O komosie ryżowej napisano tak wiele, że nie trzeba więcej.
Jem od dawna ale w formie śniadaniowej z owocami suszonymi, deserowej z jogurtem i owocami świeżymi, jako dodatek do cieciorki czy fasoli w wegetariańskich kotletach, dodatek do sałatek. Ponieważ muszę zrezygnować z innych "wypełniaczy" również obiady będą na bazie min. komosy.
Dziś danie obiadowe
2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej ( przed gotowaniem dobrze ziarna komosy przelać na sicie zimną wodą pozbawiając w ten sposób gorzkich saponin)
4 nieduże filety z łososia
2 marchewki
pół dużego selera
kilka plastrów dyni
ok 2 cm pokrojonego imbiru
ulubione zioła
oliwa do pokropienia masy w naczyniu.
Naczynie żaroodporne wykładamy na dnie ugotowaną komosą i posypujemy przyprawami. Ja jeszcze spryskuję wodą, bo reszta składników nadmiernie soków nie puszcza a nie chcę dawać zbyt wiele tłuszczu.
Surowe warzywa tniemy na mniejsze kawałki, filety także rozdrabniamy, pozbawiamy ości i łączymy z przyprawami (ja tylko z pieprzem cytrynowym)
Na komosie układamy rybę a na niej warzywa. Ryba jest chroniona przed nadmiernym wyschnięciem podczas pieczenia. Skrapiamy oliwą.
Piekarnik na 200 stopni, przykrywamy folią i pieczemy 30-40 minut.
Można krócej ale wtedy warzywa trzeba zblanszować przed pieczeniem.
I tyle. Jedzenie smaczne, proste w przygotowaniu i mocno sycące. A i zdrowe.
Dziś warzywa i ryba w tonacji pomarańczowej.
Ale może być i na zielono i na czerwono z buraczkiem. To oczywiście proporcje na 3 posiłki. Lub na obiad z jakimś miłym panem.
Komosa ryżowa z pomarańczowym akcentem.
- mariaewa
- Zadomowiony
- Posty: 10549
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
- Lokalizacja: DK 6
Komosa ryżowa z pomarańczowym akcentem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Komosa ryżowa z pomarańczowym akcentem.
Właśnie dziś kupiłam komosę ryżową, a nigdy nie jadłam. Czy długo się gotuje? Gotujesz tak jak ryż/kaszę?
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- mariaewa
- Zadomowiony
- Posty: 10549
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
- Lokalizacja: DK 6
Re: Komosa ryżowa z pomarańczowym akcentem.
Gotuję 10-15 minut. Dość długo najpierw płuczę pod zimną wodą. Jeśli planuję po ugotowaniu jeszcze z dodatkami w piecu podprażyć, daję ją na dno i dość solidnie spryskuję wodą, bo inaczej może być za sucha i twarda.MaGorzatka pisze: ↑18 lut 2019, 20:15Właśnie dziś kupiłam komosę ryżową, a nigdy nie jadłam. Czy długo się gotuje? Gotujesz tak jak ryż/kaszę?
Do deserów, śniadań tylko 10 minut. Tak jak ryż.
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Komosa ryżowa z pomarańczowym akcentem.
Dzięki!
Bardzo jestem ciekawa tego smaku, już wkrótce się dowiem :) (nastawiłam też na kiełki)
Bardzo jestem ciekawa tego smaku, już wkrótce się dowiem :) (nastawiłam też na kiełki)
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)