Strona 1 z 1

Sałatki

: 26 mar 2017, 18:50
autor: Richard
Sałatka z zielonego ogórka i szynki konserwowej

-1 ogórek zielony
-200g szynki konserwowej
-opakowanie makaronu ryżowego
-majonez i jogurt naturalny
-koperek

-przyprawa tzatziki

Makaron ugotować według przepisu. Szynkę i ogórka pokroić w kostkę dodać przyprawę tzatziki. Wymieszać, dodać chłodny makaron. Przyprawić majonezem i jogurtem do smaku, tak po 2 łyżki stołowe. Posypać koperkiem.

Smacznego ;)

Re: Sałatki

: 26 mar 2017, 18:50
autor: Richard
Sałatka z tuńczyka

-opakowanie tuńczyka większe
-szklanka ryżu
-dwie szklanki wody
-kostka rosołowa
-4-6jajek
-majonez/jogurt naturalny
-słoiczek ogórków konserwowych

Ryż ugotować, tuńczyka odcedzić. Jajka posiekać, ogórki pokroić. Wszystko razem wymieszać, dodać majonezu i jogurtu naturalnego.

Smacznego ;)

Re: Sałatki

: 03 lut 2018, 14:00
autor: ewa1964
Sałatka z kurczaka

-wędzona lub podduszona surowa pierś lub udko z kurczaka (kostka)
-seler konserwowy
-ananas (kostka)
-orzechy włoskie
-zioła prowansalskie, pieprz, ew. sól
-majonez lub majonezu z jogurtem naturalnym

Proporcje według uznania. Selera i ananasa odcisnąć z zalewy, dodać kurczaka, przyprawy i orzechy. Należy użyć niewielką ilością gęstego majonezu; płyn z pozostałych składników rozrzedzi go. Sałatkę wstawić do lodówki w celu "przegryzienia" się składników.
Smacznego.

Re: Sałatki

: 06 lut 2018, 0:19
autor: ewa1964
Sałatka z szynki

-szynka wędzona lub konserwowa
-kukurydza konserwowa
-ryż gotowany
-ew. czerwona papryka
-czosnek (przecisnąć przez praskę)
-majonez lub majonez z jogurtem naturalnym
-pieprz, majeranek, ew. sól

Składniki pokroić i wymieszać, schłodzić w lodówce.
Smacznego.

Re: Sałatki

: 07 lut 2018, 18:17
autor: dzastek12
Sałatka z tuńczykiem 2
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-puszka kukurydzy konserwowej
-majonez/ jogurt naturalny
-sól, pieprz

Tuńczyk i kukurydzę odcedzić i wymieszać dodać majonez lub gdy chcemy bardziej light to jogurt naturalny wymieszać i doprawić do smaku.

Re: Sałatki

: 07 lut 2018, 19:17
autor: Mila
Sałatkę z tuńczykiem robię "na bogato". Dla 4-ech osób:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
puszka kukurydzy
po 1/2 papryk kolorowych (czerwona, żółta lub pomarańczowa, zielona)
garść posiekanej kapusty pekińskiej lub rzymskiej
garść rukoli lub zielonej pietruszki
starty na grubych oczkach ogórek kiszony
przyprawa do sałatek
łyżka majonezu wymieszana z łyżką jogurtu naturalnego.
Dzieci uwielbiają zawiniętą w placki tortilli :D

Re: Sałatki

: 28 mar 2018, 14:31
autor: Aga Z
Taką sałatkę z tuńczykiem też często robię, ale dodaję ugotowany ryż.
Wychodzi więcej :whistling:

Ostatnio wróciłam do starego przepisu
- 2 puszki czerwonej fasoli ( ja płuczę z sosu)
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- papryka czerwona (można dać taką jaką się ma,, z czerwoną ma najładniejszy kolor)
- ketchup + majonez ( według uznania)
- sól, pieprz
Wyjmujemy z puszki, kroimy mieszamy i gotowe. Smacznego :D