Druty i szydełko - nasze prace (2)
- Mila
- Zadomowiony
Re: Druty i szydełko - nasze prace (2)
Tak, Janeczko
Robótkę trzymam w lewej ręce, a kręcę korbką prawą ręką. Czasem jakieś kłaczki się sczepią, ale rozłączyć to moment.
- survivor26
- Administrator
- Jo37
- Zadomowiony
Pat - dziwny ten kolor. Zdecydowanie trzeba dodać coś kolorowego.
Pozdrawiam,
Joanna
Joanna
- klarysa
- Zadomowiony
Milu, fajny patent.
Ostatnio gdzieś widziałam filmik, że ktoś zwijał nad garem parującej wody. Nitka szła pod pokrywką.
Pati, czekam na moje zakupy. Mam jeden precel w zbliżonej kolorystyce. Chyba więcej filetu z szarością. Kupiłam na strzałkę z myślą, że puszczę w świat.
Zgadzam się z Bożeną. Do rudego akurat. I zielonego i fioletu.
Pokażesz druty?
Ostatnio gdzieś widziałam filmik, że ktoś zwijał nad garem parującej wody. Nitka szła pod pokrywką.
Pati, czekam na moje zakupy. Mam jeden precel w zbliżonej kolorystyce. Chyba więcej filetu z szarością. Kupiłam na strzałkę z myślą, że puszczę w świat.
Zgadzam się z Bożeną. Do rudego akurat. I zielonego i fioletu.
Pokażesz druty?
Justyna
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1
Za miedzą
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Za miedzą
- Mila
- Zadomowiony
Justynko, od zawsze zagniecioną włóczkę przeciągałm nad garnkiem z parującą wodą
Nad tą włóczką jeszcze się zastanawiam, bo nie jest mocno zagnieciona - na grubych drutach luźno była robiona i niedługo czekała na zmiłowanie
I taki kłąb będzie chyba łatwiej "naparować" i potem nawinąć na nową tutkę.
- survivor26
- Administrator
Takie, mam już knit pro zestaw podstawowy, a teraz dostałam pełne spektrum rozmiarów 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- klarysa
- Zadomowiony
Wyższy poziom wtajemniczenia.
Nic tak nie cieszy, jak trafiony prezent.
Czujesz różnicę pracując tymi drutami?
Milu, nie znałam tego patentu z garnkiem.
Nic tak nie cieszy, jak trafiony prezent.
Czujesz różnicę pracując tymi drutami?
Milu, nie znałam tego patentu z garnkiem.
Justyna
Za miedzą
Za miedzą
- Jolka
- Zadomowiony
Pati fajny ten prezent, trafiony w punkt
.
Patent z parującym garnkiem wart zastosowania.
Pokażę Wam mój nowy sweter, wełna bardzo cieniutka, estońska Aade long 100 g to 720-800 metrów.
Nazwa piękna, śliwka w sadzie, kolory bardzo ciekawe, jednak cienizna straszna , na drutach numer dwa trzeba by robić .
To sobie wymyśliłam źe połączę ją z inną wełną, szukałam czegoś w kolorze który występuje w kolorystyce tej wełny..
Padło na Kid Silk dropsa, skusiła mnie korzystna promocja, kolor jednak nie do końca okazał się trafiony, rozmył intensywne barwy, zniechęciłam się do tej roboty.
Obawiałam się że będę w tym źle wyglądała, jednak tragedii nie ma na szczęście.
Sweter puszysty i bardzo ciepły .
Fason trochę dziwny, podpatrzony ze swetra kupionego, który bardzo lubię, taki oversize .
Sweter wielki a waży niewiele 273 gramy, z czego 111g to Kid Silk i 162 g Aade Long.
Zostało mi jeszcze sporo tej włóczki .
Sweter ma nieco dziwny fason.
Robiłam go na wzór swetra w którym dobrze się czuję.
Gdybym robiła go jeszcze raz to dobrała bym inny kolor.
Tak wygląda po założeniu .
Patent z parującym garnkiem wart zastosowania.
Pokażę Wam mój nowy sweter, wełna bardzo cieniutka, estońska Aade long 100 g to 720-800 metrów.
Nazwa piękna, śliwka w sadzie, kolory bardzo ciekawe, jednak cienizna straszna , na drutach numer dwa trzeba by robić .
To sobie wymyśliłam źe połączę ją z inną wełną, szukałam czegoś w kolorze który występuje w kolorystyce tej wełny..
Padło na Kid Silk dropsa, skusiła mnie korzystna promocja, kolor jednak nie do końca okazał się trafiony, rozmył intensywne barwy, zniechęciłam się do tej roboty.
Obawiałam się że będę w tym źle wyglądała, jednak tragedii nie ma na szczęście.
Sweter puszysty i bardzo ciepły .
Fason trochę dziwny, podpatrzony ze swetra kupionego, który bardzo lubię, taki oversize .
Sweter wielki a waży niewiele 273 gramy, z czego 111g to Kid Silk i 162 g Aade Long.
Zostało mi jeszcze sporo tej włóczki .
Sweter ma nieco dziwny fason.
Robiłam go na wzór swetra w którym dobrze się czuję.
Gdybym robiła go jeszcze raz to dobrała bym inny kolor.
Tak wygląda po założeniu .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jo37
- Zadomowiony
Jolu - fajny sweter. Bardzo ładny kolor Kid Silk.
Pozdrawiam,
Joanna
Joanna
- urazka
- Zadomowiony
Jolu ślicznie wyglądasz w tym sweterku. Widać, że jest puchaty ale rzeczywiście kolory się ukryły. Zieleni w ogóle nie widać, śliwka gdzie niegdzie się pokazuje. Trochę szkoda tych pierwotnych kolorów.
Pozdrawiam, Janina
- Jolka
- Zadomowiony
Dziekuję za miłe słowa
.
Mi też na początku robótki bardzo rozczarowało to rozmycie kolorów, które we włóczce były takie wyraziste, wręcz soczyste .
Na początku chciałam zrezygnować ale w sumie efekt finalny nie jest najgorszy, ale to nie to co miałam w głowie.
Za to włóczki zostało mi całkiem sporo, spróbuję coś jeszcze z niej wykombinować.
W sumie sweter wyszedł nie aż tak drogo, około stu złotych .
Mi też na początku robótki bardzo rozczarowało to rozmycie kolorów, które we włóczce były takie wyraziste, wręcz soczyste .
Na początku chciałam zrezygnować ale w sumie efekt finalny nie jest najgorszy, ale to nie to co miałam w głowie.
Za to włóczki zostało mi całkiem sporo, spróbuję coś jeszcze z niej wykombinować.
W sumie sweter wyszedł nie aż tak drogo, około stu złotych .
- survivor26
- Administrator
Bardzo fajnie wyszło, podoba mi się ten efekt, właśnie takie rozmyte kolory. Ale czemu robiłaś na takich małych drutach? Ja kid silka z dodatkiem drugiej nitki to na 4-5 robię 
Justynko, ja generalnie tę markę bardzo lubię, bardzo starannie wykańczają produkty. A druty łączone są wygodne, bo można część robótki na żyłce zostawić, zmieniać w trakcie pracy grubość drutów itp.

Justynko, ja generalnie tę markę bardzo lubię, bardzo starannie wykańczają produkty. A druty łączone są wygodne, bo można część robótki na żyłce zostawić, zmieniać w trakcie pracy grubość drutów itp.
- boryna
- Administrator
Bardzo ładny sweterek i dobrze Ci, Jolu, w tym fasonie. Ale szczypiorkom we wszystkim dobrze
. Rzeczywiście kolor się rozmył, choć ten też jest ładny.
- Bogusia
- Zadomowiony
Pati ale super prezencik sobie wybrałaś
Jolu mi się ten kolor bardzo podoba, ale ja się w ciemnych nie widzę i wybieram kolory jasne i właśnie dziergam sobie grube swetrzysko w jasnym kolorze, mięta z różem, tak połączyłam moje kolory.
Moje swetrzysko pomalutku powstaje w bólach, ale idzie do przodu i chyba zrobię wykończenie pod szyją jak Jola, bo na początku chciałam w szpic, ale przy grubym swetrzysku chcę mieć też pod szyją cieplej a nie klatę na przeciągi wystawiać
Jak oglądam wasze włóczki i widzę taki mały precelek zwinięty i jak piszecie, że na sweterek sobie kupiłam, to się zastanawiam czy te sweterki są takie malutkie czy te precelki w jakiś dziwny i czarodziejski sposób się rozciągają
bo ja jak kupuję to od razu kilo proszę państwa
bo boję się, że mi braknie
Milu dobry sposób na pogniecione włóczki
ja jak mam motek włóczki to zakładam na nogi krzesełka i zwijam w kłębuszki, tak robiła moja mama i ja też tak robię 
Jolu mi się ten kolor bardzo podoba, ale ja się w ciemnych nie widzę i wybieram kolory jasne i właśnie dziergam sobie grube swetrzysko w jasnym kolorze, mięta z różem, tak połączyłam moje kolory.
Moje swetrzysko pomalutku powstaje w bólach, ale idzie do przodu i chyba zrobię wykończenie pod szyją jak Jola, bo na początku chciałam w szpic, ale przy grubym swetrzysku chcę mieć też pod szyją cieplej a nie klatę na przeciągi wystawiać
Jak oglądam wasze włóczki i widzę taki mały precelek zwinięty i jak piszecie, że na sweterek sobie kupiłam, to się zastanawiam czy te sweterki są takie malutkie czy te precelki w jakiś dziwny i czarodziejski sposób się rozciągają
Milu dobry sposób na pogniecione włóczki
- survivor26
- Administrator
Bogusiu, estońskie mają 800 m w 100 g, taki precelek to ok. 200 g, na zwykły sweter trzeba między 1300 a 1800 metrów włóczki 
Jak robisz z grubej włóczki, która ma 100-200 metrów w motku 100 g, to siłą rzeczy tych motków i gramów potrzebujesz więcej.

Jak robisz z grubej włóczki, która ma 100-200 metrów w motku 100 g, to siłą rzeczy tych motków i gramów potrzebujesz więcej.