna odmiana tak się różni?
Przyglądam się Twoim sadzonkom i tak się zastanawiam, bo moje mają fioletową łodyżkę a Twoje są srebrne? Może inna odmiana tak się różni?
- m65
- Zadomowiony
Asiu, też myślę, że to zależy od odmiany.
Moje niedługo będą kwitły, mają już pączki.
Moje niedługo będą kwitły, mają już pączki.
U Jasia i Małgosi
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia
-
mama101
Małe potworki pokazały zalążki owoców, wyglądają jak z rasowego horroru.
-
MaGorzatka
Zajrzałam tu, żeby się pochwalić, ze mam pierwszy raz w życiu 2 bakłażany, kupiłam gotowe sadzonki i oczywiście nie wiadomo, jakie to odmiany.
Posadziłam je pod folią, ale jak mówicie, że lepiej w gruncie, to już nie wiem - może przesadzić?
Uwielbiam bakłażany, może uda się mieć swoje, choć kilka sztuk!
Asiu - piękne są te kwiaty i zalążki owoców.
Posadziłam je pod folią, ale jak mówicie, że lepiej w gruncie, to już nie wiem - może przesadzić?
Uwielbiam bakłażany, może uda się mieć swoje, choć kilka sztuk!
Asiu - piękne są te kwiaty i zalążki owoców.
- zielonajagoda
- Zadomowiony
- Kontakt:
Oczywiście Małgosiu że się uda, ja robię rozsady co roku. Raz plony są lepsze raz gorsze, ale zawsze jest co zjeść
. Niestety w tym roku ślimory mi się do nich dobrały. Chciałam zerwać takiego średniaczka na kolację a tu środek wyjedzony, tylko skorupa. Wkurzyłam się i obsypałam te moje aż pięć krzaczków, trocinami, no i niech teraz spróbują do nich się dostać.
Podsypałam zresztą też cukinie, patisony, ogórki i fasolkę, ale ja mam mikro warzywniczek, taki mini mini, w skrzyniach, więc to nie problem, bo żadnych środków chemicznych u siebie nie używam, albo rośnie albo ginie 
- AmeliaL
- Gaduła
Najlepsze bakłażany jakie kiedykolwiek jadłam to odmiana Tonda Bianca. Jeśli same robicie rozsady to polecam właśnie te 
- zielonajagoda
- Zadomowiony
- Kontakt:
Łał, smakowicie wyglądają. Moje aż pięć sztuk pomieszało mi się
, najszybciej owocuje Król Rynku, to ten co się do niego ślimory dobrały, ale jego łatwo poznać bo chudy i długi 
Ja nie mam możliwości kupić gotowych rozsad ( a pewnie bym z wygody kupiła), po prostu w mojej pipidówie nie ma, w pobliskim mieście też nie trafiłam na rozsadę bakłażana, więc sama sieję w lutym.
Ja nie mam możliwości kupić gotowych rozsad ( a pewnie bym z wygody kupiła), po prostu w mojej pipidówie nie ma, w pobliskim mieście też nie trafiłam na rozsadę bakłażana, więc sama sieję w lutym.
- m65
- Zadomowiony
Amelio, ciekawie wyglądają. Jakie duże są owoce?
Ja dwa już zerwałam, mam jakąś odmianę mini i owoce są małe, w przyszłym roku chciałabym większe.
Ja dwa już zerwałam, mam jakąś odmianę mini i owoce są małe, w przyszłym roku chciałabym większe.
U Jasia i Małgosi
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia