Druty i szydełko - nasze prace (2)
- klarysa
- Zadomowiony
Re: Druty i szydełko - nasze prace (2)
Jolu, idealny. Tak sobie wyobrażałam ten sweter.
Pasuje do ciebie.
Strzałkę z Luny 6/1 robiłam chyba na 2,5. Tak obstawiam, bo nie mam miarki, a druty nieoznakowane. Wyszło na to sporo wełny. Jeden precel 200g na pewno.
Kolejne będą mniejsze.
Gdzieś tu podawałam wymiary. Muszę poszukać.
Pasuje do ciebie.
Strzałkę z Luny 6/1 robiłam chyba na 2,5. Tak obstawiam, bo nie mam miarki, a druty nieoznakowane. Wyszło na to sporo wełny. Jeden precel 200g na pewno.
Kolejne będą mniejsze.
Gdzieś tu podawałam wymiary. Muszę poszukać.
Justyna
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1
Za miedzą
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Za miedzą
- Jolka
- Zadomowiony
Szukając w necie tej strzałki znalazłam kilka opcji ,liczba oczek nieparzysta, z prawym oczkiem na środku wzoru francuskiego , z przerabianiem trzech oczek w jedno na środku robótki tak że to środkowe jest zawsze na górze .
Druga metoda też liczba oczek nieparzysta , razem przerabia się dwa oczka przed tym prawym środkowym środkowe na prawo i dwa następne też razem na prawo tak że skierowane są do środka .
Trzecia wersja to taka że jest parzysta liczba oczek i nie ma prawego na środku i zbiera się dwa razem na prawo przed znacznikiem umieszczonym na środku i dwa za znacznikiem .
Jeszcze znalazłam taką metodę która powoduje że chusta jest symetryczna, po dojściu do najszerszego miejsca, od którego przestaje się dodawać oczka z jednej strony , zbiera się oczka na środku w trzech rzędach a w czwartym nie .
Powoduje to wydłużenie drugiego boku chusty .
Będę robiła z samej Aade Long więc chyba druty 2,5 wezmę, albo 3 .
Zobaczymy .
Justynko a Twoje strzałki były symetryczne ?
Druga metoda też liczba oczek nieparzysta , razem przerabia się dwa oczka przed tym prawym środkowym środkowe na prawo i dwa następne też razem na prawo tak że skierowane są do środka .
Trzecia wersja to taka że jest parzysta liczba oczek i nie ma prawego na środku i zbiera się dwa razem na prawo przed znacznikiem umieszczonym na środku i dwa za znacznikiem .
Jeszcze znalazłam taką metodę która powoduje że chusta jest symetryczna, po dojściu do najszerszego miejsca, od którego przestaje się dodawać oczka z jednej strony , zbiera się oczka na środku w trzech rzędach a w czwartym nie .
Powoduje to wydłużenie drugiego boku chusty .
Będę robiła z samej Aade Long więc chyba druty 2,5 wezmę, albo 3 .
Zobaczymy .
Justynko a Twoje strzałki były symetryczne ?
- klarysa
- Zadomowiony
Jolu, moje asymetryczne.
Szczegóły w poprzednim wątku na 44 stronie głównie, ale trochę też na 42-43.
Druty 2,5 albo 3. Nie pamiętam. Ale bardziej 3.
Mam miarkę.
W powiecie dostępna od ręki za grosze.
U nas niestety nie.
Mała rzecz a cieszy.
Szczegóły w poprzednim wątku na 44 stronie głównie, ale trochę też na 42-43.
Druty 2,5 albo 3. Nie pamiętam. Ale bardziej 3.
Mam miarkę.
W powiecie dostępna od ręki za grosze.
U nas niestety nie.
Mała rzecz a cieszy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Justyna
Za miedzą
Za miedzą
- Jolka
- Zadomowiony
Justynko bardzo przydatny gadżet mi udało się kiedyś kupić w Lidlu z przeceny za 5 zł cały zestaw dziewiarski, miarka dwa liczniki znaczniki agrafki i igły .
Zaczęłam strzałkę właściwie dwie bo nie mogę się zdecydować na jakim rozmiarze drutów robić .
Trójki diabeł ogonem nakrył więc poszły w ruch 2,5 i 3,5 .
Na grubszych dzianina taka trochę wiotka ale w sumie miła .
Na 2,5 bardziej zwarta .
Pokażę Wam jaka jest różnica w grubości Aade Long 8/1 i Dundagi z Olx 6/1 tak dla orientacji .
Zastanawiam się która robótkę kontynuować.
Zaczęłam strzałkę właściwie dwie bo nie mogę się zdecydować na jakim rozmiarze drutów robić .
Trójki diabeł ogonem nakrył więc poszły w ruch 2,5 i 3,5 .
Na grubszych dzianina taka trochę wiotka ale w sumie miła .
Na 2,5 bardziej zwarta .
Pokażę Wam jaka jest różnica w grubości Aade Long 8/1 i Dundagi z Olx 6/1 tak dla orientacji .
Zastanawiam się która robótkę kontynuować.
- survivor26
- Administrator
Pamiętaj, że po praniu oczka puchną, więc ja bym wybrała wariant na grubszych drutach. Ta aade rzeczywiście cieniutka!
- christinek
- Zadomowiony
Szybko wrzucę aktualny wygląd mojej, chyba na drutach 4,5 lub 5, sprawdzę w domu.
Kiepskie światło, ale miejsca więcej niż w domu 
Pozdrawiam
Krysia
Jedno słowo, jeden miły uśmiech wystarczają często, aby rozweselić jakąś smutną duszę.
Św. Teresa z Lisieux
Krysia
Jedno słowo, jeden miły uśmiech wystarczają często, aby rozweselić jakąś smutną duszę.
Św. Teresa z Lisieux
- Jolka
- Zadomowiony
Pati padło na 2,5 na 3 w miejscach gdzie nitka cieńsza takie prześwity były, ona rzeczywiście w porównaniu z Dundaga jakieś 3-4 razy cieńsza na moje oko .
Chociaż miałam ochotę na te 3,5 .
Straszna dłubanina na tych cieniutkich .
Krysiu super wygląda ta Twoja strzałka i chyba druty grubsze to dobry wybór.
Chociaż to zależy jak kto przyciąga, kolory fajnie zagrały na chuście .
Jak z podgryzaniem nie masz problemu .
Ja jak założyłam sweter na cały dzień to trochę przeszkadza, ale sweter fajny tak że będę znosiła te podgryzanie
.
Chociaż miałam ochotę na te 3,5 .
Straszna dłubanina na tych cieniutkich .
Krysiu super wygląda ta Twoja strzałka i chyba druty grubsze to dobry wybór.
Chociaż to zależy jak kto przyciąga, kolory fajnie zagrały na chuście .
Jak z podgryzaniem nie masz problemu .
Ja jak założyłam sweter na cały dzień to trochę przeszkadza, ale sweter fajny tak że będę znosiła te podgryzanie
- christinek
- Zadomowiony
Jolu ja islandzkie swetry na gołą skórę noszę,bo lubię to podgryzanie, mam wrażenie, że mi poprawiają krążenie. Tylko czapki maja być miłe dla skóry.
Pozdrawiam
Krysia
Św. Teresa z Lisieux
Krysia
Św. Teresa z Lisieux
- survivor26
- Administrator
Mnie na początku gryzło, ale wkrótce to podgryzanie zaczęłam odbierać jako miłe, teraz noszę i golfy i szaliki z welen tego typu i w ogóle mi nie przeszkadzają, więc może daj sobie Jolu czas?
- Jolka
- Zadomowiony
Czyli to nie tylko ja tak czuję, sweter i tak będę nosiła, może jakoś oswoję się z tym podgryzaniem, niech krew żywiej krąży
.
Teraz tak sobie myślę że żeby ona taka zwarta nie była, to może jakieś pasy ażuru wkomponować, tylko boję się że nie poradzę sobie z tym, żeby przy brzegach i na środku dobrze wyszło .
Teraz tak sobie myślę że żeby ona taka zwarta nie była, to może jakieś pasy ażuru wkomponować, tylko boję się że nie poradzę sobie z tym, żeby przy brzegach i na środku dobrze wyszło .
- urazka
- Zadomowiony
Krysiu podobają mi się połączenia kolorów. Będziesz zadowolona.
Jolu osobiście wolałabym strzałkę o luźniejszym splocie. Swoją noszę tak, że trójkąt mam na piersiach a węższe rogi krzyżuję z tyłu szyi i przeciągam do przodu. Gdyby była sztywniejsza to z tyłu powstałby gruby węzeł i nie byłoby mi wygodnie.
Jolu osobiście wolałabym strzałkę o luźniejszym splocie. Swoją noszę tak, że trójkąt mam na piersiach a węższe rogi krzyżuję z tyłu szyi i przeciągam do przodu. Gdyby była sztywniejsza to z tyłu powstałby gruby węzeł i nie byłoby mi wygodnie.
Pozdrawiam, Janina
- Jolka
- Zadomowiony
Janeczko ta wełna jest tak cieniutka, że nawet ta robiona na cieńszych drutach nie będzie sztywna .
Ta na 3,5 była taka zupełnie flakowata, ta niteczka jest na prawdę cieniusieńka .
Dla tego do swetra dołożyłam moher.
Ta na 3,5 była taka zupełnie flakowata, ta niteczka jest na prawdę cieniusieńka .
Dla tego do swetra dołożyłam moher.
- survivor26
- Administrator
Skończyłam korpus, wyszedł nawet lekko luźny, czyli idealnie, tradycyjnie przykrótki, ale to na koniec zmienię, a na razie lecę z rękawami 
Wybaczcie zdjęcie , młodszy potwór robił i matkę rozśmieszał i prowokował do głupich min
A wskutek tego jedyne akceptowalne zdjęcie okazało się rozmazane... ale sweter zgrubsza widać 

Wybaczcie zdjęcie , młodszy potwór robił i matkę rozśmieszał i prowokował do głupich min
- Jolka
- Zadomowiony
Pati sweter wygląda na taki milutki i cieplutki w sam raz na wietrzną aurę
.
Nigdy nie robiłam swetrów od góry .
Nigdy nie robiłam swetrów od góry .
- klarysa
- Zadomowiony
Jolu, ja bym robiła na tych mniejszych rozmiarowo drutach. Ale zakładam, że strzałka ma grzać i wyglądać. Te zwiewne bardzo romantico, ale raczej mało praktyczne.
Rzeczywiście 8/1 to cienizna. Trzeba łączyć albo podwójnie.
Krysiu, świetna kolorystyka. Twoja strzałeczka jak moje , z tych większych. Lubię być taka okutana wełną w pięknej kolorystyce.
Pati, nie uważam, żeby był za krótki. Robi fajne proporcje. Wydłuża nogi.
Wzór ładnie się układa i komponuje kolorystycznie. Z tą czerwienią strzał w 10.
Pytanie techniczne. Jaki robisz obwód centymetrowy pod pachami? Ile cm od dekoltu do pach?
Z gryzieniem wełny mam podobne odczucia. I to wrażenie podkręconego krążenia. Lubię.
Mchowy.
Drugie podejście.
Od góry.
Niby ze schematem, ale trochę na czuja.
Jeszcze nie wiem czy rękawy i dół wykończone ściągaczem czy tylko rulonik
Od tego też będzie zależał ostatecznie dekolt.
Rzeczywiście 8/1 to cienizna. Trzeba łączyć albo podwójnie.
Krysiu, świetna kolorystyka. Twoja strzałeczka jak moje , z tych większych. Lubię być taka okutana wełną w pięknej kolorystyce.
Pati, nie uważam, żeby był za krótki. Robi fajne proporcje. Wydłuża nogi.
Wzór ładnie się układa i komponuje kolorystycznie. Z tą czerwienią strzał w 10.
Pytanie techniczne. Jaki robisz obwód centymetrowy pod pachami? Ile cm od dekoltu do pach?
Z gryzieniem wełny mam podobne odczucia. I to wrażenie podkręconego krążenia. Lubię.
Mchowy.
Drugie podejście.
Od góry.
Niby ze schematem, ale trochę na czuja.
Jeszcze nie wiem czy rękawy i dół wykończone ściągaczem czy tylko rulonik
Od tego też będzie zależał ostatecznie dekolt.
Justyna
Za miedzą
Za miedzą