Ogrodowi goście

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lusia
Zadomowiony

Re: Ogrodowi goście

Post autor: Lusia » 18 mar 2017, 7:25

Piękne zdjęcia czyżyka, grubodzioba. Ale macie super sprzęt.
A ja upolowałam gawrona.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam :) Lusia
Za mały ogródek
Fotobajanie

Awatar użytkownika
Lusia
Zadomowiony

Post autor: Lusia » 18 mar 2017, 7:25

Znalazłam w swoich archiwach zdjęcia młodej kawki, która uczyła się latać na naszym podwórku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Za mały ogródek
Fotobajanie

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 18 mar 2017, 7:26

elakuznicom pisze:Lucynko ale fajny :roll: Ty je hipnotyzujesz chyba bo wyglądają jakby Ci pozowały ..
Jo37 pisze:Ja znalazłam taki sklep z karmami dla ptaków.
http://zlotarybka24.com/
elakuznicom pisze:Asiu dzięki zamówię słonecznik bo ja do ziarenek dosypuje słonecznik łuskany a one może wolą najpierw trochę się pomęczyć za czym zjedzą...dzisiaj będę też w zoologicznym Kakadu może tam dostanę...
zuzanna2418 pisze:Lusiu przesłodki ten maluch :) U mojego kolegi kawka wychowywała się w mieszkaniu z trzema kotami. Z jednej miski jadły :)

Elu ja kupowałam na tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=5831500165

zuzanna2418

Post autor: zuzanna2418 » 18 mar 2017, 7:27

Od kilku dni przylatuje sikorka bogatka z jednym oczkiem uszkodzonym

Obrazek

Synogarlica już się zadomowiła :)

Obrazek

Czyżyki pojawiają się coraz liczniej. I taka obserwacja: potrafią się nadąć powiększając brzuszysko, a potem wracają do poprzednich rozmiarów:
Chudy czyżyk

Obrazek

i gruby czyżyk

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyżykowa konsumuje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pokazał się wróbel. Od mazurka można go odróżnić po szarej czapeczce i braku plamek na "policzkach"

Obrazek

Standardowa sikora modra

Obrazek

A dzwoniec z wysokości obserwuje

Obrazek

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony

Post autor: lora » 18 mar 2017, 7:27

Matko jakie piękne ptaszory nie miałam czasu zaglądać a tu taki cudny ptasi raj.
To ja wiem już i do mnie przylatuje Czyżyk tak się zastanawiałam co za jeden.
A teraz gdzieś się podziały na winogronach nie widzę aż płakać mi się chce.
A aparacik mój to skromniutki na raty sobie wzięłam Sony DSC-HX400V uczę się jak dla mnie to wystarczy.
oj kiedy ja się nauczę , minie troszkę zwłaszcza że teraz mam jakiś pokitoszony okres zdrowotnością domowników.

Lusiu wrona cudowna jaka dumna ale uśmiałam się.
Dziewczynki kochane czy czasami mogę troszkę ptaszków podkraść i pokazać "małemu"?

Awatar użytkownika
mewa
Zadomowiony

Post autor: mewa » 18 mar 2017, 7:28

Misiu to jest kompakt o dużych możliwościach- ja sie zdecydowałam na niższy model hx300 i szczerze to Ci powiem ze bardzo żałowałam ze nie wykupilam dodatkowego ubezpieczenia bo miałam ogromną ochotę wypierdzielić go przez okno- nawet Ela może to potwierdzić:mrgreen:
Niestety, ale każdego aparatu trzeba sie nauczyć i poznać jego możliwości.
Teraz już zaczynamy czuć do siebie sympatie :mrgreen:, a jeszcze wiosny nie ma
:mrgreen:
Suma sumarum nie żałuję, mogę cyknąć fotkę księżyca bez zooma cyfrowego która mnie w miarę zadowala i nie muszę kupować teleobiektywu za kilka tysięcy zł. Jedyne co mogłoby w nim być inne to mniejsza ilość pixeli
Będzie Pani zadowolona:mrgreen:
Czekamy teraz na foty
A co do tytułu wątku to przez moją pracę karmnik opanowały gołębie i nic innego nie przylatuje.
Zazdroszczę Zuziu choroby :mrgreen:

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 18 mar 2017, 7:28

elakuznicom pisze:Misiu no.... to nie taki skromniutki znowu ... będziesz zadowolona na 100%
zuzanna2418 pisze:Misiu u Ciebie też nowy sprzęcik, super :) Ja się z moim aparatem już dwa lata zapoznaję...
Ptaszki z przyjemnością pokażą się Małemu :) Bierz sobie, które chcesz.
Ewo z premedytacją stołówkę zorganizowałam naprzeciwko okna w sypialni :)

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony

Post autor: EwaM » 18 mar 2017, 7:29

Fajne wrony :D

Awatar użytkownika
elakuznicom
Zadomowiony

Post autor: elakuznicom » 18 mar 2017, 7:29

Łałłł...wyszłam z garów dzisiaj malutko zrobiłam ptaszorków bo myknęłam do sklepu po karmę dla nich...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Lusia
Zadomowiony

Post autor: Lusia » 18 mar 2017, 7:29

Na naszej rzece, Motławie przez cały rok można upolować jakieś piękne pływające ptaki. Kaczki, łabędzie, łyski, kormorany.

Obrazek
Czernice na Opływie Motławy
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nurogęś kaczor
Obrazek

Obrazek
Nurogęś kaczka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Perkoz dwuczuby w szacie spoczynkowej
Obrazek
Za mały ogródek
Fotobajanie

Awatar użytkownika
Lusia
Zadomowiony

Post autor: Lusia » 18 mar 2017, 7:49

Ewo a jak Ci się podoba Rożeniec? Piękny, prawda. Też pływał po Motławie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Za mały ogródek
Fotobajanie

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 18 mar 2017, 7:50

Urazka pisze:Elu, Misiu gratuluję nowych aparatów. Ela już pokazała możliwości swojego ale to nic dziwnego boć przecież to stary (stażem a nie wiekiem) i wielce utalentowany fotograf. A Misia już niedługo też pokaże jak dobrze wydała pieniądze, tylko niech w domu będzie spokojniej. Misiu trzymam kciuki za szybkie opanowanie możliwości nowego nabytku.
Elu, Zuza, Lusiu dzięki Wam mam okazję poobserwować tyle pięknie sfotografowanych latających. Najbardziej jestem zadziwiona mnogością gatunków u Zuzy. Toż to miasto a ptaszki jak na głębokiej wsi.
elakuznicom pisze:Janeczko dziękuję za uznanie ale uwierz mi ,że fotografia od moich czasów zmieniła się ...o lata świetlne..
zaczynałam na aparacie altanowym a materiałem były szklane szyby powleczone emulsją światłoczułą ..a teraz ..elektronika ...jedynie miłość do fotografowania została ,zajmowałam się inną fotografią - atelierową ,teraz mogę nacieszyć się ptakami i kwiatami , przedtem na te przyjemności nie miałam na to czasu..
zuzanna2418 pisze:Elu nooo, będzie stołówka full wypas - nomen omen :) Wróbelki śliczne i wdzięczne.
Lusiu rzadko mam możliwość poobserwować ptactwo wodne, u Ciebie można się podszkolić z ornitologii.
Janeczko u mnie w mieście paradoksalnie większa różnorodność gatunków zimą niż na wiosce :) To chyba bliskość terenów leśnych, przede wszystkim Puszczy Kampinoskiej.
elakuznicom pisze:Zuziu no trochę dokupiłam , ale pod jesień zamówię przez all , bo ceny o połowę niższe niż w tum sklepie zoo
ale kupowaliśmy dla Amelci jej ulubione ciasteczka no i ja przy okazji....

Awatar użytkownika
mewa
Zadomowiony

Post autor: mewa » 18 mar 2017, 7:52

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 18 mar 2017, 7:52

elakuznicom pisze:Zaobserwowałam wczoraj moje ptaszyny , świergolą jakby to już była wiosna na całego ..świergolenie niesamowite a ptaszorków nie ma...w końcu wypatrzyłam ..wszystkie chowają się w gałązkach tui i cyprysów które rosną przy siatce ..dzisiaj porozwieszam kulki i kolby bardziej z przodu, będę modła nie tylko je słyszeć ale i poobserwować ...
lora pisze:Takie cudne zdjęcia ptaków że ja nie wstawię, o nie ! na pośmiewisko swoich . Jeszcze nie ten czas. O:)
Ewo a co za ptaszek z dziuplą ale fajny i dziupla.
mewa pisze: Misiu to kowalik jako jedyny chodzi po pniach drzew głową w dół . Cholernie szybki przy tym jest.
Tą dziuplę zamieszkują dzięcioły-podobno wczoraj zaczęły sie kręcić ,ale dziś jak na złośc ich nie ma:evil:
Misiu nie wygłupiaj się tylko dawaj zdjęcia .

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 18 mar 2017, 7:53

Daria_Eliza pisze:Zaglądam tu regularnie i podziwiam Wasze zdjęcia. Podobają mi się również historie związane z niektórymi z nich.
A to sikorka bez oczka, a to zakochana para sierpówek, a to kawka wychowywana z kotami, a to młoda kawka ucząca się latać, a to sójka, która tak sprytnie sobie kulę na sznureczku podciąga...:D

Elu, Misiu - pozytywnie zazdroszczę zakupu nowych aparatów!
Zuziu, ten obiektyw, którym teraz się posługujesz to pewnie ciężki jest? On ma jakieś własne mocowanie do statywu? Bo podejrzewam, że może być cięższy od aparatu? I pewnie bez statywu to ani rusz w tym przypadku?
Ewo, właśnie niedawno próbowałam zrobić zdjęcie kowalikowi - ale był dla mnie za prędki skubaniec.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierzaste :)”