Chwasty - identyfikacja i zwalczanie

Opisy roślin ozdobnych i użytkowych w ogrodzie, na łące i w domu
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Re: Chwasty-identyfikacja i zwalczanie

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:56

Barabella pisze:Małgoś dałaś po oczach.... piękne fotki. Też ją będę siać w tm roku jako kwiatek. Nie wiem czy ona powinna być traktowana jako chwast......

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:57

MaGorzatka pisze:Dziękuję :)
Basiu - to zależy, gdzie rośnie. Jak rośnie w marchewce, to może być chwastem, a jak na rabacie kwiatowej, to na pewno nie :)
Jak mój R. niósł wiaderko z nasionami na pole, to trochę mu się wysypało przy schodach wejściowych do domu. Wzeszła, zakwitła, pięknie wyglądała i tam też nie była chwastem :)

Facelia sama się wysiewa, u nas całe pole pokryło się jesienią zielonym runem, ale niestety młode siewki przemarzają.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 19:57

Ewulekc pisze:Malgosiu, zbieracie nasiona na następny siew, czy kupujecie nowe ?
A poza tym FANTASTYCZNE zdjęcia :))))

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:00

MaGorzatka pisze:Ewciu - dziękuję! Nie zebraliśmy nasion, a trzeba było. Następnym razem tak zrobię.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:00

zuzanna2418 pisze:O, Małgoś! Ale piękne pole faceliowe! Nic tylko pszczołą być u Ciebie :)

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:01

Urazka pisze:
MaGorzatka pisze: to zależy, gdzie rośnie. Jak rośnie w marchewce, to może być chwastem, a jak na rabacie kwiatowej, to na pewno nie :)
Też tak uważam. Jeśli hołubię jakąś roślinę to jest dla mnie rośliną ozdobną mimo, iż należy do chwastów.

Małgosiu Twoje pole faceliowe może konkurować z polami lawendowymi. Piękny widok na pięknych zdjęciach.
Zuziu dziękuję za wywołanie następnej roślinki.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:02

MaGorzatka pisze:Janeczko - dziękuję!
Zuziu - zapraszam, wygospodarujemy dla Ciebie jakiś ul z tych nowych, ale nie mogę zapewnić nieużywanego :)

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:10

Kocanki piaskowe ( Helichrysum arenarium)
Lusia pisze:Roślina popielatoszara i wełnistofilcowata wyrastająca od 10 do 30cm.

Brak zdjęć
Łodyga rozgałęziona, ulistniona.

Kwiaty zebrane w kuliste pomarańczowo-żółto-złociste koszyczki, te zaś z kolei tworzą baldachokształtną wiechę. Okrywa koszyczków jest suchobłonista.

Owoc to 5 kanciaste niełupki o dł.1mm z puchem kielichowym.

Brak zdjęć

Jest rośliną żywicielską larw motyla rusałki osetnik. Objęta częściową ochroną gatunkową.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:11

elakuznicom pisze:Oj Lucynko pod wpływem Twoich zdjęć , zacznę chyba uprawiać te łąkowe dary natury , myślę że też sobie u mnie rośnie na działce , bo niektórych nie usuwam ...w zbliżeniach te koszyczki są śliczne , a może je zacząć lekko uszlachetniać ?

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:12

Ewulekc pisze:Lucynko, czy te przepiękne łąki są koszone, czy rosną "jak chcą" ? Mam kawałek dość wilgotnej łaki, ale tam rośnie w zasadzie pokrzywa i dzikie orliki... chociaż w tym roku się jej bliżej przyjrzę, może okaże się, ze jest tam też coś więcej... a o koszenie pytam, bo tej mojej łąki nie kosimy :oops: a wolałabym ją zamienić na takie cudo jakie pokazujesz...

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:13

Lusia pisze:Ewo to są niekoszone, piaszczyste nieużytki. Rosną na nich rośliny, które lubią piaszczystą glebę czyli właśnie kocanka piaskowa, jasieniec piaskowy, koniczyna polna, chabry drakiewniki, ptasia wyka, forbownik, żmijowiec, wiesiołki, pyleniec pospolity, przymiotno i wiele innych, no i oczywiście trawa, wysoka. Nie wiem co ona za jedna ale też bardzo mi się podoba.

Brak zdjęcia

A na Twojej wilgotnej, niekoszonej łące, na pewno kwitnie więcej roślin niż te, które wymieniłaś. Moje rośliny zaproszone na trawnik kosiłam w sezonie raz lub dwa razy. Czekałam aż rośliny zawiążą nasiona i się wysieją.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:14

MaGorzatka pisze:Ach! Kolorystyka kocanek, ta złocistocegiełkoworuda (z drugiego zdjęcia i kilku jeszcze tam gdzieś dalej) to zdecydowanie moja bajka! Ślicznie dziękuję, Lusiu!

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:15

Lusia pisze:Małgosiu mnie również podoba się ta ruda ale jej zapach już nie.

Ewo znalazłam jeszcze jedno zdjęcie trawy na nieużytkach za płotem. Kłosy ma różowe, pięknie prezentują się w słońcu. A na samym skraju polnej drogi przycupnęły maleńkie kocanki.
Brak zdjęcia

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:21

Wiesiołek (Oenothera )
Lusia pisze:Wiesiołek to roślina dwuletnia.

Brak zdjęć

Łodyga pojedyncza, wzniesiona od 60 do 100 cm, owłosiona.

Brak zdjęć

Liście odziomkowe krótkołodygowe, odwrotnie jajowate, tępo zakończone, przylegające do ziemi, liście łodygowe krótkoogonkowe, podługowatolancetowate z czerwonymi nerwami.

Brak zdjęć

Kwiaty żółte zebrane w silnie ogruczolony kwiatostan, kielich 4 krotny o działkach dłuższych od kwiatów korony, 4 duże płatki korony wyraźnie szersze niż dłuższe, pączki kwiatowe zielone.

Brak zdjęcia

Owoc wąska podłużna torebka. Przedprątne kwiaty otwierają się wieczorem i są zapylane przez ćmy.

Brak zdjęć

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 20 mar 2017, 20:22

lora pisze:He, he wiesiołek martwiłam się że mi gdzieś przepadł, ale ze mnie ogrodniczka zapomniałam że jest dwuletni i dlatego wysiał się potem sam, ale w niewielkiej ilości. :oops:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sekcja roślinna”