Druty i szydełko - nasze prace
- boryna
- Administrator
Re: Druty i szydełko - nasze prace
Dziewczyny, mam pytanie techniczne. Jeżeli Admiralicja uzna, że w złym wątku, to proszę o przeniesienie. Jak najlepiej zblokować spory (do kolan) sweter z akrylu? Wiem, że akryl nie blokuje się najlepiej. Niektórzy traktują go parą z żelazka nie dotykając powierzchni swetra. Niektórzy prasują, ale wtedy robi się cieńszy i trochę większy, tego bym nie chciała. Sweter jest zrobiony z kwadratów, rozpinany i z kapturem (tzn. będzie, bo się kończy robić
) i myślę, że warto go zblokować, żeby poprawić mu wygląd. Ale jak?
-
MaGorzatka
Bożenko, generalna zasada blokowania akrylu mówi, że akryl jest nieblokowalny.
Można jednak spróbować poprawić wygląd nowego wyrobu. Ja poprawiałam dawniej takie swetry prasując je i to gorącym żelazkiem przez mokrą szmatkę. Powodowało to jakby spłaszczanie się dzianiny i wyrównywanie oczek robótki. Oczywiście trzeba z tym ostrożnie, żeby nie zniszczyć wyrobu, zazwyczaj próbowałam najpierw gdzieś w niewidocznym miejscu, w szwie czy coś takiego.
Można jednak spróbować poprawić wygląd nowego wyrobu. Ja poprawiałam dawniej takie swetry prasując je i to gorącym żelazkiem przez mokrą szmatkę. Powodowało to jakby spłaszczanie się dzianiny i wyrównywanie oczek robótki. Oczywiście trzeba z tym ostrożnie, żeby nie zniszczyć wyrobu, zazwyczaj próbowałam najpierw gdzieś w niewidocznym miejscu, w szwie czy coś takiego.
- survivor26
- Administrator
Bożenko, ja jeszcze gdzieś widziałam, że akryl traktowano parą z żelazka, nie tyle dla ułożenia kształtu , co usunięcia zagnieceń. Akrylowe swetry Flo (bo ona nie lubi innych włókien) piorę w programie dla wełny, który mniej gniecie dzianinę i suszę rozłożone, jak pamiętam, bo akryl lubi się wyciągnąć
- boryna
- Administrator
Dzięki za podpowiedzi. Zobaczymy co z tego wyjdzie. I tak straciłam do niego serce, po tym, jak mój mąż spytał, czy robię strój klauna :kwasny: Właśnie bardziej mi chodzi o usunięcie zagnieceń niż nadanie kształtu.
- Ryszan
- Zadomowiony
Małgosiu dziękuję bardzo i przepraszam, ale dopiero zobaczyłam toje pochwały. :buziak:MaGorzatka pisze:Aniu-ryszan - to kocyk-klejnocik :)
- klarysa
- Zadomowiony
Pati, cudności. Bardzo lubię maluszki w takich własnoręcznie wykonanych ubrankach. Jest w tym coś takiego domowego i swojskiego.
Czapy świetne bez względu na jakość foto
. Do gustu kolorystycznie szczególnie przypadła mi ta pierwsza.
Poleć coś na sweter nie cieniutki, ale i nie bardzo gruby, taki 'zakryjbieda'. Szary, zielony?
Aniu, kocyk bardzo elegancki. Taka mgiełka.
Czapy świetne bez względu na jakość foto
Poleć coś na sweter nie cieniutki, ale i nie bardzo gruby, taki 'zakryjbieda'. Szary, zielony?
Aniu, kocyk bardzo elegancki. Taka mgiełka.
Justyna
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1
Za miedzą
"Słowa są jak klucze, tylko dobrze dobrane potrafią otworzyć czyjeś serce i umysł"
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2 - aktualna
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1
Za miedzą
- survivor26
- Administrator
Justynko, ale coś więcej; pulower, rozpinany, oversize, dopasowany, z wzorami, gładki, na którą porę roku?
No i budżet określ, włóczek są tysiące, ja nieodmiennie polecam włókna naturalne, ale na pewno są droższe, niż sztuczne, choć też nie wszystkie. Najlepiej to pokaż zdjęcie przykładowe czegoś podobnego to pomyślimy 
-
MalgosiaR
Witam 
Wpadam z prośbą. Pierwszy raz robiłam z bambusa, sweterek dla wnuczki, cudna delikatna włóczka. Właśnie go wyprałam i widzę, że podczas blokowania (leży na ręczniku )rozrósł do rozmiaru xxl dziecięcego. Nie znam bambusa, on tak ma? Może powinnam zrobić mniejszy rozmiar?
Ech, zupełnie nie znam tych nowych włóczek, a takie cudności teraz są dostępne. Kiedyś tylko akryl był, oj całe noce dziergałam moim dzieciom. Mam je zachowane, bo ja chomik jestem, ale się rozgadałam...
Pozdrawiam, Małgosia.
Wpadam z prośbą. Pierwszy raz robiłam z bambusa, sweterek dla wnuczki, cudna delikatna włóczka. Właśnie go wyprałam i widzę, że podczas blokowania (leży na ręczniku )rozrósł do rozmiaru xxl dziecięcego. Nie znam bambusa, on tak ma? Może powinnam zrobić mniejszy rozmiar?
Ech, zupełnie nie znam tych nowych włóczek, a takie cudności teraz są dostępne. Kiedyś tylko akryl był, oj całe noce dziergałam moim dzieciom. Mam je zachowane, bo ja chomik jestem, ale się rozgadałam...
Pozdrawiam, Małgosia.
- survivor26
- Administrator
Małgosiu, no tak - bambus wściekle się rozciąga :( spokojnie 2 rozmiary mniejszy mogłaś robić... teraz możesz jeszcze raz spróbować wyprać, wycisnąć tylko z wody i ułożyć na ręczniku do odpowiedniego rozmiaru, ale nie wiem, czy pomoże...
-
MalgosiaR
Pat, dziękuje za odpowiedz. Moja wina, że nie sprawdziłam właściwości bambusowej włóczki, urzekła mnie jej delikatność. Sweterek leży i schnie, jak na razie wygląda, że przynajmniej rok poczeka.
Małgosia
Małgosia
-
MaGorzatka
Małgosiu - on podobno z każdym praniem się wyciąga, tak czytałam. Dlatego też trzeba pilnować, że nie za luźno robić i druty muszą być odpowiednio cienkie.
Ja z bambusa robiłam tylko chusty, tu akurat powiększanie się rozmiaru jest zaletą, a nie wadą.
Ja z bambusa robiłam tylko chusty, tu akurat powiększanie się rozmiaru jest zaletą, a nie wadą.
- lora
- Zadomowiony
-
MalgosiaR
Małgosiu, dziękuję za odpowiedź. Sweter suchy i mocno wydłużony, ale nie jest tak źle, na długość tułowia będzie po prostu dłuższy, rękaw będzie wywinięty, teraz tak się podobno nosi, tylko pokrój szyi do poprawy muszę nabrać i dorobić, żeby zwęzić. Na szczęście rozciągnął się po długości. Mimo cudnej miękkości nie jest bambus materiałem na dziecięce sweterki. Chusty, szale jak piszesz - tak.
Kocyk Ani przepiękny, czy wzór jest gdzieś dostępny? Myślę o takiej dostępnej formie łopatologicznej
Małgosia
Kocyk Ani przepiękny, czy wzór jest gdzieś dostępny? Myślę o takiej dostępnej formie łopatologicznej
Małgosia
- Bogusia
- Zadomowiony
Kocyk Ani jest przecudny :o taki delikatny, mięciutki w dotyku no śliczny :o cudo jednym słowem
Pati czapka chyba tej zimy też się przydała
bo ja w tym roku to z głowy czapki nie zdejmowałam, jak nigdy 
Pati czapka chyba tej zimy też się przydała
- mewa
- Zadomowiony
Chętnie kupię aniołki i gwiazdki na choinkę. Przed Świętami ukradli mi wszystkie ozdoby szydełkowe, które składałam przez 3 lata:(