Prace renowatorskie
- survivor26
- Administrator
Re: Prace renowatorskie
To jest jednak w sumie trochę dziwne, bo ja mam wszystkie drzwi stare i po zwykłym opaleniu i zeszlifowaniu ta warstwa pokostowa schodziła, zresztą ona jest trudna do przeoczenia - na jednych drzwiach się poddałam i zostawiłam trochę i to widać było już na etapie malowania, natomiast bejca i lakier pokryły. Natomiast, tak jak rozmawiałyśmy, ja bym tu zastosowała farbę i podkład Tikkurili z serii Valti - mam to na drzwiach wejściowych do domu i dwóch wewnętrznych. Wejściowe malowane 4 lata temu, śladu zużycia (oprócz tego, co R. zniszczył nabijając ćwieki).
- Barabella
- Administrator
Czyli Tikkurila z podkładem. I skrobanko najpierw. I kolorem? Czerwony to chyba do jarzębinowej nie pasuje.....
- survivor26
- Administrator
A zajrzyj sobie na stronę jakiegoś sprzedawcy i popatrz na kolory, bo tę farbę można zabarwic na kilkaset odcieni. Ja też barwilam samodzielnie pigmentami.
-
paputowy dom
Założenie szafka do ganku.
Na zdj 1 widać ramę a dokładnie jej tył. Belki stare, posmarowane jakąś substancją. Nie czyszczę ich do drewna tylko tak z grubsza. Niestety szczotka się zużyła dlatego to zostawiam na koniec.
Do tego będzie przytwierdzona rama właściwa okiennic.
Na zdj 2 okiennica a na kolejnym oczyszczony fragment. Do takiego stanu muszę doprowadzić dwie okiennice z obydwu stron.
Na zdj 1 widać ramę a dokładnie jej tył. Belki stare, posmarowane jakąś substancją. Nie czyszczę ich do drewna tylko tak z grubsza. Niestety szczotka się zużyła dlatego to zostawiam na koniec.
Do tego będzie przytwierdzona rama właściwa okiennic.
Na zdj 2 okiennica a na kolejnym oczyszczony fragment. Do takiego stanu muszę doprowadzić dwie okiennice z obydwu stron.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- survivor26
- Administrator
No roboty to trochę masz, ale w sumie i czas teraz też, a powinno wyjść cudnie!
- Jolka
- Zadomowiony
-
paputowy dom
Jola raczej surowe drewno chociaż Krzysiek próbował mnie dziś zniechęcić
mówiąc,że to full roboty i w zakamarkach nie będzie tak ładnie wyglądało. Wszystko to wiem ale jeszcze skonsultuję się z przyjaciółką. Ta szafa na ubrania będzie w ganku a tam jest już bieliźniarka, lustro i szafka w kolorze drewna ale też są tam niebieskie drzwi z malowanymi szybkami więc może te okiennice przecierka na biało niebiesko?
- Jolka
- Zadomowiony
Pewnie że tak, nie będziesz musiała je tak idealnie doczyścić, piękna będzie.
- boryna
- Administrator
Kiedy czyściłam Patkowe okna, z których powstał wiszący barek, miałam zamiar doszlifować do gołego drewna we wszystkich zakamarkach. Oczywiście tam, gdzie farba trzymała się mocniej i w szczelinkach nie doczyściłam, ale teraz uważam, że tak wygląda lepiej. W końcu stare nie ma wyglądać zupełnie jak nowe, prawda?
-
paputowy dom
Bożenko właśnie tak. Obgadałam z koleżanką i czyszczę do drewna. Ja zostanie trochę bieli będzie ok, belki będzie można pociągnąć białym woskiem.
-
paputowy dom
Jedna strona wyczyszczonego skrzydła okiennicy prezentuje się tak
Czyszczone opalarką i ręcznie papierem ściernym. Planuję zawoskować białym woskiem (taki mam w domu i myślę,że będzie pasował)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Ryszan
- Zadomowiony
- Mila
- Zadomowiony
- survivor26
- Administrator
Bosko wyszło! Szlifierką by się bardziej nie dało, wcale nie widzę tych pozostałości farby, o których wspominałaś 
- Jo37
- Zadomowiony