Prace renowatorskie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Re: Prace renowatorskie

Post autor: Barabella » 01 lut 2019, 22:39

Ewo to może warsztaty zrobimy? Moje wszystkie na sprężynach i jeszcze stareńki fotel...., a ja się wyleguję :2glowawmur:
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Keetee

Post autor: Keetee » 02 lut 2019, 7:33

Nooo te warsztaty to exyra pomysł :zwyciestwo:
Ewcia to by nas i kładzenia kafli nauczyła :brawa:

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 02 lut 2019, 7:37

Ewo, teraz częściej maluję farbą V33 do renowacji mebli, bo robiłam głównie krzesła i stoły, a one są intensywnie uzytkowana i kredówka nie wytrzyma. Ale malowane nią drzwi trzymają się świetnie, jedyne co to trudno domywać zabrudzenia, bo mimo wosku farba się sciera. Jak robilam to zawsze taką ilość, żeby od razu zużyć, przechowuje się nie bardzo, maks 2-3 tygodnie w lodówce, podgrzewania podczas malowania zdecydowanie ułatwia, bo ona błyskiem gestnieje.

Mam jeszcze materiały, a skoro mi o niej przypomniałaś, to teraz będę myśleć co by tu jeszcze przemalowac :-)

Awatar użytkownika
Dysia
Zadomowiony

Post autor: Dysia » 02 lut 2019, 11:37

Pati,może mi doradzisz. Chcę pomalować szafę z płyty meblowej chyba mdf na kolor biały z połyskiem (tz. mój M będzie to robił) Proszę o tłumaczenie jak dla blondynki :zawstydzony:
Edyta

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 02 lut 2019, 12:38

Proszę bardzo jak dla blondynki:

1. Dokładnie myjesz szafę.

2. Nakładasz podkład. Nie przeraź się, że jest taki brudno szary, potem w ogóle go nie bedzie widać.

3. Następnie malujesz 2-3 warstwy tą farbą. Malujesz wałkiem nie pędzlem, żeby nie było smug, kolejne warstwy, gdy poprzednia będzie na dotyk sucha. Liczba warstw orientacyjna, ma być ich tyle, żeby końcowa powłoka była idealnie biała.

4. Po dokładnym wyschnięciu, najlepiej następnego dnia po ostatnim malowaniu lakierujesz dowolnym lakierem akrylowym (do drewna, metalu itp, ważne, żeby był akrylowy nie rozpuszczalnikowy). Jeśli chcesz połysk to wybierasz lakier z połyskiem, bo farba jest matowa. Lakierujesz kilka razy, żeby powłoka była mocna.

I wersja na skróty: myjesz szafę i malujesz farbą ftalową/olejną do drewna, one są zwykle od razu błyszczące, ale ja osobiście nie lubię ich, za bardzo mi się kojarzą z komunistycznymi lamperiami.

Awatar użytkownika
Dysia
Zadomowiony

Post autor: Dysia » 02 lut 2019, 14:31

Pati, jesteś wspaniała :buzki:
Chyba ostatnie pytanie: jakiej firmy polecasz lakier i czy też wałkiem go malować ?
Edyta

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 02 lut 2019, 14:38

Dysia pisze:
02 lut 2019, 14:31
Pati, jesteś wspaniała :buzki:
Chyba ostatnie pytanie: jakiej firmy polecasz lakier i czy też wałkiem go malować ?
Edyto, ja używałam zwykle lakieru Altaxu szybkoschnącego, ale ostatnio mnie wkurzył, bo zżółkł po nałożeniu, aczkolwiek wina mogła być po mojej stronie i niezbyt szczelnym zamknięciu opakowania. Możesz kupić na próbę małą puszkę (sprzedają w pojemności bodaj 0,25 l) najmniejszy i wypróbować na niewidocznej części szafy. Generalnie mogę go polecić, bo rzeczywiście schnie błyskiem, natomiast dopiero teraz spojrzałam, że V33 mają też własną linię lakierów (https://www.v33.pl/v33-product/lakier-d ... -boazerii/) i być może ten by lepiej pasował do ich farb. I lakier też wałkiem - generalnie wszystkie meble maluję wałkiem, bo smug nie widać - tylko ważna sprawa, zarówno przy farbie, jak i lakierze - trzeba malować zdecydowanymi, długimi ruchami w jednym kierunku.

Awatar użytkownika
mewa
Zadomowiony

Post autor: mewa » 02 lut 2019, 18:13

Basiu, przeważnie zanim powiem, że czegoś nie potrafię staram się sprawdzić czy faktycznie tak jest(oczywiście chodzi mi o przyziemne robótki :))
Te krzesła niestety mnie przerażają, nie widzę tam żadnej głupiej śrubki abym mogła z czymkolwiek ruszyć, a niestety żebym mogła chociażby wymienić tkaninę musiałabym je jakoś rozbić. Póki co uszyłam im ubranka na Święta, aby chociaż goście się nie ubrudzili, także z warsztatów z mojej strony raczej nici. Że też babcia nie mogła sobie innych krzeseł sprawić :beczy:.

Dorcia daleko mi do nauk z układania kafli :2smiejsie:
Jak się nie ma kasy na glazurnika to trzeba sobie radzić. Ja miałam bardzo ułatwioną pracę ponieważ ściany miałam równe po tynkach, a i tak zajęło mi to z sześć czy siedem sobót.Oprócz tego źle wyliczyłam płytki, więc kilka gaf jest. Liczy się fakt, że na działce mam normalną łazienkę i mogę normalnie funkcjonować. A i satysfakcja jest.

Pat z poradnika chętnie będę korzystać, bo też mam kilka komód z płyty do pomalowania. Dziś je właśnie posmarowałam majonezem :2smiejsie: aby usunąć wszystkie naklejki po moich dzieciątkach . Ponoć jeden z lepszych sposobów...,zobaczymy
Napisz jakie masz zdanie na temat farby Tikkurila(czy jakoś podobnie) bo kojarzę, że jej używałaś.

Awatar użytkownika
Dysia
Zadomowiony

Post autor: Dysia » 02 lut 2019, 18:33

Pati, wielkie dzięki, wszystko już wiem.
Edyta

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Post autor: Barabella » 03 lut 2019, 14:37

Pati ja w sprawie farby 3V3. Czy oni do ścian zielonego koloru nie mają?
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 03 lut 2019, 16:09

Basiu do ścian to nie wiem, bo nie korzystałam. Ale zawsze można samemu zabarwic.

Ewo tikurilli używałam tylko do podłóg i do drzwi zewnętrznych i z obu jestem bardzo zadowolona.

Awatar użytkownika
mewa
Zadomowiony

Post autor: mewa » 03 lut 2019, 16:34

Dziękuję Patrycjo :buzki:

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Post autor: Barabella » 03 lut 2019, 19:00

Dziewczynki, znalazłam ciekawy materiał na krzesła. Podoba mi się ten, co trochę w turkusik wpada.

Krzesła krzesłami, ale ja mam taki stół w kuchni do renowacji. Kolorek krzeseł będzie. Tylko co ja mam z tym blatem zrobić?
stół1.jpg
stół2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 03 lut 2019, 19:17

Basiu, usunąc fornir i albo położyć nowy (upierdliwe), albo zabejcować i zawoskować/zalakierować to co pod spodem.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator

Post autor: Barabella » 04 lut 2019, 9:30

Pati to pod spodem wygląda jak sklejka.... Gdy poczytałam i fornirze, to okazuje się, że sklejka, to sprasowane warstwy forniru.
Przypomnisz sobie jakiej farby do podłóg Tikurilli używałaś? Barwiłaś sama?
Pozdrawiam,
Barabella

Aktualny wątek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Domowe remonty i remonciki”