Druty i szydełko - nasze prace (3)
- Beatrice
- Zadomowiony
Re: Druty i szydełko - nasze prace (3)
Justynko nie wiem ale cegły na ścianie za nim są stardadowej wielkości. Więc chyba miał około 15 cm
- Beatrice
- Zadomowiony
Jolu miałam chyba z youtuba. Ten jest przerobiony bo w orginale coś mi nie pasowało w głowie
- survivor26
- Administrator
Gotowy, miał być dla starszej, zmieniła zdanie, ale młodsza stwierdziła że chce. Na nią jest lekki oversize
miks drops alpaka Silk i mojego nowego odkrycia, włóczki superwash Artisan firmy Alize. Dużo tańsza niż skarpetki we innych producentów a jakość bez zarzutu.
I specjalnie dla Joli wieszak, przedwojenny lwóweckiego krawca, znaleziony w domu
miks drops alpaka Silk i mojego nowego odkrycia, włóczki superwash Artisan firmy Alize. Dużo tańsza niż skarpetki we innych producentów a jakość bez zarzutu.I specjalnie dla Joli wieszak, przedwojenny lwóweckiego krawca, znaleziony w domu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Bogusia
- Zadomowiony
-
Zielona
- Zadomowiony
Pat, chyba ten wieszak to dla mnie. Piękny 
Sweterek wygląda na taki lekki jak piórko.
Wanda

Sweterek wygląda na taki lekki jak piórko.
Wanda
Zielona
- Jolka
- Zadomowiony
Sweterek super, wygląda na cieplutki .
Muszę spróbować tego robienia od góry.
Czy w tym swetrze też robiłaś te rzędy skrócone ?
Muszę jakiś sensowny opis znaleźć, to spróbuję .
Bogusiu fajne te kury, co prawda jajek Tobie nie zniosą ale puki co masz już spore stadko
.
Muszę spróbować tego robienia od góry.
Czy w tym swetrze też robiłaś te rzędy skrócone ?
Muszę jakiś sensowny opis znaleźć, to spróbuję .
Bogusiu fajne te kury, co prawda jajek Tobie nie zniosą ale puki co masz już spore stadko
- survivor26
- Administrator
Jolu grzeje jak wściekły, właśnie go Sara wzięła na dreszcze
Robiony od góry wg wzoru dropsa który mi najbardziej pasuje i robię nim różne rzeczy. Jutro znajdę, który to dokładnie i wstawię link.
Rzędy skrócone są bo fajnie dekolt modelują, ale można je pominąć.
Robiony od góry wg wzoru dropsa który mi najbardziej pasuje i robię nim różne rzeczy. Jutro znajdę, który to dokładnie i wstawię link.Rzędy skrócone są bo fajnie dekolt modelują, ale można je pominąć.
- Bogusia
- Zadomowiony
Panie dziergające, pokazuję worek na udziergi, który uszyłam z myślą może o sobie, ale nie koniecznie, bo mi potrzebny mniejszy, a ten jest większy wys 37 cm szer 34 cm. Justynka mnie prosiła o pokazanie, więc wstawiam foty, jak on wygląda. Nie jest zapinany na zamek, ani na sznureczek tylko wszyłam taką metalową klamrę, która się otwiera za pociągnięcie tych wystających dzyndzelków
Torba jest miękka, w środku ma 2 kieszenie i taśmę z kółeczkiem do której można podpiąć np klucze.

Zdjęcia robione starym telefonem to i kolory mdłe wyszły, ale ten materiał w kwadraciki babuni jest boski, mi się on bardzo podoba.
Jak chcecie jakieś torby na udziergi to uszyję, tylko podajcie wielkość i czy ma być na zamek, czy na sznureczek, czy tak jak ta na klamrę.

Zdjęcia robione starym telefonem to i kolory mdłe wyszły, ale ten materiał w kwadraciki babuni jest boski, mi się on bardzo podoba.
Jak chcecie jakieś torby na udziergi to uszyję, tylko podajcie wielkość i czy ma być na zamek, czy na sznureczek, czy tak jak ta na klamrę.
- Jolka
- Zadomowiony
Bogusiu super torba, materiał przepiękny , i pomysłowe zamknięcie .
Kiedyś używałam takiej torby ze sznurkiem ale odkąd S kupił mi od górali drewniany skopek, to już nigdy z torby nie korzystałam .
Skopek bardzo wysoki także żaden kłębek nie wyskakuje z niego,nawet nad jezioro z nim jeżdżę .
Kiedyś używałam takiej torby ze sznurkiem ale odkąd S kupił mi od górali drewniany skopek, to już nigdy z torby nie korzystałam .
Skopek bardzo wysoki także żaden kłębek nie wyskakuje z niego,nawet nad jezioro z nim jeżdżę .
- Bogusia
- Zadomowiony
- Jolka
- Zadomowiony
Bogusiu skopek to dawne drewniane wiaderko z klepek, używane do dojenia .
Tak to wygląda , było z surowego drewna , żeby nie budziło się, zaimpregnowałam dwa razy woskiem do drewna .
Tak to wygląda , było z surowego drewna , żeby nie budziło się, zaimpregnowałam dwa razy woskiem do drewna .
- klarysa
- Zadomowiony
Bogusiu, świetny. Muszę pomyśleć.
Jolu, dziewiarka ze skopkiem...nowatorskie podejście. Fajny pomysł.
Jolu, dziewiarka ze skopkiem...nowatorskie podejście. Fajny pomysł.
Justyna
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1
Za miedzą
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Za miedzą
- survivor26
- Administrator
Oooo swietny ten skopek! A i torba Bogusi cudna! Ja już od Bogusi jedna mam i używam na okrągło wraz z pięcioma innymi bo ja zawsze kilka robótek naraz....
- Bogusia
- Zadomowiony
Jolu nigdy bym się nie domyśliła, że to takie śliczne wiaderko
super pomysł, bo stabilne i trwałe. Ja torby szyję też na zamek lub sznureczek, takie do podróży. Dla siebie też uszyję małą torbę, bo latem będę się uczyć robić skarpetki z naturalnej włóczki dla męża, bo mu stopy w pracy marzną i obiecałam, że narobię mu skarpet z dobrej jakości włóczki, ale muszę się najpierw nauczyć
od czego jest You Tube
Na skarpetki to może być mniejsza torba, albo i nie, bo facecik stopę ma dużą 
- klarysa
- Zadomowiony
]Bogusiu, skarpetki do temat który też mam w planach do głębszego poznania. Moja pani od przędzenia 7 lutego organizuje warsztaty nauki dziergania skarpetek. Myślę że to fajne warsztaty, cały dzień z innymi babkami pozytywnie zakręconymi. Jest też możliwość zakupu wełny właśnie z owiec i alpak do wyrobu tych skarpetek. Na warsztaty chyba się nie zapiszę, natomiast wełnę chciałabym kupić i spróbować zrobić takie takie skarpetki korzystajac z yt. Myślę o wełnie z alpak.
Ciekawa jestem grubości i ceny.
Zadzwonię i zapytam.
Zrobiłam zakupy na T.
Dostarczono. Nie wszystko takie jak chciałam, ale dziewiarskie ok.
Z myślą o dzierganie w terenie zamówiłam ten dynks do kłębki, żeby się nie walał. Wybrałam z tworzywa, bo lekki.
Blokery za matę robi styropian. Znaczniki, z metalu, bo te z plastiku niestety łamią się. I kolorowe naszywki z info, że ręcznie robione.
Wybrałam nieduże.
U nas w pasmanterii 2 szt- do 3zl. A tu za kilkanaście tyle.
Robię resztkowiec.
Z założenia duży i cieply.
Chwilowo wygląda jak sztormowe Baltyk.
Ciekawa jestem grubości i ceny.
Zadzwonię i zapytam.
Zrobiłam zakupy na T.
Dostarczono. Nie wszystko takie jak chciałam, ale dziewiarskie ok.
Z myślą o dzierganie w terenie zamówiłam ten dynks do kłębki, żeby się nie walał. Wybrałam z tworzywa, bo lekki.
Blokery za matę robi styropian. Znaczniki, z metalu, bo te z plastiku niestety łamią się. I kolorowe naszywki z info, że ręcznie robione.
Wybrałam nieduże.
U nas w pasmanterii 2 szt- do 3zl. A tu za kilkanaście tyle.
Robię resztkowiec.
Z założenia duży i cieply.
Chwilowo wygląda jak sztormowe Baltyk.
Justyna
Za miedzą
Za miedzą