Masa marcepanowa na zajączki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maliola
Zadomowiony
Posty: 10418
Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53

Masa marcepanowa na zajączki

Post autor: Maliola » 06 kwie 2023, 9:49

To nasz tradycyjny stary domowy przepis, na tzw. zajączki - były robione odkąd pamiętam albo i dłużej. Kiedyś foremki były pożyczane od kogoś tam i tylko na krótki i ścisłe określony czas, bo lista oczekujących długa. W końcu mój Tata pożyczył poza sezonem i zlecił zrobienie odlewów dla naszej rodziny.
Teraz zapisy tylko w ramach bliższej i dalszej rodziny, centrum sterowania u moich Rodziców.
Ostatnio kuzynka dokupiła do kolekcji takie plastikowe z firmy Tescoma - są i na Wielkanoc i na Boże Narodzenie i też fajnie wychodzą.
O takie:

https://www.garneczki.pl/produkt/tescom ... gLt1fD_BwE

Ale do rzeczy - przepis jest prosty - dużo zależy od samego mleka w proszku - moje ciotki polecają te tzw. niebieskie, ale łaciate też może być.
I od siły mięśni zagniatającego ciasto - musi być w miarę elastyczne, nie suche i nie za mokre.

Przepis:
40-50 dkg cukru pudru, olejek/aromat koniecznie migdałowy żeby ten posmak marcepanu był,
2 całe duże jajka - jajka sparzyć, bo ciasto nie podlega obróbce termicznej, wymieszać z cukrem, dodawać mleko w proszku - ile ciasto przyjmie, aż do uzyskania elastycznej, lekko tłustej, gładkiej masy.
Ciasto trzymać pod przykryciem, bo szybko wysycha.
Można używać foremek, można samemu ulepić np. jajka.
Od dzieciństwa uwielbiamy podjadać samo ciasto, ale i też to mleko w proszku. Takie smaki dzieciństwa :lol2:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy świąteczne”