Kurczak po indyjsku

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paputowy dom
Zadomowiony
Posty: 882
Rejestracja: 21 mar 2017, 9:58
Lokalizacja: dolny śląsk

Kurczak po indyjsku

Post autor: paputowy dom » 12 sie 2018, 23:52

Moja wariacja na temat kurczaka po indyjsku
Składniki
-mięso z ud kurczaka (do kupienia w lidlu, biedronce) mogą być też piersi ale lepsze jest bardziej tłuste mięso
Marynata
-jogurt naturalny
-przecier pomidorowy (dajemy o połowę mniej niż jogurtu)
-czosnek
-świeży imbir
-sok z cytryny
-garam masala,mielona kolendra,mielony kumin,sól,pieprz,kurkuma,ostra papryka,cukier,szczypta cynamonu i mielonych goździków. Przypraw nie żałujemy. Garam masali, kuminu i kolendry dajemy więcej niż pozostałych (na półkilowe opakowanie kurczaka daję po łyżeczce tych przypraw, tak samo czosnku i imbiru)

Składniki marynaty łączymy, dodajemy starty na tarce czosnek i imbir. Dorzucamy mięso i zostawiamy na noc w lodówce. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach, po pewnym czasie zdejmujemy pokrywę żeby mięso nabrało koloru. Najlepiej piec z termoobiegiem i układać w naczyniu pojedynczą warstwę kawałków kurczaka.
Podajemy z ryżem albo chlebem.
W Paputowym ogrodzie i domu
pozdrawiam Justyna

Awatar użytkownika
zuzanna2418
Administrator
Posty: 4498
Rejestracja: 08 mar 2017, 12:23
Lokalizacja: Warszawa/Podlasie Pd.

Re: Kurczak po indyjsku

Post autor: zuzanna2418 » 13 sie 2018, 15:43

Justynko, czy to wychodzi bardzo pikantne?Bo słyszałam, że garam masala już samo w sobie jest ostre, a jak dodamy chili to dla mnie może być Smok Wawelski :D
Ale mam ochotę wypróbować przepis :mniam:
Zuzanna
aktualny wątek wiejski, aktualny wątek miejski
W samo sedno
Ogrody dzielą się na dobre i szybko zrobione

Obrazek

Awatar użytkownika
paputowy dom
Zadomowiony
Posty: 882
Rejestracja: 21 mar 2017, 9:58
Lokalizacja: dolny śląsk

Re: Kurczak po indyjsku

Post autor: paputowy dom » 13 sie 2018, 22:44

Zuziu garam masala https://sklep.slodkokwasny.com/garam-masala.html nie jest ostra powiedziałbym że jest korzenna i aromatyczna. Inne masale do kurczaka bywają bardzo ostre. Na początek daj do pół kilowej porcji kurczaka jedną trzecią płaskiej łyżeczki chili.
W Paputowym ogrodzie i domu
pozdrawiam Justyna

Awatar użytkownika
zuzanna2418
Administrator
Posty: 4498
Rejestracja: 08 mar 2017, 12:23
Lokalizacja: Warszawa/Podlasie Pd.

Re: Kurczak po indyjsku

Post autor: zuzanna2418 » 14 sie 2018, 8:32

O, dzięki! Ja nie mam doświadczenia z tymi orientalnymi przyprawami, więc muszę dopytywać.
Zuzanna
aktualny wątek wiejski, aktualny wątek miejski
W samo sedno
Ogrody dzielą się na dobre i szybko zrobione

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy mięsne (w tym też drób i dziczyzna)”