Sałatka z białą fasolą i śledziem.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony
Posty: 5831
Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
Lokalizacja: DK 6

Sałatka z białą fasolą i śledziem.

Post autor: mariaewa » 24 gru 2018, 11:03

Składniki.
2 filety ze śledzia, może być słoikowy śledż w oleju, wtedy kilka 3-4,
2 duże ziemniaki ugotowane "w mundurkach", typowo sałatkowe, po ugotowaniu kleiste i ładnie trzymające fason,
4 duże ogórki kiszone,
2 winne jabłka, nie z wyrokiem a kwaskowate,
2 szklanki ugotowanej białej fasoli, najlepiej Jaś
Wszystkie składniki ( oprócz fasoli rzecz jasna) kroimy, dodajemy pierz czarny mielony, odrobinę cukru,ulubioną musztardę i majonez.
Mieszamy, odstawiamy do chłodnego pomieszczenia na noc.
Sałatka jest wyrazista w smaku. Ja soli nie dodaję, bo i śledzie i ogórki mają jej w sobie dość a i fasolę gotuję w osolonej wodzie. Nie dodaję nigdy fasoli z puszki. Ta ugotowana jest mączysta, miękka. Z puszki twardawa zawsze i obślizgła. Nigdy też nie robiłam z czerwoną fasolą. Ma zdecydowanie inny smak. Ani do tej ani do innych sałatek nie dodaję cebuli. Już po dobie zmienia smak, mimo iż sparzona.
Proporcje według uznania, to trzeba dopracować samemu. Jedni wolą, gdy śledź gra pierwsze skrzypce a inni preferują łagodny smak fasoli i ziemniaków tylko z nutką ryby.
Wiem, że podobno im drobniej pokrojone składniki tym większa chwała dla gospodyni ale u nas wolimy kawałki pi razy drzwi 1/1 cm. Czyli wyraźne i konkretne. Sałatek nie mieszam dokładniutko a tylko łączę składniki. Wtedy nabiera się różny skład, nie jednolitą smakowo masę i jedna sałatka może dostarczyć różnych doznań smakowych. Smaki łączą się ustach a nie są dostarczane jako gotowe połączenie już z salaterki. Na zasadzie, że nie mielimy schabowego z ziemniakami i buraczkami, tylko łączymy smaki podczas gryzienia i przeżuwania.
Aby to podkreślić można kroić składniki na kawałki różnej wielkości.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekąski zimne i gorące”