Druty i szydełko - nasze prace (2)

Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Re: Druty i szydełko - nasze prace (2)

Post autor: survivor26 » 10 gru 2024, 10:04

Ja robiłam z jednej nitki Merino extra fine i jednej kid silk na drutach nr 5, wyszła bardzo gruba, taka na te mrozy co może przyjdą kiedyś?

Dla faceta bardziej neutralna szara, no chyba że ten akurat pan nie ma problemu z wyróżnianiem się z tłumu :) Ja czapek nie blokuję, blokują się w sposób naturalny na głowie ;)

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony

Post autor: Jolka » 11 gru 2024, 9:57

Pati na pierwszym zdjęciu czapeczka wydawała mi się cieniutka a z tego co piszesz to wcale nie jest cienkie .
Może dla tego że te moje czapki to straszne grubasy
Chciałabym zrobić sobie czapkę do kompletu z chustą z Aade Long, tyle że nie wiem czy w trzy nitki czy w cztery .
Jeśli w 100g jest 750 metrów to w trzy nitki 250 a w cztery 188. metrów .
Podpowiedzcie jak lepiej od na jakich drutach to zrobić .
To będzie pierwsza czapka z Aade Long .

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 gru 2024, 10:15

Trzy starczy, pamiętaj, że ona puchnie po praniu, spróbowałabym na 6-tkach, ale może wyjść dość zbita dzianina, to wtedy grubsze, zrób sobie próbki i sprawdź po wypraniu.

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony

Post autor: Maliola » 11 gru 2024, 10:34

Fajne te wasze czapki.
I znów moje banalne pytanie - z jakiego wzoru Jolu te Twoje? Czy z głowy robisz?

Awatar użytkownika
urazka
Zadomowiony

Post autor: urazka » 11 gru 2024, 13:45

Z podziwem patrzę na te Wasze czapki, kominy i opaski. Zdolne z Was Dziewczyny i dodatkowo bardzo pracowite. Tak naprawdę to wiadomo o tym od dawna.
Pozdrawiam, Janina

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony

Post autor: Jolka » 11 gru 2024, 14:40

Olu co Ty bez przesady, toż ja po trzydziestu latach wróciłam do dziewiarstwa, za podpowiedzią Pati poszłam na stronę Dropsa .
Z głowy to Pati potrafi .
Jak będę przy kompie to wrzucę linki do nich i napiszę dokładnie co i jak .

Patku ale pamiętasz że ta moja to cieniuśka jak nie wiem co, w porównaniu z Luną to jak zwinęłam w dwie nitki to i tak cieńsza od Luny .
750-700 metrów w 100 g to na prawdę pajęczyna .
Janeczko jak się drogie auto kupiło to teraz żeby zatkać dziurę w budżecie trzeba tworzyć :lol2: .

Następna czapka gotowa .
IMG_20241211_144148_PZjb1pTr94.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 11 gru 2024, 15:50

Jolu, ale puchnie w praniu też? Bo jeśli tak, to bym próbkę tak czy inaczej zrobiła, bo przy tym puchnięciu to ona się i sporo naciąga. Poza tym pamiętaj, że Luna grzeje jak piec, mam jedną czapkę z jednej nitki tej mojej i jednej nitki alpaki i nie dość, że nA dotyk jest bardzo gruba, to w zasadzie powyżej -10 nienoszalna ;) Może spróbuj w takim razie 3 nitki i druty nr 4,5-5?

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony

Post autor: Jolka » 11 gru 2024, 16:56

Patku dziękuję :serducho: jesteś niezawodna.

Olu męską czapkę robiłam z tego wzoru :
https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=11984&cid=5
Ten największy rozmiar na drutach nr 7, z tym że ja robię dosyć ściśle, jednak ta moja wełna jest identyczna jak Snow Dropsa, tak że czapka gruba raczej na mrozy.

Damskie robiłam z tego wzoru:https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=9763&cid=5

My mamy wielkie głowy, więc rozmiar ten większy 80 oczek na drutach siedem, chociaż w opisie 6, są bardzo grube mięsiste i ciepłe.
Jakbyś potrzebowała pomocy to chętnie pomogę.

Awatar użytkownika
klarysa
Zadomowiony

Post autor: klarysa » 12 gru 2024, 0:10

Fajne te czapki i kominy.
Jolu, przeszłaś na hurt?
Robię z głowy, ale spróbuję z tymi oczkami spuszczanymibw ozdobnym ukladzie.
Robiłam czapkę z Luny. Jedna ntka fajna, bo lekka, ciepła i fryzura pod nią spoko. Ale rozciąga się. I trochę gryzie.
Mam też cienka alpaczkowa i yakowa. Są rewelacyjne. I mięciutki, bez tego efektu podgryzania.
Jolu, nie żałuj mnie, z tym czerwonym sweterek poradzę sobie. Trzeba tylko porządnie przemyśleć, zajrzeć do mądrych rozpisek. Kolejne emocje i ekscytacja przede mną.
Justyna :heej:

"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna

Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1

Za miedzą

Awatar użytkownika
urazka
Zadomowiony

Post autor: urazka » 12 gru 2024, 12:07

Justynko trzymam kciuki, żeby to było już ostatnie podejście, satysfakcjonujące Cię w pełni.
Pozdrawiam, Janina

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony

Post autor: Maliola » 20 gru 2024, 15:36

W wielkich bólach, dużym nakładem pracy i czasu i efektem jak to u mnie takim sobie skończyłam moja pierwszą strzałkę.
Dzięki wielkiemu sercu Krysi robótka jest z takiej pięknej włóczki. Raz jeszcze dziękuję  :serca:
Robiło się bardzo dobrze, druty nr 6 (chyba :oops: ). Tylko bardzo wolno.
Raz prułam do połowy, bo źle zrozumiałam instrukcje z ujmowaniem oczek po tej 1/3.
W dwóch miejscach spadło mi oczko i nie wyłapałam tego, muszę to jakoś ogarnąć, pruć nie będę.
Nie jestem taka dokładną, a i czas mam ograniczony. I oczywiście te dwa miejsca mój W. zaraz wypatrzył, więc po prostu są widoczne :evil: Dodatkowo jak to ja nie słuchałam Pani z filmiku zbyt dokładnie i coś za duża wyszła.
Mam nadziej, że te nowe druty jakoś przyspieszą tempo robót.
Przez to dzierganie prawie cały grudzień nie przeczytała żadnej książki. Za to spędziłam godziny przed telewizorem i może tu jest problem, że oglądająć - nawet jakieś mało ambitne rzeczy, za wolno robię?
Kolejny raz się zastanawiam i Was podziwiam Pati, Jolu czy Justyno jak łączycie wszsytkie obowiązki i przyjemności z dzierganiem w takich ilościach i takiej jakości. W jakimś innym wymiarze czasowym mieszkacie.
Druga sprawa to koszty włóczek plus odwieczny dylemat jak dobrać do rodzaju udziergu.
Nawet się z Pati konsultowałam - powrzucałam pełno rzeczy do koszyków i nic nie kupiłam.
Ceny zabójcze, a jeszcze gorsza myśl, że wtopię i wywalę kasę, a nic z tego nie zrobię.
Sorki za marudzenie.
Ze wstydem pokazuję to moje arcydzieło :eek:
Dobra raz kozie śmierć, czekam na komentarze co poszło nie tak :lol2:
image.jpeg
Jolu dzięki za linki do czapek, może takie mniejsze rzeczy przywrócą mi wiarę w siebie.
Chociaż nie wszystko w tych instrukcjach rozumiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator

Post autor: survivor26 » 20 gru 2024, 16:04

No ale co chcesz, pięknie wyszło! Strzałka niby prosta, ale jednak wymaga uwagi, więc nic dziwnego że trudno Ci było. A zgubione oczka po prostu podszywasz od tyłu i tyle.

Awatar użytkownika
Jo37
Zadomowiony

Post autor: Jo37 » 20 gru 2024, 21:08

Duża wyszła. Chusty typy strzałka są bardzo wdzięczne. Jak zamotasz na szyi to nie widać
niedoskonałości. Pat dobrze radzi - zgubione oczka trzeba złapać igłą i podszyć.
Pozdrawiam,
Joanna

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony

Post autor: Jolka » 21 gru 2024, 15:16

Oj tam, oj tam oczko, co to za pedant z Twojego W.
U mnie też jedno oczko zgubione, nikt tego nie zauważył .
Olu wielkie brawa za chustę, śliczna wyszła :okok: .

Jak będziesz potrzebowała pomocy przy czapce to dzwoń, chętnie pomogę.
Olu ty chyba żartujesz z tym podziwem, to ja podziwiam Ciebie jak wspaniale godzisz wszystkie możliwe obowiązki.

Ja tak ostatnio mocno wsiąkłam w druty, żeby po zakupie auta i opłaceniu ubezpieczeniaz, związać jakoś budżet domowy.
Chociaż swoją drogą, lubię dawać takie prezenty wykonane własnoręcznie, bo to tak trochę odrobina serca wpleciona w te udziergi.

Awatar użytkownika
urazka
Zadomowiony

Post autor: urazka » 21 gru 2024, 18:02

Dziewczyny mają rację. Co za problem podszyć oczko. W. zamiast chwalić to wydziwia. Chusta jest piękna i twarzowa. Będziesz ślicznie w niej wyglądać.
Pozdrawiam, Janina

Zablokowany

Wróć do „Prace ręczne drutami, szydełkiem i igłą”