Polecane książki

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Re: Polecane książki

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:55

mariaewa

Mama 101 pisała o książce "Wybrańcy", traktującej o szpitalu psychiatrycznym w Wiedniu , w latach czterdziestych ubiegłego wieku.
Polecam niechętnie , bo to książka odbierająca spokój, ale dająca porównanie, co się zmieniło, a właściwie nie zmieniło.
"Polska odwraca oczy" to zbiór reportaży Justyny Kopińskiej. " Oddział chorych ze strachu" to opowieść o szpitalu psychiatrycznym w Starogardzie Gdańskim. Czas wydarzeń - rok 2010.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:56

MaGorzatka

Przeczytałam książkę Magdaleny Grzebałkowskiej "Beksińscy". Zawsze intrygowały mnie obrazy Ojca, bo ja lubię upiorne klimaty wesoły
Nie znałam z Trójki słuchowisk Syna, bo jakoś tak wyszło, no nie zarejestrowałam osoby, postaci, człowieka - bo muzyki z pewnością musiałam nie raz słuchać. Legenda, rosnąca po samobójczej śmierci Syna i zamordowaniu Ojca intrygowały nie tylko mnie, ale i na szczęście Magdalenę Grzebałkowską.

Dla porządku dodam, że ogromną większość tekstu stanowią wypowiedzi różnych osób (w tym tytułowych bohaterów) - z dzienników, zapisków, nagrań domowej fonoteki i różnych innych źródeł.
To stanowi ogromny walor tej książki; świetnie się ją czyta, a po przeczytaniu obejrzałam jeszcze w necie filmy dokumentalne o obu bohaterach, żeby dopełnić całości.
Polecam!

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:58

grazka2211

Sarah Jio
mogę polecić "Karmelowy ogród " .Też na odstresowanie .
Teraz czytam książkę Barbary Wood "Domina".Rok 188 , kobieta podejmuje decyzję o ukończeniu Akademii Medycznej. A mężczyźni nie chcą pozwolić kobietom na uprawianie zawodu lekarza ...Oczywiście autorka musi wpleść wątek miłosny .

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:58

zuzanna2418

"Krivoklat" Jacka Dehnela
- No powiem, że się rozczarowałam. Trudno mi się czyta tekst pisany "od sufitu do podłogi" czyli ciurkiem w jednym akapicie z przewagą zdań wielokrotnie złożonych. W dodatku pisany jest w pierwszej osobie jako relacja tytułowego Krivoklata ze swojego "życia i twórczości" w formie nieprzerwanego monologu, coś jakby strumienia świadomości.
Oczywiście błyskotliwość, erudycję pisarza i tu można podziwiać, ale ten sposób układu graficznego tekstu i maniery pisania (zapewne zamierzony jako narzędzie) powoduje, że całość staje się nużąca po kilkunastu stronach.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 17:59

survivor26

Mogę polecić przeczytaną właśnie "Drogę 816" Michała Książka, choć też czyta się niełatwo. To zbiór dość luźno utkanych refleksji z pieszej wędrówki rzeczoną drogą wzdłuż wschodniej granicy Polski. Autor z wykształcenia jest ornitologiem, więc sporo miejsca zajmują 'ptasie' wtręty, ale jest też dużo trafnych obserwacji natury socjologicznej - dla mnie szczególnie ciekawych, bo wschodnia Polska to zupełnie inny świat widziany z zachodnich rubieży aniołek

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 18:00

klarysa

Harris Joanne "Czekolada"
- wiem klasyka :). Cd "Rubinowe czółenka" i "Brzoskwinie dla księdza proboszcza".
Magia nie magia?

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 18:00

Margolcia_K

Oooo, jak macie dobrze, że możecie czytać papierowe książki. Ja niestety daję radę tylko na tablecie i to duuużym. Mój małż się nabija ze mnie, że ustawiam wielkość liter - jedna litera na ekran. taki dziwny
Niestety książek na czytniki wypożyczyć się nie da, biblioteki (zwłaszcza wiejskie) nie prowadzą, a kupować ciężko, mimo iz one tańsze od książek papierowych. Mam do czytania to, co ktoś mi podaruje i od czasu do czasu, to co kupię. Nie za wiele tego, a czytać uwielbiam.
Ostatnio córka mi podarowała Diana Gabaldon - Obca. To takie przygodowe romansidło z XVIII w - miejsce akcji Szkocja. Lubię książki historyczne, więc czyta mi sie zupełnie nieźle, choć akurat wolę akcję umiejscowioną na terenach bliższych memu pochodzeniu - Polski i Litwy.

A moją najukochańszą książką wszechczasów są "Noce i Dnie" Marii Dąbrowskiej,

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 18:01

MaGorzatka

Ach, ach! Rozpoczęłam romans z Dehnelem - wreszcie!
Czytam "Lalę" - w łóżku, w ogrodzie, w PKSie, na zabiegach z podłączonymi do krzyża prądami. Po kawałku, po skraweczku. Ach, jak to jest cudnie napisane!
Zapisałam się w bibliotece w kolejce na "Dziennik roku chrystusowego".

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 18:01

survivor26

A nie mówiłam? wesoły Ma gorsze, w sensie mniej przeze mnie przyswajalne książki, ale tak 80% jest właśnie taka jak "Lala". Z ostatnich jego pozycji to chyba najbardziej polecam "Młodszego księgowego".

Apropos pięknego, choć dosadnego języka, mój zachwyt ostatnich dni to Ziemowit Szczerek, a zwłaszcza "Przyjdzie Mordor i nas zje" - jak fantastycznie posługuje się ten człowiek językiem, jak pięknie wulgaryzmów używa dokładnie tam, gdzie są potrzebne i jak do dna duszy dociera trafnymi choć smutnymi wnioskami...

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 18:03

MaGorzatka

Chciałam Wam podziękować za odkrycie przede mną Jacka Dehnela. Przeczytałam "Lalę", "Balzakiana", a teraz zaczęłam "Dziennik roku chrystusowego".
To nie jest coś lekkiego do czytania (jak mawia jedna moja znajoma). Zdecydowanie książka nie dla każdego, ale właśnie takie książki lubię. Natomiast zdecydowanie trzeba się skupić i dać porwać lekturze i jak jestem bardzo zmęczona, to się nie da.

Na 32. stronie Pan Jacek pisze o kontakcie z pewną swoją czytelniczka, panią Wiktorią Śliwowską. Czytam, czytam... przecież to żona mojego promotora, profesora Rene Śliwowskiego, u którego w 1985 roku pisałam pracę mgr z przekładu Czechowa.
Nasza grupa seminaryjna liczyła 7 osób i spotykaliśmy się zawsze kameralnie, w kawiarence na miłych posiedzeniach, wypełnionych opowiadaniami Profesora o literaturze, historii, podróżach, kulinariach, dzieciństwie i młodości we Francji. Zaprosił nas też kiedyś do swojego domu w Zalesiu, na herbatkę w ogrodzie.
To był cudowny człowiek - mądry, sympatyczny, obdarzony żywiołowym poczuciem humoru.
On mnie nauczył szacunku dla przekładu i zły przekład przeszkadza mi w czytaniu.

Gdyby ktoś miał ochotę - tu jest krótki filmik, gdzie oboje Państwo mówią o swoich przekładach

Pan Profesor już nie żyje, znalazłam taki piękny nekrolog..

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 18:03

survivor26

Małgosiu, tak czułam, że Dehnel to Twoje klimaty aniołek Ja go jeszcze namiętnie na FB podczytuję, nie ze wszystkim się zgadzam, czasem mnie nawet podkurzy jakąś opinią do białości, ale mimo to tkwię w uwielbieniu dla niespotykanego talentu... Do kompletu, który przeczytałaś poleciłabym jeszcze "Młodszego księgowego" - krótkie eseje nie tylko o książkach, do powolnego czytania i smakowania słowa.

Z książek, które zachwyciły mnie tego lata mogę polecić "Rutkę" Joanny Fabickiej - zaskakującej pisarki, którą poznałam przez prześmiewczy cykl o młodocianym Rudolfie (coś ala polski Adrian Mole), a potem odkryłam, że napisała też wstrząsający "Second Hand". "Rutka" jest dla dzieci, ale nie tylko matkom małoletnich dzieci polecam - bardzo trudny temat likwidacji getta łódzkiego ujęty w sposób delikatny i poetycki, dostosowany do wyobraźni dziecka i zmuszający do myślenia - moje dzieci słuchały z zapartym tchem i stała się ta książka punktem wyjścia do wielu trudnych rozmów o wojnie i nienawiści.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 18:04

klarysa

Nowa Grochola inna od reszty. Nie jestem zachwycona, ale ma coś w sobie...
Polecam "Tego lata w Zawrociu" Hanny Kowalewskiej i resztę cyklu. O ludziach, miejscach, przeszłości, która bardzo splata się z teraźniejszością...różnych motywach i okolicznościach działania. Każdy tom inny. Najbardziej mroczny "Maska Arlekina".

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 18:05

survivor26

Ja co prawda dziś chciałam polecić znowu coś ambitniejszego, ale na jedną ambitną lekturę przypada u mnie 10 skandynawskich kryminałów

A owa ambitna to "Miasto Archipelag" Filipa Springera, którego odkryłam przy okazji pierwszej powieści-reportażu "Miedzianka" i od tamtego czasu wielbię prawie jak Dehnela. "Miasto Archipelag" to realizowany przeszło rok projekt, w ramach którego autor odwiedził wszystkie miasta w Polsce, które były stolicami województw po reformie gierkowskiej, a przestały nimi być, po reformie sprzed 20 bodaj lat. Springer o budowie cepa potrafi pisać tak, że człowiek marzy o zostaniu rolnikiem, więc z owych podróży wyciąga ekstrakt smakowitych historii domów, ulic i ludzi - do powolnego smakowania, choć kusi łyknąć na raz, akurat na jesienne wieczory.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 18:06

mariaewa

Wreszcie ktoś się ujawnił z kryminałami. Od ubiegłorocznej jesieni przeczytałam ok. 100 kryminałów.
Wszystkie Ake Edwardssona, Stiega Larssona, Jo Nesbo, Henniga Mankella, Hakana Nessera, Lizy Marklund, nawet Camilli Lackberg.
Naprawdę przy nich odpoczywam. Czytam nie tylko kryminały, ale te nie wymagają ode mnie myślenia, kiedy jestem bardzo zmęczona.
No i sprawa się rypła.
Oglądam bajki dla dzieci Disney'a. I czytam Baśnie Andersena, Anie wszystkie, i parę innych dla małych dzieci.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 mar 2017, 18:06

Wiśnia

"Kryminalist(k)om" polecam Aleksandrę Marininę https://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksandra_Marinina i bardzo żałuję, że tak niewiele jej książek przetłumaczono.

Dobry tłumacz to skarb - ja uwielbiam Piotra W. Cholewę za Pratchetta, Carda, Le Guin.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polecane rozrywki kulturalne :)”