Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7369
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów.

Post autor: Jolka » 22 wrz 2023, 10:31

Pół kilograma słonecznika zamaczam na noc.
Wodę zlewam kilkakrotnie, na wierzchu pływają błonki, które odmoczyły się od ziarna.
Litrowy słoik suszonych pomidorów z Biedry, Sotille Gusto, pisze na nim 740g, taki litrowy ale chudszy jak do miodów dają.

Pół litrowego słoika przecieru z Kotlina z Polo, przecieru dajcie do smaku my lubimy mocno pomidorową.

Pół główki czosnku i wielki pęk pietruszki naciowej razem z łodyżkami.
Ze względu na pietruchę wymyśliłam i mielę to wszystko przez maszynkę do mięsa z najmniejszymi dziurkami .
Potem jeszcze blęduję żeby był jednolity krem, jak jest za sucha można dodać trochę zimnej wody.
Przyprawy jak i ile kto lubi, ja daję trochę oregano suszonego.

Do chleba idealne, jest tego spora ilość, przekładam w słoiki i można też zamrozić część.

Smacznego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”