Sałatka z zielonego ogórka i szynki konserwowej
-1 ogórek zielony
-200g szynki konserwowej
-opakowanie makaronu ryżowego
-majonez i jogurt naturalny
-koperek
-przyprawa tzatziki
Makaron ugotować według przepisu. Szynkę i ogórka pokroić w kostkę dodać przyprawę tzatziki. Wymieszać, dodać chłodny makaron. Przyprawić majonezem i jogurtem do smaku, tak po 2 łyżki stołowe. Posypać koperkiem.
Smacznego
Sałatki
Re: Sałatki
Sałatka z tuńczyka
-opakowanie tuńczyka większe
-szklanka ryżu
-dwie szklanki wody
-kostka rosołowa
-4-6jajek
-majonez/jogurt naturalny
-słoiczek ogórków konserwowych
Ryż ugotować, tuńczyka odcedzić. Jajka posiekać, ogórki pokroić. Wszystko razem wymieszać, dodać majonezu i jogurtu naturalnego.
Smacznego
-opakowanie tuńczyka większe
-szklanka ryżu
-dwie szklanki wody
-kostka rosołowa
-4-6jajek
-majonez/jogurt naturalny
-słoiczek ogórków konserwowych
Ryż ugotować, tuńczyka odcedzić. Jajka posiekać, ogórki pokroić. Wszystko razem wymieszać, dodać majonezu i jogurtu naturalnego.
Smacznego
Re: Sałatki
Sałatka z kurczaka
-wędzona lub podduszona surowa pierś lub udko z kurczaka (kostka)
-seler konserwowy
-ananas (kostka)
-orzechy włoskie
-zioła prowansalskie, pieprz, ew. sól
-majonez lub majonezu z jogurtem naturalnym
Proporcje według uznania. Selera i ananasa odcisnąć z zalewy, dodać kurczaka, przyprawy i orzechy. Należy użyć niewielką ilością gęstego majonezu; płyn z pozostałych składników rozrzedzi go. Sałatkę wstawić do lodówki w celu "przegryzienia" się składników.
Smacznego.
-wędzona lub podduszona surowa pierś lub udko z kurczaka (kostka)
-seler konserwowy
-ananas (kostka)
-orzechy włoskie
-zioła prowansalskie, pieprz, ew. sól
-majonez lub majonezu z jogurtem naturalnym
Proporcje według uznania. Selera i ananasa odcisnąć z zalewy, dodać kurczaka, przyprawy i orzechy. Należy użyć niewielką ilością gęstego majonezu; płyn z pozostałych składników rozrzedzi go. Sałatkę wstawić do lodówki w celu "przegryzienia" się składników.
Smacznego.
Re: Sałatki
Sałatka z szynki
-szynka wędzona lub konserwowa
-kukurydza konserwowa
-ryż gotowany
-ew. czerwona papryka
-czosnek (przecisnąć przez praskę)
-majonez lub majonez z jogurtem naturalnym
-pieprz, majeranek, ew. sól
Składniki pokroić i wymieszać, schłodzić w lodówce.
Smacznego.
-szynka wędzona lub konserwowa
-kukurydza konserwowa
-ryż gotowany
-ew. czerwona papryka
-czosnek (przecisnąć przez praskę)
-majonez lub majonez z jogurtem naturalnym
-pieprz, majeranek, ew. sól
Składniki pokroić i wymieszać, schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Re: Sałatki
Sałatka z tuńczykiem 2
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-puszka kukurydzy konserwowej
-majonez/ jogurt naturalny
-sól, pieprz
Tuńczyk i kukurydzę odcedzić i wymieszać dodać majonez lub gdy chcemy bardziej light to jogurt naturalny wymieszać i doprawić do smaku.
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-puszka kukurydzy konserwowej
-majonez/ jogurt naturalny
-sól, pieprz
Tuńczyk i kukurydzę odcedzić i wymieszać dodać majonez lub gdy chcemy bardziej light to jogurt naturalny wymieszać i doprawić do smaku.
- Mila
- Zadomowiony
- Posty: 14452
- Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
- Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa
Re: Sałatki
Sałatkę z tuńczykiem robię "na bogato". Dla 4-ech osób:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
puszka kukurydzy
po 1/2 papryk kolorowych (czerwona, żółta lub pomarańczowa, zielona)
garść posiekanej kapusty pekińskiej lub rzymskiej
garść rukoli lub zielonej pietruszki
starty na grubych oczkach ogórek kiszony
przyprawa do sałatek
łyżka majonezu wymieszana z łyżką jogurtu naturalnego.
Dzieci uwielbiają zawiniętą w placki tortilli
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
puszka kukurydzy
po 1/2 papryk kolorowych (czerwona, żółta lub pomarańczowa, zielona)
garść posiekanej kapusty pekińskiej lub rzymskiej
garść rukoli lub zielonej pietruszki
starty na grubych oczkach ogórek kiszony
przyprawa do sałatek
łyżka majonezu wymieszana z łyżką jogurtu naturalnego.
Dzieci uwielbiają zawiniętą w placki tortilli
Re: Sałatki
Taką sałatkę z tuńczykiem też często robię, ale dodaję ugotowany ryż.
Wychodzi więcej
Ostatnio wróciłam do starego przepisu
- 2 puszki czerwonej fasoli ( ja płuczę z sosu)
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- papryka czerwona (można dać taką jaką się ma,, z czerwoną ma najładniejszy kolor)
- ketchup + majonez ( według uznania)
- sól, pieprz
Wyjmujemy z puszki, kroimy mieszamy i gotowe. Smacznego
Wychodzi więcej
Ostatnio wróciłam do starego przepisu
- 2 puszki czerwonej fasoli ( ja płuczę z sosu)
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- papryka czerwona (można dać taką jaką się ma,, z czerwoną ma najładniejszy kolor)
- ketchup + majonez ( według uznania)
- sól, pieprz
Wyjmujemy z puszki, kroimy mieszamy i gotowe. Smacznego