Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
- maria57
- Zadomowiony
- Posty: 255
- Rejestracja: 24 mar 2017, 19:58
- Lokalizacja: śląsk
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Swoja kutię robie bardzo podobnie, z tym ze gotowa masa makowa nie przejdzieoczko ,mak musi byc zaparzony i zmielony
Oprócz rodzynek i orzechów daję tez figi i daktyle , skórkę pomarańczowa pomijam , bo nie wszyscy w rodzinie lubią.
miodu daje sporo , bo lubimy słodka i taka kleistą , bron boże nie może być wodnista.
Kutia im zimniejsza tym lepsza , super sie zamraża .
Oprócz rodzynek i orzechów daję tez figi i daktyle , skórkę pomarańczowa pomijam , bo nie wszyscy w rodzinie lubią.
miodu daje sporo , bo lubimy słodka i taka kleistą , bron boże nie może być wodnista.
Kutia im zimniejsza tym lepsza , super sie zamraża .
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Krzysztofkhn pisze:
Śledzie najlepsze !
Śledzi - płatów 6 sztuk zrobić na korzenne. W ostateczności posypać przyprawą do pierników i pieprzem. Pokroić w cienkie paseczki.
Słoik grzybków marynowanych pokroić./ słoik oszczędzić, ale wszystkie grzybki już nie /
Kilka marynowanych ogórków, 3-5 sztuk, pokroić w drobną kostkę.
Jedną średnią cebulkę, pokroić w drobną kostkę.
Wszystko wymieszać.
Jeśli ogórki i grzyby są sklepowe, czyli przeoctowane, na tym etapie posłodzić. Najczęściej 2 łyżeczki cukru dodać nie zaszkodzi.
Odstawić na 2 - 3 godziny.
Doprawić dobrą i świeżą oliwą. Można smakową.
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22558
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Zakwas buraczany
Proporcje ogólne
buraków ile się ma i chce
woda z solą w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody
przyprawy: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie - wszystkiego po trochu, czosnek - zależnie od preferencji smakowych, minimum 2 ząbki na słoik litrowy, ja daję 5-6, w tym roku dodałam dodatkowo plasterek imbiru.
Buraki obrać i pokroić na plastry lub w kostkę, wodę z solą zagotować i przestudzić. Na dnie słoja lub garnka kamiennego ułożyć przyprawy, na to buraki prawie do pełna i zalać wodą, tak żeby zakrywała buraki. Dla szybszego ukiszenia można dodać kromkę chleba razowego (ale prawdziwego, bez polepszaczy) albo trochę wody z ogórków kiszonych czy kapusty. Ja nie daję i też się kisi.
Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, garnek przykryć np. talerzykiem, słoik zakrętką, ale nie zakręcać, żeby nie eksplodował. Codziennie zaglądać, sprawdzać smak i usuwać kożuch/pianę które będą się tworzyć. Po 5-7 dniach zakwas powinien być gotowy (ocenić organoleptycznie). Wówczas przelać do mniejszych słoików i trzymać w lodówce (około miesiąca wytrzymuje). Buraki można zapasteryzować i użyć do sałatek.
Proporcje ogólne
buraków ile się ma i chce
woda z solą w proporcjach 1 łyżka soli na litr wody
przyprawy: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie - wszystkiego po trochu, czosnek - zależnie od preferencji smakowych, minimum 2 ząbki na słoik litrowy, ja daję 5-6, w tym roku dodałam dodatkowo plasterek imbiru.
Buraki obrać i pokroić na plastry lub w kostkę, wodę z solą zagotować i przestudzić. Na dnie słoja lub garnka kamiennego ułożyć przyprawy, na to buraki prawie do pełna i zalać wodą, tak żeby zakrywała buraki. Dla szybszego ukiszenia można dodać kromkę chleba razowego (ale prawdziwego, bez polepszaczy) albo trochę wody z ogórków kiszonych czy kapusty. Ja nie daję i też się kisi.
Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, garnek przykryć np. talerzykiem, słoik zakrętką, ale nie zakręcać, żeby nie eksplodował. Codziennie zaglądać, sprawdzać smak i usuwać kożuch/pianę które będą się tworzyć. Po 5-7 dniach zakwas powinien być gotowy (ocenić organoleptycznie). Wówczas przelać do mniejszych słoików i trzymać w lodówce (około miesiąca wytrzymuje). Buraki można zapasteryzować i użyć do sałatek.
- EwaM
- Zadomowiony
- Posty: 4645
- Rejestracja: 11 mar 2017, 19:23
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
A jak się zleje kwas, to można jeszcze raz zalać wodą, będzie słabszy, ale też dobry do picia.
- lora
- Zadomowiony
- Posty: 7635
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
O! dziękuję ża tak patologiczne wytłumaczenie ...jak zrobić zakwas buraczany.
- mariaewa
- Zadomowiony
- Posty: 10549
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
- Lokalizacja: DK 6
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22558
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Ja bardzo przepraszam, specjalnie z komputera pisałam, żeby ładnie wyszło, a tu i tak się patologia objawiła :2smiejsie:
- lora
- Zadomowiony
- Posty: 7635
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Pati bardzo przepraszam ten mój nowy zakup robi mi takie psikusy
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7444
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Robiłyście może śledzie korzenne z przepisu Admina ?
Wygląda apetycznie, ciekawe jak smakuje ?
Wygląda apetycznie, ciekawe jak smakuje ?
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22558
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
Jolu to przepis której z dziewczyn, tylko przy przeklejaniu z poprzedniego forum nie dało sie przypisac autorstwa. A jako taki, na pewno został sprawdzony
- Jolka
- Zadomowiony
- Posty: 7444
- Rejestracja: 05 lis 2019, 11:12
- Lokalizacja: Wielkopolska
- nika28
- Gaduła
- Posty: 203
- Rejestracja: 11 lis 2022, 18:49
- Lokalizacja: Dolnośląskie
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
U kogo w lodówce siedzi już piernik staropolski? Ja zrobię chyba jutro, bo kilka lat nie robiłam. Czy rodzaj naczynia ma znaczenie? Szkło czy plastik czy coś innego? W czym przechowujecie? A czy zamiast przykrywać ścierką to mogę dać folię z dziurkami?
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22558
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Przepisy bożonarodzeniowe i adwentowe
U mnie tradycyjnie od pierwszego listopada, w kamionkowym garnku w spiżarni, jeśli masz wybór to szkło lepsze niż plastik.