Mascarpone

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Mascarpone

Post autor: MaGorzatka » 02 lip 2019, 18:40

Chciałabym wiedzieć, w jaki sposób używacie w kuchni mascarpone - NIE DO DESERÓW.
Miałam dwa w życiu bliskie spotkania z tym produktem i dla mnie to jest bardziej tłuszcz niż ser, więc chodzą mi po głowie pomysły wykorzystywania go właśnie jako tłuszczu (na przykład do zrobienia kruchego ciasta, zamiast masła - uda się?).

Awatar użytkownika
boryna
Administrator
Posty: 12162
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:53
Lokalizacja: opolskie

Re: Mascarpone

Post autor: boryna » 02 lip 2019, 21:21

Widziałam przepis na makaron z kurczakiem i mascarpone, ale nie ćwiczyłam tego jeszcze.

paputowy dom

Re: Mascarpone

Post autor: paputowy dom » 02 lip 2019, 23:11

Ja robię makaron z wędzonym łososiem z mascarpone. Z mascarpone i wody od gotowania makaronu plus pietruszka, bazylia, czosnek, pieprz marynowany albo taki grubo tłuczony robię sos. Może być jeszcze cukinia grilowana.

Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10417
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Re: Mascarpone

Post autor: Maliola » 03 lip 2019, 0:09

Małgosiu moja koleżanka dodaje tego tłuściocha do koktajlu owocowego zamiast jogurtu tylko że mniej. Koleżanka jest bardzo szczupła, wiec ona może.
Ja oprócz tiramisu i takiego sernika z mascarpone nie używam do innych potrzebuje.
Na opakowaniu chyba tego z Piątnicy rzeczywiście jest ten przepis na makaron z kurczakiem i mascarpone.
Czy byłby dobry do kruchego ciasta trudno powiedzieć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”