Druty i szydełko - nasze prace (2)
- boryna
- Administrator
- Jolka
- Zadomowiony
Re: Druty i szydełko - nasze prace (2)
Pati wczoraj wszystkie pozwijałam i delektowałem się widokiem, głaskałem dotykałam, wariacja jakaś
.
Na razie zakaz bo inne sprawy trzeba nadgonić.
Przymusowa przerwa .
Właśnie skończyłam robioną w międzyczasie strzałkę, fajne jest to, że można ją odkładać i wracać kiedy nie ma co robić , na przykład w czasie podróży do mamy i na rybach .
Zastrzegłam się że już nigdy strzałki z Aade Long i jakoś tak wyszło że sama się zrobiła, tyle że wzięłam druty trójki zamiast dwa i pół i chusta wyszła z 200 g wełny .
Teraz chodzi za mną czapka do kompletu, ale taka zimowa, chyba podszyta cieniutkim polarkiem żeby nie gryzła .
Wełny zostało ponad sto gram, zastanawiam się czy w trzy nitki będzie dobrze bo na tyle chyba mi wystarczy .
Na targach wśród gotowych wyrobów była strzałka że śliczna mereżką na brzegu .
Jeszcze nie wypróbowałam, myk polega na tym że pierwsze oczko zdejmuje się z drutu , nitka leży na oczku z przodu , po zdjęciu nitka przechodzi na tył następne oczko na prawo i dopiero z trzeciego robi się dwa oczka .
Będę jeszcze jedna strzałkę robiła dla córki to wypróbuję .
Znalazłam wzór na bluzeczkę z tych zieloności w czasopiśmie dziewiarskim, nie do końca rozumię jak zrobić to V z opisu graficznego.
Na razie zakaz bo inne sprawy trzeba nadgonić.
Przymusowa przerwa .
Właśnie skończyłam robioną w międzyczasie strzałkę, fajne jest to, że można ją odkładać i wracać kiedy nie ma co robić , na przykład w czasie podróży do mamy i na rybach .
Zastrzegłam się że już nigdy strzałki z Aade Long i jakoś tak wyszło że sama się zrobiła, tyle że wzięłam druty trójki zamiast dwa i pół i chusta wyszła z 200 g wełny .
Teraz chodzi za mną czapka do kompletu, ale taka zimowa, chyba podszyta cieniutkim polarkiem żeby nie gryzła .
Wełny zostało ponad sto gram, zastanawiam się czy w trzy nitki będzie dobrze bo na tyle chyba mi wystarczy .
Na targach wśród gotowych wyrobów była strzałka że śliczna mereżką na brzegu .
Jeszcze nie wypróbowałam, myk polega na tym że pierwsze oczko zdejmuje się z drutu , nitka leży na oczku z przodu , po zdjęciu nitka przechodzi na tył następne oczko na prawo i dopiero z trzeciego robi się dwa oczka .
Będę jeszcze jedna strzałkę robiła dla córki to wypróbuję .
Znalazłam wzór na bluzeczkę z tych zieloności w czasopiśmie dziewiarskim, nie do końca rozumię jak zrobić to V z opisu graficznego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- survivor26
- Administrator
Jolu, popróbuj, ale wydaje mi się, że wkłuwasz w te 6 oczek niżej, dokładasz do tego następne oczko z lewego druta i razem przerabiasz, ew. z tego wkłucia niżej wyciągasz oczko, ale to trzeba sprawdzić w praktyce.
A tę strzałkę, którą widziałaś, to chyba Icordem obrabiana, niby ma prostować brzegi, ale czasem zwijają się mimo to.
A tę strzałkę, którą widziałaś, to chyba Icordem obrabiana, niby ma prostować brzegi, ale czasem zwijają się mimo to.
- Jolka
- Zadomowiony
Pati to nie był Icord, wychodziła śliczne wykończenie brzegu, taka niby mereżka, jak zrobię to pokażę .
- Jolka
- Zadomowiony
Następna strzałka bardzo energetyczna, wełna nosi piękną nazwę bakaliowa .
Chusta wyszła całkiem spora 2,75 x 78 cm i jest idealna nie za gruba nie za cienka .
Robiona na drutach nr 3, z tym że ja robię raczej ciasno .
Chusta wyszła całkiem spora 2,75 x 78 cm i jest idealna nie za gruba nie za cienka .
Robiona na drutach nr 3, z tym że ja robię raczej ciasno .
- Margolcia_K
- Zadomowiony
Ooooo, jakie przepiękne kolory.

Pozdrawiam wszystkich i życzę udanego dnia!
Margolcia
Margolcia
- urazka
- Zadomowiony
Pomyślałam tak samo jak Margolcia. Cudne kolory a chusta taka, że chciałoby się w nią wtulić.
Pozdrawiam, Janina
- survivor26
- Administrator
To jest idealny kolor na jesień i spacery w opadłych liściach 
- Jolka
- Zadomowiony
Też tak uważam że szczególnie przy listopadowych szarugach taki kolor będzie robił dobrą robotę .
Pati zrobiłam próbkę na ten brzeg mereżkowy do strzałki i jest to idealne rozwiązanie żeby brzeg się nie zawijał.
Tak to wygląda , zaczyna się wypogadzać więc odkładam druty w kąt .
Pati zrobiłam próbkę na ten brzeg mereżkowy do strzałki i jest to idealne rozwiązanie żeby brzeg się nie zawijał.
Tak to wygląda , zaczyna się wypogadzać więc odkładam druty w kąt .
- Lusia
- Zadomowiony
Jolu przepiękna ta strzałka
, taką bym się owinęła. Cóż nawet jakbym bardzo chciała to jej nie zrobię. No nie umiem 
- Jolka
- Zadomowiony
Lusiu wzór bardzo prosty, chyba że nigdy drutów w ręku nie miałaś, nie każdy musi lubić takie dłubanie .
Ja się wkręciłam, chociaż latem to trochę szkoda czasu na druty .
Ja się wkręciłam, chociaż latem to trochę szkoda czasu na druty .
- Jolka
- Zadomowiony
Jako że aura przeszkadza w aktywnościach na świeżym powietrzu to z doskoku złapałam za druty i zrobiłam próbkę z zakupów kiermasz owych .
Robiłam według tego wzoru z czasopisma dziewiarskiego w różnych zestawieniach .
Wiskoza z bawełną jednolitą ziele i i cieniowana maceryzowaną bawełna wyszło nieco blado , pierwsza próbka na drutach nr 3 druga na 4.
Niestety wyszło blado tyle że wiem już że na 3 trzeba to robić .
Następna próba to ta sama maceryzowaną bawełna i mieszanka lnu, kaszmiru i jedwabiu 50/35/15 %.
Pomimo tego że bawełna ma 375 m w 100g a druga włóczka 600 m to grubość jest podobna chyba kaszmir dodaje objętości .
Pierwsza próbka na 3 , druga na 3,5 .
Bluzeczka z lekkim kimonkiem , pod szyję .
Mam 200g bawełny maceryzowanej 750 metrów i 100g 600m tej mieszanki lniano kaszmirowo jedwabnej .
Zastanawiam się jakie wykończenie do tego zrobić czy nie duże ściągacze czy może wzorem francuskim .
Kusi mnie też żeby zrobić coś takiego jak na Pinterest pokazuje japonka Dan Doh , potem wstawię link, z komórki nie potrafię , to jest kombinacja właśnie z tego wzoru w większych elementach .
Wszelkie rady i opinie mile widziane .
Robiłam według tego wzoru z czasopisma dziewiarskiego w różnych zestawieniach .
Wiskoza z bawełną jednolitą ziele i i cieniowana maceryzowaną bawełna wyszło nieco blado , pierwsza próbka na drutach nr 3 druga na 4.
Niestety wyszło blado tyle że wiem już że na 3 trzeba to robić .
Następna próba to ta sama maceryzowaną bawełna i mieszanka lnu, kaszmiru i jedwabiu 50/35/15 %.
Pomimo tego że bawełna ma 375 m w 100g a druga włóczka 600 m to grubość jest podobna chyba kaszmir dodaje objętości .
Pierwsza próbka na 3 , druga na 3,5 .
Bluzeczka z lekkim kimonkiem , pod szyję .
Mam 200g bawełny maceryzowanej 750 metrów i 100g 600m tej mieszanki lniano kaszmirowo jedwabnej .
Zastanawiam się jakie wykończenie do tego zrobić czy nie duże ściągacze czy może wzorem francuskim .
Kusi mnie też żeby zrobić coś takiego jak na Pinterest pokazuje japonka Dan Doh , potem wstawię link, z komórki nie potrafię , to jest kombinacja właśnie z tego wzoru w większych elementach .
Wszelkie rady i opinie mile widziane .
- survivor26
- Administrator
Wybieram drugi zestaw kolorystyczny i pierwszą próbkę
Wykończyłabym samymi lewymi albo francuskim, będzie ładnie współgrać z konstrukcją reszty.
- Jolka
- Zadomowiony
Dzięki Pati czyli mamy podobne gusty .
Kolor na zdjęciu jakiś wypłowiały w rzeczywistości ładniejszy .
Doszłam do komputera to pokażę te pomysły z Printerest.
Pierwszy to coś takiego :
https://pl.pinterest.com/pin/325174035614120809/
drugi to taki wzór tylko w większym wydaniu:
https://pl.pinterest.com/pin/325174035614122668/
Nie wiem tylko czy włóczki starczy na taki z 3/4 rękawem.
Kolor na zdjęciu jakiś wypłowiały w rzeczywistości ładniejszy .
Doszłam do komputera to pokażę te pomysły z Printerest.
Pierwszy to coś takiego :
https://pl.pinterest.com/pin/325174035614120809/
drugi to taki wzór tylko w większym wydaniu:
https://pl.pinterest.com/pin/325174035614122668/
Nie wiem tylko czy włóczki starczy na taki z 3/4 rękawem.
- lora
- Zadomowiony