Pierniczki drożdżowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22127
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Pierniczki drożdżowe

Post autor: survivor26 » 10 mar 2017, 23:06

Przepis stąd http://domowe-wypieki.com/pierniczki-ja ... i-pulchne/

– 2 szklanki mąki pszennej tortowej
– 1 jajko
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1 czubata łyżka miodu
– 2 łyżeczki przyprawy korzennej
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 25g świeżych drożdży
– 40g miękkiego masła

Przepis
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzać z masłem do rozpuszczenia, następnie dodać drożdże. Całość wymieszać. Do suchych składników dodać płynne razem z jajkiem. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować rozmąconym jajkiem, piec około 10 – 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Moje uwagi: piekłam na niższej temperaturze, nie wiem jakiej, bo mój piekarnik ma numerki zamiast stopni, ale tak ok. 170 stopni, równo 10 minut - trzeba wyjmować jak są delikatnie zrumienione, im dłużej siedzą w piecu, tym kruchsze wychodzą. Następnym razem dałabym też więcej przyprawy piernikowej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrawy świąteczne”