Crumble czyli owoce pod kruszonką

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaGorzatka
Administrator
Posty: 3202
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Crumble czyli owoce pod kruszonką

Post autor: MaGorzatka » 22 wrz 2018, 12:55

To typowy letni deser, który robię "na oko" i taki też będzie ten przepis.
Jako baza użyte mogą być dowolne owoce - wymieszane w różnych proporcjach jabłka, śliwki, borówki, maliny, gruszki i co tam kto ma.

Owoce (mniejsze w całości, a większe rozdrobnione) wkładam do rondelka i na ok. 1 kg owoców dodaję łyżkę cukru, łyżkę masła i łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszam to wszystko porządnie i zostawiam na godzinkę.
Jak trochę puści sok, to znów mieszam i podgrzewam prawie do zagotowania, no w każdym razie do momentu, kiedy obecność mąki ziemniaczanej da nam efekt takiego niby-kisielku.
Wykładam potem te owoce do tortownicy, dowolnej foremki lub naczynia żaroodpornego, posypuję troszkę suchymi płatkami owsianymi i płatkami migdałów, a na wierzch rozsypuję kruszonkę, zrobioną z mąki i cukru pudru (w równych ilościach), zagniecionych z masłem.
Piekę crumble w 180 stopniach z termoobiegiem około pół godziny, zresztą najlepiej obserwować kolor kruszonki :)

Przepis można modyfikować, bo przecież możemy zrobić małą foremkę lub wielką blachę i wtedy potrzebujemy inną ilość kruszonki. Kruszonka powinna pokrywać owoce dość szczelnie. Migdały można pominąć lub zastąpić orzechami.
Czasem ten deser wychodzi mi dość rzadki i trzeba go nakładać łyżką, jak ten na zdjęciu poniżej, a czasem bardziej zwarty i bez problemu nakładam łopatką. Zależy to pewnie od tego, jak dużo soku puszczą owoce.
0749.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Keetee
Zadomowiony
Posty: 2471
Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50

Re: Crumble czyli owoce pod kruszonką

Post autor: Keetee » 14 sty 2019, 9:32

Uwielbiam ten deser z łychą lodów :mniam:
Pozdrawiam wiosennie Dorota
bieżący wątek
poprzedni wątek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciasta i desery”