Na prośbę Iwonki i tak na poczet przygotowań świątecznych podaję mój przepis na pierniczki zaczerpnięty dawno temu z gazety Dziecko:
PIERNICZKI – dobre i miękkie
500 g mąki
200 g płynnego miodu
2 łyżki przyprawy do pierników
10 g sody, 200 g cukru pudru
120 g masła, jajko
Jeżeli miód jest skrystalizowany, rozpuść go na małym ogniu. Wymieszaj mąkę z sodą i miodem. Dodaj przyprawę do pierników, cukier puder, posiekane masło i jajko. Zagnieć ciasto. Wyrabiaj je, aż stanie się gładkie i jednolite. Podziel na mniejsze kawałki i wstaw do lodówki, by się schłodziło. Kolejno rozwałkowuj na cienkie placki, cały czas podsypując mąką. Wycinaj kształty foremkami i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami, bo rosną w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 10 minut (uważaj, aby nie zrumieniły się zbyt mocno). Wyjmij, kiedy będą lekko złote. Jeśli chcesz powiesić pierniki na choince, zrób dziurki słomką do picia, póki są gorące i miękkie. Poczekaj, aż ostygną
Pierniczki dobre i miękkie
- Maliola
- Zadomowiony
- Posty: 10469
- Rejestracja: 21 mar 2017, 6:53
Re: Pierniczki dobre i miękkie
grazynarosa
Wklejam następne, są Pierniczki Joli Graj
1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,
1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć.
Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszce.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni. Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną.
Nazwa jest moja bo zapoczątkowała je właśnie Jola, piekę je od kilku lat i....innych nie chcę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Stały Bywalec
- Posty: 125
- Rejestracja: 27 gru 2018, 14:17
Re: Pierniczki dobre i miękkie
admin pisze: ↑10 mar 2017, 23:08grazynarosa
Wklejam następne, są Pierniczki Joli Graj
1kg .mąki ,
1szkl.cukru
6 łyżek miodu ,
1 słoiczek dżemu ,powideł lub marmolady ,
1 łyżeczka sody ,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
4-5 jajek ,
2 budynie czekoladowe ,
4 łyżki kakao,
4 łyżki oleju ,
1 masło lub margaryna ,
1 przyprawa do piernika ,o
Mąkę wymieszać z proszkiem ,kakaem i budyniami .Margarynę rozpuścić z miodem ,cukrem ,
dżemem i ostudzić .W bardzo małej ilości mleka rozpuścić sodę .Białka ubić na sztywno ,dodając żółtka.Wszystkie składniki połączyć.
Pozostawić w lodówce do następnego dnia .Wałkować dość grube ciasto[0,5-1 cm],wykrawać foremkami pierniczki .Układać na wysmarowanej margaryną blaszce.Piec 10 -15 min. w temp.180-200 stopni. Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostaną.
Nazwa jest moja bo zapoczątkowała je właśnie Jola, piekę je od kilku lat i....innych nie chcę.
.
Najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek piekliśmy,pyszne w smaku i miękkie . Bardzo polecam ten przepis
Agnes
-
- Stały Bywalec
- Posty: 69
- Rejestracja: 07 kwie 2017, 22:10
- Lokalizacja: Lublin - Kijany
Re: Pierniczki dobre i miękkie
Pierniczki - robię od wielu lat...
6 szklanek mąki
6 jaj
2 szklanki cukru
1 margaryna
6 łyżek miodu
3 płaskie łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy do pierników
3 łyżki kakao
Rozpuścić miód z margaryną, do przestudzonego dodać pozostałe składniki, zagnieść. Piec 10 - 15 min w temp. 180 stopni.
6 szklanek mąki
6 jaj
2 szklanki cukru
1 margaryna
6 łyżek miodu
3 płaskie łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy do pierników
3 łyżki kakao
Rozpuścić miód z margaryną, do przestudzonego dodać pozostałe składniki, zagnieść. Piec 10 - 15 min w temp. 180 stopni.