Wątpliwości....

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15384
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Wątpliwości....

Post autor: Barabella » 31 lip 2020, 13:46

Jak rozrabiacie pektynę? Na sucho? Na mokro?
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 11988
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Wątpliwości....

Post autor: boryna » 31 lip 2020, 14:45

Basiu ja nie używałam co prawda samej pektyny, ale cukru żelującego, którego ona jest składnikiem i dodawałam wprost do duszących się owoców, bez uprzedniego rozrabiania.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15384
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Wątpliwości....

Post autor: Barabella » 31 lip 2020, 14:51

No właśnie..... Nie bardzo mi wychodzi na oba sposoby i dlatego pytam.
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 11988
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Wątpliwości....

Post autor: boryna » 31 lip 2020, 14:58

To nie wiem. Na stronie producent podaje obydwa sposoby: https://sklepagnex.pl/pl/p/Pektyna-1-kg/866

Awatar użytkownika
edulkot
Zadomowiony
Posty: 8942
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Wątpliwości....

Post autor: edulkot » 31 lip 2020, 15:29

Dodawałam różnie, na oba sposoby podane przez producenta i całkiem na zimno do zimnego i potem podgrzewałam i ciągle mieszałam, ale chyba z wodą to najprościej, ale wtedy musi być to coś gęste, do soczystych wiśni sypałam małymi porcjami wymieszane pektyny z cukrem.
"Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd przyszliście,
W żar epoki użyczą wam chłodu, tylko drzewa, tylko liście." - J. Kofta

Majka
Zmiany wokół domku

Awatar użytkownika
zielonajagoda
Zadomowiony
Posty: 1421
Rejestracja: 25 lip 2020, 9:48
Lokalizacja: Opolszczyzna
Kontakt:

Re: Wątpliwości....

Post autor: zielonajagoda » 31 lip 2020, 18:03

Ja ubierałam trochę gotującej pulpy i po prostu miksowałam, i to zmiksowane wlewałam do gara mieszając. Robię tak od czasu gdy po wsypaniu bezpośrednio do gara porobiły mi się grudki i musiałam zmiksować wszystko, a ja lubię jak są kawałki owoców.
Polny za uchem masz kwiatek, duszy rogatej lżej. Pozdrawiam.
Dni zwyczajne...

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7220
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Wątpliwości....

Post autor: Jolka » 31 lip 2020, 23:48

Basiu ja 1/3 cukru zostawiłam i wymieszałam równomiernie z pektyną i dodawałam powoli, do podgotowanych z resztą cukru owoców.
Nie miałam żadnych problemów, tak robiłam truskawkowy, agrestowy i wiśniowy dżem.

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15384
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Wątpliwości....

Post autor: Barabella » 01 sie 2020, 21:01

Jolu dzisiejszą partię też zrobiłam podobnie. Zostawiłam połowę cukru i w nim rozmieszałam pektynę na sucho. I glutów białych nie było. Czyli trzeba wymieszać z większą ilością cukru :041:
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z owoców”