Ola prosiła więc wtawiam, ja gotuję paczkę to chyba 400g było czarnej fasoli, po wcześniejszym namoczeniu i dwukrotnej wymianie wody, gotuję w świeżej wodzie aż zmięknie, bez żadnych dodatków.
Dziele na trzy części i robię trzy rodzaje past. Myślę że z białej też można zrobić.
Przepisy z internetu, sprawdzone i dla mnie idealne .
Pierwsza:
Składniki:
Czarna fasola - 1/2 szklanki
Orzechy włoskie - garść (3 łyżki)
Czosnek - 2 ząbki
Oliwa - 3 łyżki
Woda - 4 - 5 łyżek
Sos sojowy - łyżeczka
Sok z cytryny - 2 łyżki
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolę namocz w wodzie i zostaw na noc.
Wodę, w której moczyła się fasola odlej - zalej fasolę świeżą wodą i gotuj do miękkości (ok. 1,5 godziny).
Ostudzoną fasolę zmiksuj z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku.
Druga:
Składniki na jeden słoik:
1 puszka czarnej fasoli lub 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli, namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
1 cebulka czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki kuminu
sok z połówki limonki
mały pęczek kolendry/ ½ szklanki liści kolendry
sól
kilka łyżek oliwy lub oleju
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w pióra, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, podsmażać przez 1 – 2 minuty. Następnie dodać czosnek i przyprawy, wymieszać i smażyć kolejną minutę.
Podsmażoną cebulę wraz z przyprawami i czosnkiem połączyć z resztą składników w naczyniu blendera i wszystko zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, przechowywać w lodówce do tygodnia.
Trzecia:
Składniki:
3/4 szklanki czarnej fasoli
3 duże ząbki czosnku
1 papryczka chilli
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z limonki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki zielonej czubrycy
1/2 łyżeczki kuminu
sól i pieprz do smaku
oliwa do rozrzedzenia pasty lub woda z ugotowanej fasoli
Fasolę przepłukać, zalać dużą ilością zimnej wody i odstawić na noc. Namoczoną fasolę odcedzić, przepłukać i ponownie zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, około 50 minut. Odcedzić, zachowując odrobinę wody do ewentualnego rozrzedzenia pasty. Fasolę lekko rozgnieść widelcem.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać drobno posiekaną papryczkę oraz czosnek. Lekko przesmażyć, dodać rozgniecioną fasolę i wszystkie przyprawy. Po chwili zdjąć z ognia, dolać na początek 3-4 łyżki oliwy i zblendować. Gdy pasta okaże się zbyt gęsta, dolać więcej oliwy lub wody pozostałej z gotowania fasoli. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego, napiszcie czy smakowały.
Pasty z czarnej fasoli
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7435
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Pasty z czarnej fasoli
Ta pierwsza mi smakuje już nawet podczas czytania!
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7435
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska