Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22560
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
I na początek obłędnie pyszny piernik dojrzewający. Nie przeklejam treści przepisu, ponieważ całość, wraz z uwagami autorki znajduje się tutaj http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski.
Robię ten piernik od 3 lat i od tego czasu jest to mój absolutnie ulubiony i jedyny piernik świąteczny!
Robię ten piernik od 3 lat i od tego czasu jest to mój absolutnie ulubiony i jedyny piernik świąteczny!
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Jest wspaniały - potwierdzam i nie zaprzeczam :)
Ja zmodyfikowałam przepis, dostosowując go do własnych upodobań smakowych (czyt. upodobań dziwaczki, dla której wszystko jest za słodkie i która ma nietolerancję cynamonu).
Piekę z tego ciasta piernik przekładany powidłami, a także małe pierniczki. Wypieki te pachną tak, że w głowie się kręci i samym zapachem można się najeść!
No, prawie :)
Ja zmodyfikowałam przepis, dostosowując go do własnych upodobań smakowych (czyt. upodobań dziwaczki, dla której wszystko jest za słodkie i która ma nietolerancję cynamonu).
Piekę z tego ciasta piernik przekładany powidłami, a także małe pierniczki. Wypieki te pachną tak, że w głowie się kręci i samym zapachem można się najeść!
No, prawie :)
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
- maria57
- Zadomowiony
- Posty: 255
- Rejestracja: 24 mar 2017, 19:58
- Lokalizacja: śląsk
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
To i ja się wpisze ze swoimi pierniczkami na choinkę
Czeskie pierniczki tradycyjne
przepis skopiowany z Cin Cina podała go Mara
800g mąki,
280g cukru pudru,
120g tłuszczu,
110g miodu
220g jajek
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)
Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia.
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C.
Lukier
1 białko
120 - 140g przesianego cukru pudru
sok z cytryny ( opcjonalnie)
Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę.
Od siebie dodam ,ze sa idealne na wszelkie dekoracje na choinkę i na domki bożonarodzeniowe, nie zmieniają kształtów podczas pieczenia
a tak moje wyglądały w ubiegłym roku.
Lukier barwię żelowymi barwnikami
TAKIMI http://tortytorty.pl/do_dekorowania/bar ... 8_szt.html
można tez sypkimi , ale czasami nie rozpuszcza sie dokładnie w lukrze i widać kropki
nie polecam barwników w płynie , bo za bardzo rozrzedzają lukier
na tym FILMIKU https://www.youtube.com/watch?v=QE_GVN5LZvY można podpatrzeć jak ozdobic ciastko ,
najpierw zawsze trzeba zrobić kontury gęstszym lukrem , nst. wnętrze wypełnić ciut rzadszym
na TYM https://www.youtube.com/watch?v=n7OwnTAbfvQ mozna zobaczyć jaka konsystencje powinie mieć lukier , którym wypełnia sie powierzchnie ciastka
a na TYM https://www.youtube.com/watch?v=k3lCHmUu73I lukier do robienia wzorków ( chodzi o lukier czerwony)
Czeskie pierniczki tradycyjne
przepis skopiowany z Cin Cina podała go Mara
800g mąki,
280g cukru pudru,
120g tłuszczu,
110g miodu
220g jajek
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)
Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia.
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C.
Lukier
1 białko
120 - 140g przesianego cukru pudru
sok z cytryny ( opcjonalnie)
Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę.
Od siebie dodam ,ze sa idealne na wszelkie dekoracje na choinkę i na domki bożonarodzeniowe, nie zmieniają kształtów podczas pieczenia
a tak moje wyglądały w ubiegłym roku.
Lukier barwię żelowymi barwnikami
TAKIMI http://tortytorty.pl/do_dekorowania/bar ... 8_szt.html
można tez sypkimi , ale czasami nie rozpuszcza sie dokładnie w lukrze i widać kropki
nie polecam barwników w płynie , bo za bardzo rozrzedzają lukier
na tym FILMIKU https://www.youtube.com/watch?v=QE_GVN5LZvY można podpatrzeć jak ozdobic ciastko ,
najpierw zawsze trzeba zrobić kontury gęstszym lukrem , nst. wnętrze wypełnić ciut rzadszym
na TYM https://www.youtube.com/watch?v=n7OwnTAbfvQ mozna zobaczyć jaka konsystencje powinie mieć lukier , którym wypełnia sie powierzchnie ciastka
a na TYM https://www.youtube.com/watch?v=k3lCHmUu73I lukier do robienia wzorków ( chodzi o lukier czerwony)
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Piernik idealny Z przepisu Lemnis-Vitry, który od lat krąży po wielu stronach internetowych. Jest na prawdę niezawodny, pyszny i rozpływa się w ustach. Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami. Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 5 - 6 tygodni przed świętami, a upiec kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki bardzo szczęśliwy W zeszłym roku starczyło mi na 4 pierniki i wielka puchę pierniczków.
Składniki:
• 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
• 1,5 szklanki cukru
• 250 g masła
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jajka
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• pół szklanki mleka
• pół łyżeczki soli
• 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni.
Piec na 5 - 7 dni przed świętami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170ºC przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką).
Składniki:
• 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
• 1,5 szklanki cukru
• 250 g masła
• 1 kg mąki pszennej
• 3 jajka
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• pół szklanki mleka
• pół łyżeczki soli
• 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki, na balkon) na 5 - 6 tygodni.
Piec na 5 - 7 dni przed świętami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Piec w dużej blaszce w temperaturze około 170ºC przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką).
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Aszkabis
Witajcie
Czas na zarobienie piernika staropolskiego. Żeby zdążył się "wyleżeć" do świąt. Robiła go moja mama robię i ja a przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski
Wszystko zgromadziłam
Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka (125 ml)
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
ale dorobiłam dodatkowo przyprawy- w możdzieżu utarłam gożdziki,ziele,pieprz,cynamon
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka.
Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje
I tyle. Szybko poszło :)
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
W ploteczkach pojawiło się pytanie o śląskie makówki. Jako, że jestem rodowitą Ślązaczką i jest to moja ulubiona słodkość bożonarodzeniowa to z ochotą wielką podzielę się moim przepisem. Jednak jeśli ktoś myśli, że istnieje jeden, jedynie słuszny i farmaceutycznie dokładny przepis, to jest w wielkim, olbrzymim, kolosalnym błędzie.
Podstawą makówek, jak sama nazwa wskazuje jest mak....mak niebieski dokładnie. Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem jest bułka pszenna. Nie jakaś tam dmuchana podróba ale najprawdziwsza pszenna bułka, przy czym kształt i rozmiar nie ma znaczenia. I ostatni z ważnych, to składnik zbiorowy czyli - b a k a l i e. Bakalie szeroko pojęte, a uściślając - bakalie ulubione. Postępowanie z samym makiem też jest różne i zależy od przejętej rodzinnej tradycji i stopnia akceptacji możliwych acz nieoczekiwanych i mało pożądanych ingrediencji. Tak więc, przed zmieleniem maku część populacji mak myje, płucze, myje, płucze, moczy, moczy, myje, płucze..... po czym, mak zostaje pozbawiony każdego ziarenka piasku, wszystkich skrzydełek naszych braci mniejszych, bakterii, wirusów i inszych drobnoustrojów oraz....... koloru i SMAKU. Ale za to jest czyściutki jak szpitalny korytarz. Jednak moje standardy higieniczne są nieco zaniżone, jak mawia nasza kochana Pat i wolę mak takim jakim go Pan Bóg stworzył..... pełen smaku, aromatu i koloru. Wszak i tak będzie gotowany.
Śląskie makówki według Mazurków
składniki:
500g mielonego na sucho maku (Można kupić mielony np. w Lidlu lub zmielić młynkiem żarnowym ostatecznie zwykłym młynkiem do kawy choć w tym przypadku na zmielenie 1/2 kg musimy zarezerwować sobie całe popołudnie. Na Śląsku tradycyjnie chodzi się mielić mak do piekarni, bo każdy szanujący się piekarz ma taki specjalny młynek)
7-9 bułek lub 3 bułki paryskie
250g rodzynek ... można zastąpić suszoną żurawiną
250g migdałów całych.... mogą być wymieszane z orzechami wszelkimi ale ja daję tylko migdały
1kg cukru... nie wykorzystamy całego ale warto mieć pod ręką
1 kostkę masła prawdziwego
1l mleka
1-2 opakowania cukru waniliowego
2-3 krople olejku migdałowego
szczypta soli do smaku
Sposób wykonania:
Mleko zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Bułki pokroić w plastry grubości ok 1,5 cm.
Migdały, orzechy należy sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać zostawiając kilka całych do dekoracji Uwierzcie... są o niebo lepsze niż te kupne krojone lub w płatkach. 50g posiekanych migdałów oprużyć na suchej patelni i odłożyć do dekoracji.
Zmielony mak zalewamy wodą kilka centymetrów nad powierzchnię maku. Dodajemy 3/4 kostki masła i wszystkie bakalie i szczyptę soli. Doprowadzamy powoli do wrzenia ciągle mieszają, bo mak lubi się przypalać. Do gotującej się masy dodajemy co najmniej 2 szklanki cukru (masa musi być mocno słodka), cukier waniliowy i kilka kropel olejku migdałowego. Masę mamy już gotową. Konsystencja musi być odpowiednia tzn nie może być zbyt rzadka ani zbyt sucha.
Na spód przygotowanej misy wykładamy niewielką część masy (ok 2 cm), następnie układamy na niej plastry moczonej w mleku bułki (bułkę moczymy szybko z dwóch stron)i wykładamy kolejną warstwę gorącej masy makowej. czynności powtarzamy aż do skończenia składników, przy czym na samej górze powinna być masa makowa.
Pozostałe masło delikatnie rozpuszczamy, polewamy nim wierzch makówek i suto posypujemy cukrem. Na koniec dekorujemy migdałami. Makówki najlepiej zrobić dzień przed wigilią, żeby warstwy się ładnie "przegryzły".
Jeśli okaże się, że nasze makówki wyszły nam zbyt suche to można je delikatnie przelać przegotowanym mlekiem lub odrobiną wody z cukrem.
Życzę smacznych Świąt.
Podstawą makówek, jak sama nazwa wskazuje jest mak....mak niebieski dokładnie. Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem jest bułka pszenna. Nie jakaś tam dmuchana podróba ale najprawdziwsza pszenna bułka, przy czym kształt i rozmiar nie ma znaczenia. I ostatni z ważnych, to składnik zbiorowy czyli - b a k a l i e. Bakalie szeroko pojęte, a uściślając - bakalie ulubione. Postępowanie z samym makiem też jest różne i zależy od przejętej rodzinnej tradycji i stopnia akceptacji możliwych acz nieoczekiwanych i mało pożądanych ingrediencji. Tak więc, przed zmieleniem maku część populacji mak myje, płucze, myje, płucze, moczy, moczy, myje, płucze..... po czym, mak zostaje pozbawiony każdego ziarenka piasku, wszystkich skrzydełek naszych braci mniejszych, bakterii, wirusów i inszych drobnoustrojów oraz....... koloru i SMAKU. Ale za to jest czyściutki jak szpitalny korytarz. Jednak moje standardy higieniczne są nieco zaniżone, jak mawia nasza kochana Pat i wolę mak takim jakim go Pan Bóg stworzył..... pełen smaku, aromatu i koloru. Wszak i tak będzie gotowany.
Śląskie makówki według Mazurków
składniki:
500g mielonego na sucho maku (Można kupić mielony np. w Lidlu lub zmielić młynkiem żarnowym ostatecznie zwykłym młynkiem do kawy choć w tym przypadku na zmielenie 1/2 kg musimy zarezerwować sobie całe popołudnie. Na Śląsku tradycyjnie chodzi się mielić mak do piekarni, bo każdy szanujący się piekarz ma taki specjalny młynek)
7-9 bułek lub 3 bułki paryskie
250g rodzynek ... można zastąpić suszoną żurawiną
250g migdałów całych.... mogą być wymieszane z orzechami wszelkimi ale ja daję tylko migdały
1kg cukru... nie wykorzystamy całego ale warto mieć pod ręką
1 kostkę masła prawdziwego
1l mleka
1-2 opakowania cukru waniliowego
2-3 krople olejku migdałowego
szczypta soli do smaku
Sposób wykonania:
Mleko zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Bułki pokroić w plastry grubości ok 1,5 cm.
Migdały, orzechy należy sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać zostawiając kilka całych do dekoracji Uwierzcie... są o niebo lepsze niż te kupne krojone lub w płatkach. 50g posiekanych migdałów oprużyć na suchej patelni i odłożyć do dekoracji.
Zmielony mak zalewamy wodą kilka centymetrów nad powierzchnię maku. Dodajemy 3/4 kostki masła i wszystkie bakalie i szczyptę soli. Doprowadzamy powoli do wrzenia ciągle mieszają, bo mak lubi się przypalać. Do gotującej się masy dodajemy co najmniej 2 szklanki cukru (masa musi być mocno słodka), cukier waniliowy i kilka kropel olejku migdałowego. Masę mamy już gotową. Konsystencja musi być odpowiednia tzn nie może być zbyt rzadka ani zbyt sucha.
Na spód przygotowanej misy wykładamy niewielką część masy (ok 2 cm), następnie układamy na niej plastry moczonej w mleku bułki (bułkę moczymy szybko z dwóch stron)i wykładamy kolejną warstwę gorącej masy makowej. czynności powtarzamy aż do skończenia składników, przy czym na samej górze powinna być masa makowa.
Pozostałe masło delikatnie rozpuszczamy, polewamy nim wierzch makówek i suto posypujemy cukrem. Na koniec dekorujemy migdałami. Makówki najlepiej zrobić dzień przed wigilią, żeby warstwy się ładnie "przegryzły".
Jeśli okaże się, że nasze makówki wyszły nam zbyt suche to można je delikatnie przelać przegotowanym mlekiem lub odrobiną wody z cukrem.
Życzę smacznych Świąt.
- maria57
- Zadomowiony
- Posty: 255
- Rejestracja: 24 mar 2017, 19:58
- Lokalizacja: śląsk
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
aż z ciekawosci zerknełam na swoje ubiegłoroczne , które sciągnełam z choinki i przeleżały cały rok w puszcze,aniamania pisze:
Mario, poproszę przepis na lukier. Mój bardzo szybko odpada i pierniki tracą przez to wygląd. Dekorujesz szprycą czy strzykawką, a może jeszcze czymś innym?
lukier do tej pory się mocno trzyma ,jedynie na dużych powierzniach troszeczkę popękał
Mogę śmiało polecić ten:
LUKIER do dekoracji pierniczków i ciastek
1 białko kurze
120-140 g przesianego cukru pudru (na białko małego jajka- ok. 120 g cukru , duzego jajka -140 g cukru)
łyżeczka soku z cytryny
Białko ubijamy mikserem na sztywno , nst wsypuję po łyżce cukru pudru ciągle ubijając mikserem.
Pod koniec ubijania dodac sok z cytryny.
Lukier ma być sztywny i lśniący , trwa to ok 20-30 min
na rysowanie konturów potrzebujemy gęstego lukru , na wypełnienia rozrzedzamy gesty lukier woda
dekoruję wyłącznie woreczkiem zrobionym z papieru do pieczenia , taką tutką
TUTAJ https://www.youtube.com/watch?v=XRkwFJv ... EL5evF8TdP mozna zerknąc jak taka tutkę zrobić
a TUTAJ https://www.youtube.com/watch?v=P_C0Fv_ ... EL5evF8TdP jak dekorować
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Basiu (rabarbara)! Te pierniczki są od razu miękkie. Cały problem jest w przepisie. Tez miałam kiedyś taki, że pierniczki wychodziły twarde i niechętnie miękły :)
Rogaliki orzechowe na Boże Narodzenie
15dag masła
9dag mielonych orzechów włoskich
17dag mąki
7dag dukru pudru
+cukier waniliowy pomieszany z cukrem pudrem do ozdoby
Wszystko ze sobą wymieszać i zagnieść .Formować maleńkie rogaliki. Piec w 170 stopniach ok 10 minut na złoty kolor. Robię z 2 porcji, bo są smaczne. Niekiedy zamiast orzechów daję migdały.
To akurat wczorajsze, ale zostało i 3/4 kostki masła i żeby się nie zmarnowało...
Rogaliki orzechowe na Boże Narodzenie
15dag masła
9dag mielonych orzechów włoskich
17dag mąki
7dag dukru pudru
+cukier waniliowy pomieszany z cukrem pudrem do ozdoby
Wszystko ze sobą wymieszać i zagnieść .Formować maleńkie rogaliki. Piec w 170 stopniach ok 10 minut na złoty kolor. Robię z 2 porcji, bo są smaczne. Niekiedy zamiast orzechów daję migdały.
To akurat wczorajsze, ale zostało i 3/4 kostki masła i żeby się nie zmarnowało...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Po owych 10 minutach tez były blade, wiec stałam przy piekarniku i czekałam aż się zrumienią. Poza tym ostrzegam, że po upieczeniu są dość miękkie i trzeba poczekać z wykładaniem aż ochłodną, bo wówczas robią się cudnie kruche. Co roku na święta piekę różne ciasteczka i potem do Trzech Króli tylko się wyciąga z puszek, puszeczek.
To jeszcze
Ciasteczka korzenne
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych lub przyprawy do pierniczków
1/2 łyżeczki soli
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu gryczanego
W misce wymieszaj mąkę, przyprawę do ciasteczek i sól. W drugiej misce ubij masło z brązowym cukrem na puszystą masę, następnie dodaj miód, ubij. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto podziel na 2 części i wałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj je na wyłożonej papierem blaszce. Piecz 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C . Studź na kratce. Ostrzegam- w rozgrzanym piekarniku pieką się błyskawicznie i trzeba ich pilnować.
To jeszcze
Ciasteczka korzenne
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych lub przyprawy do pierniczków
1/2 łyżeczki soli
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu gryczanego
W misce wymieszaj mąkę, przyprawę do ciasteczek i sól. W drugiej misce ubij masło z brązowym cukrem na puszystą masę, następnie dodaj miód, ubij. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Z ciasta uformuj kulę, lekko spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto podziel na 2 części i wałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj je na wyłożonej papierem blaszce. Piecz 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C . Studź na kratce. Ostrzegam- w rozgrzanym piekarniku pieką się błyskawicznie i trzeba ich pilnować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Aszkabis
Prawdziwki w cieście
Tą potrawę przejęłam od mojej teściowej.
Całą jesień zbieram prawdziwki i suszę całe kapelusze.Przed świętami moczę i robię ciasto, jak na naleśniki.Na śmietanie albo na piwie [bardziej gęste]. Maczam i smażę na patelni.Potem do piekarnika, żeby były ciepłe, bo muszę usmażyć
Śledzie w cieście
Kawałki wymoczonego śledzia [granica między słonym a dobrym jest cienka :) ] maczam w cieście [które pozostało wyżej] i smażę.Do piekarnika żeby były ciepłe, bo trzeba smażyć karpia, ale to już wiecie jak. Karpie smaży zięć, a ja się szykuję. To taka nowa tradycja u mnie.
U teściów grzyby były posypywane cukrem i było dobre. U nas jakoś się nie przyjęło.
Na te grzyby i śledzie czekają wszyscy, bo w ciągu roku tego się nie robi.Na zimno na drugi dzień też są dobre, ale mało kiedy zostają.
- maria57
- Zadomowiony
- Posty: 255
- Rejestracja: 24 mar 2017, 19:58
- Lokalizacja: śląsk
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Pierniczki Jagi
5jaj
1/2 kg cukru
1/2 kg miodu
1 1/2 kg mąki pszennej
1/2 kg tłuszczu ( ja daje margarynę Palmę)
1/4 szkl. wody
1/2 łyzki sody
1 proszek do pieczenia (20g)
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do piernika ( najlepsza jest Kotanyi , bo nie zawiera maki i jest super korzenna)
Wykonanie
25dkg cukru rozpuścic w garnku na złoty kolor cały czas mieszając i uważając , aby się nie przypalił i nie zrobił ciemno brązowy ,
Odstawić garnek z ognia.
W międzyczasie rozpuścić tłuszcz z miodem i woda w osobnym garnku.
Gdy się rozpuści tłuszcz , garnek z karmelem ponownie wstawić na ogień i po woli wlewać do niego ciągle mieszając gorący tłuszcz .
Chwile pogotować i odstawić do ostygnięcia.
Czasami może po takim łączeniu obu mas zrobić sie tzw. "glut", wówczas trzeba na małym ogniu tak długo mieszać aż się pięknie rozpuści.
Resztę cukru ( 25dkg) ubic z jajami ( jak na biszkopt) az masa zrobi sie gęsta i biała .
Zimną masę miodową wymieszać z mąką , kakao , przyprawami do piernika ,proszkiem do pieczenia i sodą , nast. wlać mase jajeczna i wyrobić dokładnie ciasto .
Nst. oprószyć je maka i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce do następnego dnia .
Pieczemy ok 8-10 min w 170-180 stopniach.
Ciasto może leżakować dosyć długo , ja najdłużej trzymałam prawie 2 miesiące
Pięknie się wałkuje , nawet bez podsypywania mąką , jest bardzo elastyczne.
Jeżeli chcemy aby się błyszczały można posmarować przed pieczeniem mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
5jaj
1/2 kg cukru
1/2 kg miodu
1 1/2 kg mąki pszennej
1/2 kg tłuszczu ( ja daje margarynę Palmę)
1/4 szkl. wody
1/2 łyzki sody
1 proszek do pieczenia (20g)
5 dkg kakao
5 dkg przyprawy do piernika ( najlepsza jest Kotanyi , bo nie zawiera maki i jest super korzenna)
Wykonanie
25dkg cukru rozpuścic w garnku na złoty kolor cały czas mieszając i uważając , aby się nie przypalił i nie zrobił ciemno brązowy ,
Odstawić garnek z ognia.
W międzyczasie rozpuścić tłuszcz z miodem i woda w osobnym garnku.
Gdy się rozpuści tłuszcz , garnek z karmelem ponownie wstawić na ogień i po woli wlewać do niego ciągle mieszając gorący tłuszcz .
Chwile pogotować i odstawić do ostygnięcia.
Czasami może po takim łączeniu obu mas zrobić sie tzw. "glut", wówczas trzeba na małym ogniu tak długo mieszać aż się pięknie rozpuści.
Resztę cukru ( 25dkg) ubic z jajami ( jak na biszkopt) az masa zrobi sie gęsta i biała .
Zimną masę miodową wymieszać z mąką , kakao , przyprawami do piernika ,proszkiem do pieczenia i sodą , nast. wlać mase jajeczna i wyrobić dokładnie ciasto .
Nst. oprószyć je maka i odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce do następnego dnia .
Pieczemy ok 8-10 min w 170-180 stopniach.
Ciasto może leżakować dosyć długo , ja najdłużej trzymałam prawie 2 miesiące
Pięknie się wałkuje , nawet bez podsypywania mąką , jest bardzo elastyczne.
Jeżeli chcemy aby się błyszczały można posmarować przed pieczeniem mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Witam przedświątecznie i wklejam przepis na śledzia pod futrem (obowiązkowy u mnie na święta).
Przepis jest Romaszki
Szuba, czyli śledź pod futrem
4 filety śledziowe kroimy w paski (niezbyt małe, powinno je się wyczuwać w daniu)
Wszystko ścieramy na dużej jarzeniówce do osobnych naczyń: gotowane jajka, jabłko, gotowane warzywa - buraczki (kilka jednakowej wielkości), marchewka, ziemniaki, cebule kroimy w piórka i polewamy octem lub sokiem cytryny.
W głębszym i podłużnym naczyniu układamy: połowę pokrojonych filetów, połowę buraczków, majonez, marchewka, ziemniaki, jajko, majonez, jabłka, cebula (cebula musi być obok jabłka!), resztę filetów, resztę buraczków, grubsza warstwa majonezu.
Uwaga! Buraczków powinno być więcej od innych składników, przynajmniej o połowę. Majonez musi być rzadki, lejący się, najlepiej zrobić samemu odpowiedniej konsystencji lub do sklepowego dodać rzadkiej śmietany, olej, musztardę, sól, pieprz, cukier i dobrze wymieszać, radzę nie robić to blenderem, bo znowu stanie się gęsty.
Przepis jest Romaszki
Szuba, czyli śledź pod futrem
4 filety śledziowe kroimy w paski (niezbyt małe, powinno je się wyczuwać w daniu)
Wszystko ścieramy na dużej jarzeniówce do osobnych naczyń: gotowane jajka, jabłko, gotowane warzywa - buraczki (kilka jednakowej wielkości), marchewka, ziemniaki, cebule kroimy w piórka i polewamy octem lub sokiem cytryny.
W głębszym i podłużnym naczyniu układamy: połowę pokrojonych filetów, połowę buraczków, majonez, marchewka, ziemniaki, jajko, majonez, jabłka, cebula (cebula musi być obok jabłka!), resztę filetów, resztę buraczków, grubsza warstwa majonezu.
Uwaga! Buraczków powinno być więcej od innych składników, przynajmniej o połowę. Majonez musi być rzadki, lejący się, najlepiej zrobić samemu odpowiedniej konsystencji lub do sklepowego dodać rzadkiej śmietany, olej, musztardę, sól, pieprz, cukier i dobrze wymieszać, radzę nie robić to blenderem, bo znowu stanie się gęsty.
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22560
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
To ja wstawię przepis na najprostszy, ale i mój najulubieńszy keks biszkoptowy:
cztery żółtka utrzeć z 10 łyżkami cukru, dodać 10 łyżek mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, posiekanych bakalii wg uznania (ja daję dużo) a na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami i do piekarnika na 180 stopni na ok 40 minut.
wychodzi zawsze, smakuje bosko :)
cztery żółtka utrzeć z 10 łyżkami cukru, dodać 10 łyżek mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, posiekanych bakalii wg uznania (ja daję dużo) a na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami i do piekarnika na 180 stopni na ok 40 minut.
wychodzi zawsze, smakuje bosko :)
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22560
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Nie przeklejam przepisu tylko gotowy link
http://www.mojewypieki.com/przepis/pier ... -alpejskie
Od dziś są to moje ulubione pierniczki - mięciutkie, słodkie, od razu do jedzenia wprost z piekarnika :)
http://www.mojewypieki.com/przepis/pier ... -alpejskie
Od dziś są to moje ulubione pierniczki - mięciutkie, słodkie, od razu do jedzenia wprost z piekarnika :)
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22560
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Kutia tak, jak robił mój dziadek - co dom to trochę inny przepis, ale u mnie jest zawsze tak:
ok. 1 szklanki pszenicy (sprzedawanej w sklepach pod nazwą 'kutia' zwykle, takiej łuskanej, nie od chłopa prosto z pola)
mniej więcej pół puszki masy makowej (dziadek oczywiście robił z prawdziwego mielonego maku z cukrem, ale ja jestem leniwa), ok 1 szklanki miodu i bakalii, ile kto lubi: u mnie najwięcej rodzynek, skórki pomarańczowej i orzechów włoskich.
Pszenicę zalać na noc wodą, rano zagotować na pół miękko. Ostudzoną wymieszać z makiem, miodem i bakaliami. Najlepiej smakuje drugiego dnia, więc ja robię dzień przed wigilią. Może stać i kilka dni, ale w lodówce, inaczej kiśnie.
ok. 1 szklanki pszenicy (sprzedawanej w sklepach pod nazwą 'kutia' zwykle, takiej łuskanej, nie od chłopa prosto z pola)
mniej więcej pół puszki masy makowej (dziadek oczywiście robił z prawdziwego mielonego maku z cukrem, ale ja jestem leniwa), ok 1 szklanki miodu i bakalii, ile kto lubi: u mnie najwięcej rodzynek, skórki pomarańczowej i orzechów włoskich.
Pszenicę zalać na noc wodą, rano zagotować na pół miękko. Ostudzoną wymieszać z makiem, miodem i bakaliami. Najlepiej smakuje drugiego dnia, więc ja robię dzień przed wigilią. Może stać i kilka dni, ale w lodówce, inaczej kiśnie.