Prace renowatorskie
- klarysa
- Zadomowiony
Re: Prace renowatorskie
No to temat komody możemy zamykać.
Ostatecznie zmieniliśmy przód.
Przeszlifowałam listwy oddzielające szuflady.
Zostawiłam kredówką we wgłębieniach na bokach.
G wszystko pokrył bezbarwnym woskiem.
Wydaje się, że nabrała charakteru. I już nie jest taka nowoczesna.
Postawiliśmy w ten sposób. Przodem do drzwi, choć plan był nieco inny. Myślałam, że będzie dobrze pod zegarem, ale coś nie zagrało.
Półki i obrazki, które miały być nad komodą teraz pod znakiem zapytania.
Chyba, że zegar pójdzie na ścianę naprzeciw wezgłowia, a półki i obrazki na jego miejsce.
Tylko czy nie będzie tego za dużo?
Pomyślę.
Trochę technicznych rzeczy.
Komoda potraktowana opalarką, potem szlifowana papierem 60, 80, 220,240.
A i tak nie jest doskonale, ale nie musi być.
Pod woskiem super te niedoróbki wyglądają.
Widać, że to nie nowy mebel.
Ostatecznie zmieniliśmy przód.
Przeszlifowałam listwy oddzielające szuflady.
Zostawiłam kredówką we wgłębieniach na bokach.
G wszystko pokrył bezbarwnym woskiem.
Wydaje się, że nabrała charakteru. I już nie jest taka nowoczesna.
Postawiliśmy w ten sposób. Przodem do drzwi, choć plan był nieco inny. Myślałam, że będzie dobrze pod zegarem, ale coś nie zagrało.
Półki i obrazki, które miały być nad komodą teraz pod znakiem zapytania.
Chyba, że zegar pójdzie na ścianę naprzeciw wezgłowia, a półki i obrazki na jego miejsce.
Tylko czy nie będzie tego za dużo?
Pomyślę.
Trochę technicznych rzeczy.
Komoda potraktowana opalarką, potem szlifowana papierem 60, 80, 220,240.
A i tak nie jest doskonale, ale nie musi być.
Pod woskiem super te niedoróbki wyglądają.
Widać, że to nie nowy mebel.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
http://www.kompostownik.net/viewtopic.php?f=11&t=3504] Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.3cz.2[/url]
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1
Za miedzą
- urazka
- Zadomowiony
Justynko powtórzę tutaj to co już napisałam w Pogaduszkach, że bardzo podoba mi się pomysł z przywróceniem naturalnego koloru drewna na deseczkach przy szufladach. Dobrze się komponują z blatem.
Rzeczywiście półeczki zastawione książkami i innymi drobiazgami wprowadzają niepokój nad tym stonowanym meblem. Nie jestem też pewna czy zegar tam będzie pasował. Trzeba by go przymierzyć.
Rzeczywiście półeczki zastawione książkami i innymi drobiazgami wprowadzają niepokój nad tym stonowanym meblem. Nie jestem też pewna czy zegar tam będzie pasował. Trzeba by go przymierzyć.
Pozdrawiam, Janina
- mariaewa
- Zadomowiony
Nad komódką pojedynczy element w połowie drogi między sufitem i blatem. Zegar bardzo, bardzo. Po pierwsze spójny kształt z metalowym wezgłowiem a po drugie metal-metal. Jeśli jeszcze okucia komódki takie jak ozdobne koła zegarowe frontu to jak na zamówienie.
Ale zawsze się przymierza, wiadomo.
Gdyby stała pod zegarem to nie byłoby efektu pięknego frontu tylko jakiś taki bok komody. Pięknie zagrały te szarości.
A półka musi być w poziomie? W pionie lepiej się wpasuje.
Fajnie macie.
Moja architektka mówi to, co ja sama sprawdziłam już dawno. Wszystko wieszamy za wysoko, pod sufitem. A już obrazy i półki to na 100%. Obraz ma wisieć na wysokości oczu oglądającego lub odrobinę tylko wyżej.
Ale zawsze się przymierza, wiadomo.
Gdyby stała pod zegarem to nie byłoby efektu pięknego frontu tylko jakiś taki bok komody. Pięknie zagrały te szarości.
A półka musi być w poziomie? W pionie lepiej się wpasuje.
Fajnie macie.
Moja architektka mówi to, co ja sama sprawdziłam już dawno. Wszystko wieszamy za wysoko, pod sufitem. A już obrazy i półki to na 100%. Obraz ma wisieć na wysokości oczu oglądającego lub odrobinę tylko wyżej.
- survivor26
- Administrator
Świetnie wyszło, nakład pracy podziwiam, ja bym już na etapie pierwszej gradacji papieru ściernego się poddała
Ale efekt spektakularny, nie do poznania w pozytywnym tego słowa znaczeniu!
- boryna
- Administrator
Fantastycznie wyszło. Rzeczywiście ta wersja lepsza, jeśli ktoś lubi rustykalnie. Masz rację, że wosk pięknie podkreśla niedoskonałości drewna. Niedoskonałości, które oczywiście stanowią zaletę mebla.
- trillum30
- Zadomowiony
Fajnie ta komoda wyszła.
No ale zdolni i pracowici to jak miała wyjść.
Mesia dobrze mówi .Półka w pionie. Ja bym ją jeszcze zrobiła w kolorze tych deseczek między szufladami.
Ale tak czy tak podoba mi się.Brawo Wy.
No ale zdolni i pracowici to jak miała wyjść.
Mesia dobrze mówi .Półka w pionie. Ja bym ją jeszcze zrobiła w kolorze tych deseczek między szufladami.
Ale tak czy tak podoba mi się.Brawo Wy.
Iwona
- survivor26
- Administrator
A u mnie jak na warsztatach sztuki naiwnej dla przedszkolaków
Po przemalowaniu na oliwkowo koncepcja mi się zmieniła, bo uznałam że elementy metalowe lepiej wyglądają tknięte zębem czasu niż zamalowane na gładko. Uchwyty w kolorze, który kiedyś zmienię na musztardowy, ale na razie jest jak jest. Kolorystyka pasuje, wykonanie także... do charakteru wykonawczyni
Po przemalowaniu na oliwkowo koncepcja mi się zmieniła, bo uznałam że elementy metalowe lepiej wyglądają tknięte zębem czasu niż zamalowane na gładko. Uchwyty w kolorze, który kiedyś zmienię na musztardowy, ale na razie jest jak jest. Kolorystyka pasuje, wykonanie także... do charakteru wykonawczyni

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jo37
- Zadomowiony
Wyszło bardzo dobrze. Uchwyty trzeba tylko postarzyć. Jakiś stary pasek?
A ile wełny się w nim zmieści.
A ile wełny się w nim zmieści.
Pozdrawiam,
Joanna
Joanna
- survivor26
- Administrator
Joasiu uchwyty są z wielokrotnie malowanej skóry, ja miałam w planie zrobić je pomarańczowe, ale na żywo farba okazała się zdecydowanie bardziej pastelowa, dałam na nią złotą warstwę, żeby trochę stłumić kolor, ale to nadal nie to. Niemniej nie będę kupować nowej farby, tylko przy okazji sobie coś sama wyprodukuję. A w skrzyni mieszczą się obrusy i bieżniki 
- christinek
- Zadomowiony
Mnie się bardzo podoba i komoda i kufer i podziwiam zdolności oraz to, że macie ma to czas 
Pozdrawiam
Krysia
Jedno słowo, jeden miły uśmiech wystarczają często, aby rozweselić jakąś smutną duszę.
Św. Teresa z Lisieux
Krysia
Jedno słowo, jeden miły uśmiech wystarczają często, aby rozweselić jakąś smutną duszę.
Św. Teresa z Lisieux
- Jolka
- Zadomowiony
Pati skrzynia wyszła super, może jeszcze trochę wełna stalowa przeczyść te metalowe elementy.
Całość jest zawoskowana, czy tylko pomalowana kredówką ?
Ja mam dwie skrzynie i za nic nie oddałbym żadnej nikomu, jedna taka zwykła sosnowa, mama trzymała w nim kupowane systematycznie pościele, ręczniki i obrusy dla nas.
Też przemalowałam na zielony kolor.
Robi w sypialni za magazyn pościeli .
Druga taka stara, niestety dostałam ją już pomalowaną brązową olejną że złotymi okuciami służy za magazyn wszelkich przydasi do szycia, bardzo pojemna.
Kiedyś pokaże to doradzicie, co można z nią zrobić.
Całość jest zawoskowana, czy tylko pomalowana kredówką ?
Ja mam dwie skrzynie i za nic nie oddałbym żadnej nikomu, jedna taka zwykła sosnowa, mama trzymała w nim kupowane systematycznie pościele, ręczniki i obrusy dla nas.
Też przemalowałam na zielony kolor.
Robi w sypialni za magazyn pościeli .
Druga taka stara, niestety dostałam ją już pomalowaną brązową olejną że złotymi okuciami służy za magazyn wszelkich przydasi do szycia, bardzo pojemna.
Kiedyś pokaże to doradzicie, co można z nią zrobić.
- klarysa
- Zadomowiony
Pati, super to zrobiłaś. Zachowałeś ten niepowtarzalny charakter.
Bardzo nietypowy kufer. Wiele widziałam, takiego nie.
Bardzo podoba mi się kolor. Mieszaniec czy gotowiec?
Bardzo nietypowy kufer. Wiele widziałam, takiego nie.
Bardzo podoba mi się kolor. Mieszaniec czy gotowiec?
http://www.kompostownik.net/viewtopic.php?f=11&t=3504] Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.3cz.2[/url]
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.2
Rozczochrany...W domu i w zagrodzie cz.1
Za miedzą
- survivor26
- Administrator
Kolor oryginalny oczywiście był innym oliwkowym niż ja sobie wyobraziłam, więc go poprawiłam
Oryginalny jest w kredensie, który pokażę jutro .
Jolu drapałam różnymi metodami, niektóre nawet dawały rezultat, ale wszystkie powodowały trwałe zarysowanie powierzchni metalu, dlatego sobie odpuściłam. Może ktoś kiedyś zrenowuje go profesjonalnie, to nie chcę mu dokładać roboty.
Jolu drapałam różnymi metodami, niektóre nawet dawały rezultat, ale wszystkie powodowały trwałe zarysowanie powierzchni metalu, dlatego sobie odpuściłam. Może ktoś kiedyś zrenowuje go profesjonalnie, to nie chcę mu dokładać roboty.
- Jolka
- Zadomowiony
On jest sam w sobie bardzo ładny więc tak jak jest też jest super .
Wełna stalowa ma różne grubości, w sumie obchodzi się w miarę delikatnie z metalem, poznałaś mnie więc wiesz że mam genetyczne przegięcie
chociaż to może nie genetyczne tylko dokładność mojej mamy pokutuje
.
Wełna stalowa ma różne grubości, w sumie obchodzi się w miarę delikatnie z metalem, poznałaś mnie więc wiesz że mam genetyczne przegięcie
- urazka
- Zadomowiony
Pat skrzynia świetna i do tego jeszcze pojemna a na dodatek chyba używasz ją w charakterze stolika? Widziałam kiedyś na niej komputer.
Pozdrawiam, Janina