Wątpliwości....
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15389
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
- boryna
- Administrator
- Posty: 12152
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
- Lokalizacja: opolskie
Re: Wątpliwości....
Basiu ja nie używałam co prawda samej pektyny, ale cukru żelującego, którego ona jest składnikiem i dodawałam wprost do duszących się owoców, bez uprzedniego rozrabiania.
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15389
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
- boryna
- Administrator
- Posty: 12152
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
- Lokalizacja: opolskie
Re: Wątpliwości....
To nie wiem. Na stronie producent podaje obydwa sposoby: https://sklepagnex.pl/pl/p/Pektyna-1-kg/866
- edulkot
- Zadomowiony
- Posty: 9038
- Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
- Lokalizacja: Ruda Śląska
Re: Wątpliwości....
Dodawałam różnie, na oba sposoby podane przez producenta i całkiem na zimno do zimnego i potem podgrzewałam i ciągle mieszałam, ale chyba z wodą to najprościej, ale wtedy musi być to coś gęste, do soczystych wiśni sypałam małymi porcjami wymieszane pektyny z cukrem.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta
Majka
Zmiany wokół domku
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta
Majka
Zmiany wokół domku
- zielonajagoda
- Zadomowiony
- Posty: 1498
- Rejestracja: 25 lip 2020, 9:48
- Lokalizacja: Opolszczyzna
- Kontakt:
Re: Wątpliwości....
Ja ubierałam trochę gotującej pulpy i po prostu miksowałam, i to zmiksowane wlewałam do gara mieszając. Robię tak od czasu gdy po wsypaniu bezpośrednio do gara porobiły mi się grudki i musiałam zmiksować wszystko, a ja lubię jak są kawałki owoców.
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7360
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Wątpliwości....
Basiu ja 1/3 cukru zostawiłam i wymieszałam równomiernie z pektyną i dodawałam powoli, do podgotowanych z resztą cukru owoców.
Nie miałam żadnych problemów, tak robiłam truskawkowy, agrestowy i wiśniowy dżem.
Nie miałam żadnych problemów, tak robiłam truskawkowy, agrestowy i wiśniowy dżem.
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15389
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Re: Wątpliwości....
Jolu dzisiejszą partię też zrobiłam podobnie. Zostawiłam połowę cukru i w nim rozmieszałam pektynę na sucho. I glutów białych nie było. Czyli trzeba wymieszać z większą ilością cukru