Papryka
- boryna
- Administrator
Re: Papryka
Mieści się Gosiu, bo mam dość szerokie parapety. Takie akwarium ma jeszcze jedną zaletę, bo jak na zewnątrz robi się troszkę cieplej, to całość wynoszę w zaciszne miejsce, przykrywam (nie szczelnie) i mam malutką szklarenkę - wtedy zwalnia mi się miejsce na parapetach na inne sadzonki. I tak dalej ...
Jutro wybieram się po ziemię do wysiewów, bo już niedługo...zacznie się! Szaleństwo z kiełkowaniem, wysiewaniem, pikowaniem, eksmitowaniem kwiatków z parapetów, bo przecież młodziutkie siewki mają pierwszeństwo!
Na pierwszy ogień pójdą papryki.
Na pierwszy ogień pójdą papryki.
Sadzonki moich papryk, zajmują cały parapet. Nie są jeszcze zbyt duże. Mam nadzieję, że do 20. maja podrosną.
Ta w kubeczku to pomidorowa żółta.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- m65
- Zadomowiony
Ewo, dużo masz tego dobra, miło popatrzeć :)
Pogoda sprzyja, moje hartują się na tarasie. Siałam w połowie stycznia, dosyć nierówno kiełkowały, mam starsze i młodsze. Największe przeznaczone do donic dostały litrowe doniczki (docelowe będą 7 litrowe). Zawiązały już pączki kwiatowe. Mniejsze czekają w kubkach, w maju pójdą do gruntu. Odmiany wszystkie nn, jedna ostra czerwona i słodkie - czerwona i dwie żółte.
Pogoda sprzyja, moje hartują się na tarasie. Siałam w połowie stycznia, dosyć nierówno kiełkowały, mam starsze i młodsze. Największe przeznaczone do donic dostały litrowe doniczki (docelowe będą 7 litrowe). Zawiązały już pączki kwiatowe. Mniejsze czekają w kubkach, w maju pójdą do gruntu. Odmiany wszystkie nn, jedna ostra czerwona i słodkie - czerwona i dwie żółte.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
U Jasia i Małgosi
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia
Z kiełkowaniem papryk różnie bywa. U mnie w tym roku bardzo długo wschodziła pomarańczowa Etiuda, jedna sadzonka wyskoczyła a pozostałe pojawiły się w połowie kwietnia. Zrezygnowałam z nich, bo już za późno, by dojrzały w gruncie. Nie wzeszła mi w ogóle żółta Zorza. Dopisały za to pomidorowe czerwone i żółte. Piorunem wzeszły nasionka marketowej NN, wsypane do doniczki bezpośrednio po rozkrojeniu papryki.
- m65
- Zadomowiony
Papryki rosnące w doniczkach na tarasie zawiązują owoce.
(kropki na liściach to brzozowy pyłek po deszczu)
(kropki na liściach to brzozowy pyłek po deszczu)
U Jasia i Małgosi
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia
- m65
- Zadomowiony
Wszystkie gruntowe kwitną, niektóre mają zawiązane owoce,
te są największe
te są największe
U Jasia i Małgosi
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia
Dziś pierwsza partia skiełkowanych nasionek poszła do długiej doniczki, pomidorowa żółta i pomidorowa czerwona.
Posiałam kilka odmian drobnoowocowych między innymi hiszpańskie Pimiento de Padron. Bedę je obsmażać na oliwie i posypywać gruboziarnistą solą. Jeszcze nie skiełkowały ale plany są
- Basia21071
- Skrytoczytacz
- urazka
- Zadomowiony
Basiu jakie piękne sadzonki! Pójdą do gruntu czy pod folię? Ubiegłoroczna tak ładnie się przechowała w domu.
Pozdrawiam, Janina
- Basia21071
- Skrytoczytacz
Papryka będzie rosła pod folią. Jeśli chodzi o tą ubiegłoroczną to sama jestem zdziwiona.
Basia
Paputku - obśliniłam się, jak mój kot!paputowy dom pisze: ↑06 mar 2019, 17:57Bedę je obsmażać na oliwie i posypywać gruboziarnistą solą. Jeszcze nie skiełkowały ale plany są
Dziewczyny, mam w tym roku 2 papryki i nie wiem, co z nimi robić. Czy ogólne zasady uprawy to tak jak z pomidorami, czy są jakieś tajne sposoby?
Kupiłam w gospodarstwie ogrodniczym 2 sadzonki o nazwie "czerwona słodka", posadziłam i rosną ładnie a nawet maja już paki kwiatowe. I co dalej? Czy uszczykiwać im też liście?
- m65
- Zadomowiony
Małgosiu, nie uszczykiwać liści, niech rośnie jak chce, dokarmiać nawozem dla pomidorów. Niektórzy obrywają pierwszy kwiat i ma to zwiększyć plenność, ale zdania co do słuszności tego są podzielone, ja nigdy nie obrywałam. O innych tajnych sposobach nic nie wiem.
U Jasia i Małgosi
Pozdrawiam, Gosia
Pozdrawiam, Gosia
- zielonajagoda
- Zadomowiony
- Kontakt: