A ciekawa jestem smaku czarnej porzeczki, bo ma grubsze listki - nie dominuje smak garbnika? I czy czuć posmak porzeczkowy?klarysa pisze: ↑13 sie 2020, 10:35Morwa rewelacyjna. Fermentowana 2 doby na powietrzu w słoiku i ciemnej torbie.
Suszona też naturalnie. Szybciutko, bo to delikatne listki i rozdrabniane mechanicznie.
Maliny i czarna porzeczka dłużej. Zwijalam.
Będę jeszcze eksperymentowała.
Fajny patent.
Dzięki dziewczyny.
Fermentowane herbaty
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22559
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Fermentowane herbaty
- Bogusia
- Zadomowiony
- Posty: 2891
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:35
Re: Fermentowane herbaty
Moja malinowa już całkowicie gotowa do picia. Zawiera fermentowane listki malin, suszone listki oraz suszone malinki i to wszystko z mojego ogródka
Zapażam w malutkim dzbanuszku z siteczkiem w środku, więc nic nie błądzi po języku no i można dodać jeszcze łyżeczkę miodu, jak kto lubi, a ja lubię i dodaje miód, też malinowy
Zapażam w malutkim dzbanuszku z siteczkiem w środku, więc nic nie błądzi po języku no i można dodać jeszcze łyżeczkę miodu, jak kto lubi, a ja lubię i dodaje miód, też malinowy
- Bogusia
- Zadomowiony
- Posty: 2891
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:35
Re: Fermentowane herbaty
Jak tylko świat będzie jeszcze istniała a ja zdrowa to narobię więcej tych herbatek, bo mi bardzo smakują i pije je ze smakiem. Mam oczywiście wspólnika do nich i chyba na całą zimę mi nie starczy a taki fajny czajniczek dostałam do zaparzania
...jeszcze żebym umiała świeczki robić, to już zima nie była by mi straszna
...jeszcze żebym umiała świeczki robić, to już zima nie była by mi straszna
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7444
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Fermentowane herbaty
Bogusiu piękna ta Twoja herbatka, bardzo smakowita.
Ja też od przyszłego roku będę robiła herbatki, w tym roku suszyłam tylko zioła.
W poprzednich sezonach robiłam fermentowaną z kwiatów lilaka, miała fajny karmelowy zapach i smak.
W tym roku zaspałam, ponoć najlepsze są ze świeżych majowych liści, a mam sporo malin, cytryńca który ma masę liści.
To przypilnuj mnie proszę w przyszłym sezonie .
Ja też od przyszłego roku będę robiła herbatki, w tym roku suszyłam tylko zioła.
W poprzednich sezonach robiłam fermentowaną z kwiatów lilaka, miała fajny karmelowy zapach i smak.
W tym roku zaspałam, ponoć najlepsze są ze świeżych majowych liści, a mam sporo malin, cytryńca który ma masę liści.
To przypilnuj mnie proszę w przyszłym sezonie .
- urazka
- Zadomowiony
- Posty: 6524
- Rejestracja: 21 mar 2017, 17:49
Re: Fermentowane herbaty
Bogusiu śliczny czajniczek. On jest w komplecie z filiżanką, na której stoi? Bardzo fajny prezent zrobiła Ci córka.
Pozdrawiam, Janina
- Bogusia
- Zadomowiony
- Posty: 2891
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:35
Re: Fermentowane herbaty
Janiko tak, to jest calutki komplecik, a tak mi się on podoba, że moje herbatki lepiej nawet smakują