Strona 1 z 1

Skorzonera

: 26 kwie 2017, 19:41
autor: MaGorzatka
Skorzonera (wężymord, czarne korzonki)
Nazwa łacińska: Scorzonera hispanica L.
Wymawiamy: [skor-zonera]

To mało znane warzywo postanowiłam posiać w tym roku. Osłupiałam, jak zobaczyłam nasionka: kremowobiałe cienkie patyczki ponad centymetrowej długości! Łatwo było siać, nie to co te pyłkowate nasiona, które zawsze sieję za gęsto.
Posiałam 1 opakowanie nasion, producent Plantico.
Jadalne są korzenie, które podobno w smaku przypominają szparagi, a do zbioru nadają się w listopadzie. Jest bardzo sycąca i nie posiada włókien.

Jedliście to kiedyś?

Re: Skorzonera

: 25 mar 2018, 11:31
autor: MaGorzatka
Skorzonera się nawet udała, mimo że części nadziemne prawie w całości zeżarły sarenki.
Wstępna degustacja była jesienią, a reszta została w gruncie do wiosny i jakieś 2 tygodnie temu wykopałam takie oto smakołyki
20180315_135739.jpg

Re: Skorzonera

: 04 kwie 2018, 11:03
autor: szelma
I rzeczywiście smakują jak szparagi? Jak przyrządzasz?

Re: Skorzonera

: 04 kwie 2018, 17:01
autor: MaGorzatka
Duszę na maśle solo lub z innymi warzywami lub piekę w piekarniku posypane wiórkami masła lub/i serem. Bardzo nam smakuje, ale z tymi szparagami, to taka bardziej licentia poetica. :2smiech:

Widział ktoś gdzieś nasionka? Muszę kupić też w tym roku.

Re: Skorzonera

: 04 kwie 2018, 19:25
autor: szelma
MaGorzatka pisze:
04 kwie 2018, 17:01
Bardzo nam smakuje, ale z tymi szparagami, to taka bardziej licentia poetica. :2smiech:
Cieszę się bo za szparagami nie przepadam. :mrgreen: Ale jak smaczne to warto spróbować.

Re: Skorzonera

: 05 kwie 2018, 19:45
autor: MaGorzatka
Dziś mi R. kupił 2 opakowania nasionek, w Obi są.

Re: Skorzonera

: 13 lut 2020, 12:03
autor: Jo37
Przypominam warzywo. Na razie nie trafiłam na nasiona.
Bardzo dobre są gotowane w wodzie a na talerzu posypane wiórkami masła.
Obierać trzeba w rękawiczkach bo wydzielają mleczko, które trudno usunąć z rąk.

Re: Skorzonera

: 13 lut 2020, 14:22
autor: MaGorzatka
O tak, pycha jest, kto nie próbował - warto.

Re: Skorzonera

: 13 lut 2020, 15:12
autor: Jolka
Moja mama uprawiała w ogrodzie, podawała jak szparagi z bułką i masłem, smak nieziemski :mniam:.
Dwa razy w Lidlu trafiłam, taką do jedzenia, u mnie niestety plon był mizerny :| .