Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Awatar użytkownika
maria57
Zadomowiony
Posty: 255
Rejestracja: 24 mar 2017, 19:58
Lokalizacja: śląsk

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: maria57 » 10 mar 2017, 23:38

Swoja kutię robie bardzo podobnie, z tym ze gotowa masa makowa nie przejdzieoczko ,mak musi byc zaparzony i zmielony
Oprócz rodzynek i orzechów daję tez figi i daktyle , skórkę pomarańczowa pomijam , bo nie wszyscy w rodzinie lubią.
miodu daje sporo , bo lubimy słodka i taka kleistą , bron boże nie może być wodnista.
Kutia im zimniejsza tym lepsza , super sie zamraża .

admin

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: admin » 10 mar 2017, 23:39

Krzysztofkhn pisze:
Śledzie najlepsze !
Śledzi - płatów 6 sztuk zrobić na korzenne. W ostateczności posypać przyprawą do pierników i pieprzem. Pokroić w cienkie paseczki.
Słoik grzybków marynowanych pokroić./ słoik oszczędzić, ale wszystkie grzybki już nie /
Kilka marynowanych ogórków, 3-5 sztuk, pokroić w drobną kostkę.
Jedną średnią cebulkę, pokroić w drobną kostkę.
Wszystko wymieszać.
Jeśli ogórki i grzyby są sklepowe, czyli przeoctowane, na tym etapie posłodzić. Najczęściej 2 łyżeczki cukru dodać nie zaszkodzi.
Odstawić na 2 - 3 godziny.
Doprawić dobrą i świeżą oliwą. Można smakową.

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22335
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: survivor26 » 04 gru 2019, 10:23

Zakwas buraczany

Proporcje ogólne ;)

buraków ile się ma i chce

woda z solą w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody

przyprawy: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie - wszystkiego po trochu, czosnek - zależnie od preferencji smakowych, minimum 2 ząbki na słoik litrowy, ja daję 5-6, w tym roku dodałam dodatkowo plasterek imbiru.

Buraki obrać i pokroić na plastry lub w kostkę, wodę z solą zagotować i przestudzić. Na dnie słoja lub garnka kamiennego ułożyć przyprawy, na to buraki prawie do pełna i zalać wodą, tak żeby zakrywała buraki. Dla szybszego ukiszenia można dodać kromkę chleba razowego (ale prawdziwego, bez polepszaczy) albo trochę wody z ogórków kiszonych czy kapusty. Ja nie daję i też się kisi.

Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, garnek przykryć np. talerzykiem, słoik zakrętką, ale nie zakręcać, żeby nie eksplodował. Codziennie zaglądać, sprawdzać smak i usuwać kożuch/pianę które będą się tworzyć. Po 5-7 dniach zakwas powinien być gotowy (ocenić organoleptycznie). Wówczas przelać do mniejszych słoików i trzymać w lodówce (około miesiąca wytrzymuje). Buraki można zapasteryzować i użyć do sałatek.

Awatar użytkownika
EwaM
Zadomowiony
Posty: 4633
Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: EwaM » 04 gru 2019, 12:32

A jak się zleje kwas, to można jeszcze raz zalać wodą, będzie słabszy, ale też dobry do picia.

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 7590
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: lora » 05 gru 2019, 23:40

O! dziękuję ża tak patologiczne wytłumaczenie ...jak zrobić zakwas buraczany. :lol2: :notworthy:

Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony
Posty: 10549
Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
Lokalizacja: DK 6

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: mariaewa » 06 gru 2019, 16:04

lora pisze:
05 gru 2019, 23:40
O! dziękuję ża tak patologiczne wytłumaczenie ...jak zrobić zakwas buraczany. :lol2: :notworthy:
Patologiczne??? :2smiech: Dzięki ci panie za te telefony. :jesien:

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22335
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: survivor26 » 06 gru 2019, 16:22

Ja bardzo przepraszam, specjalnie z komputera pisałam, żeby ładnie wyszło, a tu i tak się patologia objawiła :2smiejsie:

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 7590
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: lora » 06 gru 2019, 20:58

Pati bardzo przepraszam ten mój nowy zakup robi mi takie psikusy :olaboga: :notworthy:

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7331
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: Jolka » 21 gru 2019, 23:01

Robiłyście może śledzie korzenne z przepisu Admina ?
Wygląda apetycznie, ciekawe jak smakuje ?

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22335
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: survivor26 » 22 gru 2019, 10:42

Jolu to przepis której z dziewczyn, tylko przy przeklejaniu z poprzedniego forum nie dało sie przypisac autorstwa. A jako taki, na pewno został sprawdzony ;)

Awatar użytkownika
Jolka
Zadomowiony
Posty: 7331
Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: Jolka » 22 gru 2019, 11:56

Dzięki Pati :D

Awatar użytkownika
nika28
Gaduła
Posty: 202
Rejestracja: 11 lis 2022, 18:49
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: nika28 » 16 lis 2022, 19:29

U kogo w lodówce siedzi już piernik staropolski? Ja zrobię chyba jutro, bo kilka lat nie robiłam. Czy rodzaj naczynia ma znaczenie? Szkło czy plastik czy coś innego? W czym przechowujecie? A czy zamiast przykrywać ścierką to mogę dać folię z dziurkami?
Miłego wszystkiego.
Monika

Eksperyment ogrodniczy Moniki

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22335
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe

Post autor: survivor26 » 16 lis 2022, 19:37

U mnie tradycyjnie od pierwszego listopada, w kamionkowym garnku w spiżarni, jeśli masz wybór to szkło lepsze niż plastik.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy świąteczne”