Piekielne ziemniaki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony
Posty: 10549
Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
Lokalizacja: DK 6

Piekielne ziemniaki

Post autor: mariaewa » 11 mar 2017, 0:48

Często robię ziemniaki " na ostro ". Domownicy lubią i robią się same.
Dotychczas podgotowane, utytłane w paście chili + pieprz i potem zapiekane. Lub nacinane, faszerowane dobrą szynką , pieczone z dodatkiem czosnku, rozmarynu i szałwii jako dodatek do pieczonego drobiu [ pieką się razem ].
Macie jakieś pomysły, by odmłodzić stare przepisy ?
Młode ziemniaki piekę z cebulką, szczypiorkiem i czosnkiem. Czasami z pesto, bo wszyscy lubią ten smak.

zuzanna2418

Re: Piekielne ziemniaki

Post autor: zuzanna2418 » 11 mar 2017, 0:49

Ja się posłużę przepisem z blogu Smak Zdrowia

Robimy marynatę z soku z cytryny, startego świeżego imbiru, rozgniecionego czosnku, posiekanych ziół, koperku, natki - co kto lubi, sosu sojowego i pieprzu. Jak ktoś soli- może dosolić.

Ziemniaki gotujemy z skórce, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Po wystygnięciu taplamy dokładnie w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinkę, żeby się przegryzło.
Można podawać w takim stanie czyli jako sałatka lub można upiec czy odsmażyć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”