Kotlety z batatów i białej fasoli.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7374
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Kotlety z batatów i białej fasoli.

Post autor: Jolka » 27 mar 2023, 16:32

Kotlety z batatów i białej fasoli.

Składniki na około 9 średnich kotletów:
1 batat, czyli około 2 szklanki startego na drobnych oczkach
1½ szklanki ugotowanej białej fasoli (lub taka sama ilość z puszki)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu sriracha (opcjonalnie)
¼ szklanki oleju (rzepakowego, z pestek winogron)
½ szklanki płatków gryczanych (owsianych bądź jaglanych, dowolnie)
1 mała cebula
1–2 ząbki czosnku
1–2 łyżeczki startego świeżego imbiru
3 łyżki ziaren słonecznika
5 łyżek ziaren sezamu
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz.
Miałam cztery i pół szklanki ugotowanej fasoli więc zrobiłam potrójną porcję, dodatkowo dodałam na jedną porcję łyżkę ostre papryczki w oliwie, czyli w sumie trzy, jeśli ktoś lubi ostre.

Przepis pochodzi z tej strony, tam znajdziecie dokładny opis przyrządzenia:
https://ervegan.com/2015/05/kotlety-z-batata/

Ja fasolę gotowałam z dodatkiem kminku, zmieliła razem z kminkiem przez najdrobniejsze oczka maszynki do mielenia, dodałam płatki owsiane i orkiszowe.
Są pyszne na ciepło i na zimno.
Surówka z pory i jabłka pasuje do nich idealnie, ewentualnie kimchi.
IMG_20230327_155044_resize_88.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”