Gruszki na słodko i ostro
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22555
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Gruszki na słodko i ostro
Przepisy mojej sąsiadki z Wileńszczyzny, niestety bez dokładnych proporcji, bo od lat robię na oko.
Konfitura:
około 1 kg cukru na litr wody (zależnie od preferencji słodyczowych)- rozpuścić, zagotować i do zagotowanego syropu wkładać gruszki pokrojone na ćwiartki (bez pestek). Gotować 2-3 dni, po dwa razy dziennie, każdorazowo tylko do zagotowania. Do smaku dodać można goździków.
Gruszki w occie:
Zrobić zalewę octową w proporcji, mniej więcej, szklanka cukru, 2 szklanki wody, pół szklanki octu na 2 kg gruszek. Z przypraw dodaję goździki, cynamon, ziele angielskie. Zalewą zalać wydrylowane gruszki i pasteryzować w piekarniku lub w garnku. Uwaga, do konsumpcji nadają się najwcześniej po tygodniu od przygotowania, bo zalewa musi dobrze gruszki nasączyć.
Konfitura:
około 1 kg cukru na litr wody (zależnie od preferencji słodyczowych)- rozpuścić, zagotować i do zagotowanego syropu wkładać gruszki pokrojone na ćwiartki (bez pestek). Gotować 2-3 dni, po dwa razy dziennie, każdorazowo tylko do zagotowania. Do smaku dodać można goździków.
Gruszki w occie:
Zrobić zalewę octową w proporcji, mniej więcej, szklanka cukru, 2 szklanki wody, pół szklanki octu na 2 kg gruszek. Z przypraw dodaję goździki, cynamon, ziele angielskie. Zalewą zalać wydrylowane gruszki i pasteryzować w piekarniku lub w garnku. Uwaga, do konsumpcji nadają się najwcześniej po tygodniu od przygotowania, bo zalewa musi dobrze gruszki nasączyć.
- lora
- Zadomowiony
- Posty: 7635
- Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51
Re: Gruszki na słodko i ostro
A mój przepis jest taki.
1kg cukru, szklanka octu6% ...z tego robię syrop dodaję cynamon, goździki, wanilię- do smaku
2kg gruszek obrać obgotować 3razy. Odcedzić na sicie, jak przestygną połączyć z syropem i gotować aż gruszki są szkliste. Daję mniej więcej tyle gruszek żeby syropem były pokryte. gotuję z przestojami wtedy nabierają lepszego smaku.
smacznego.
Małgoś ale Ty nie lubisz cynamonu :)
1kg cukru, szklanka octu6% ...z tego robię syrop dodaję cynamon, goździki, wanilię- do smaku
2kg gruszek obrać obgotować 3razy. Odcedzić na sicie, jak przestygną połączyć z syropem i gotować aż gruszki są szkliste. Daję mniej więcej tyle gruszek żeby syropem były pokryte. gotuję z przestojami wtedy nabierają lepszego smaku.
smacznego.
Małgoś ale Ty nie lubisz cynamonu :)
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22555
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Rozmowy przy kawie (61)
A właśnie, wczoraj śliwki w occie pasteryzowałam w zmywarce - wyglądają ok, jak pasteryzowane tradycyjnie - czy pasteryzacja trwała to się okaże, ale oszczędność czasu nieziemska, wstawiłam wieczorem, zrobiło się samo, rano wyjęłam gotowe
A Basiu, możesz jeszcze gruszki z jabłkami w przecierach połączyć
A Basiu, możesz jeszcze gruszki z jabłkami w przecierach połączyć
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15400
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Re: Rozmowy przy kawie (61)
I stawiałaś do góry dnem, tak jak pokazywali?survivor26 pisze: ↑04 sie 2018, 9:01A właśnie, wczoraj śliwki w occie pasteryzowałam w zmywarce - wyglądają ok, jak pasteryzowane tradycyjnie - czy pasteryzacja trwała to się okaże, ale oszczędność czasu nieziemska, wstawiłam wieczorem, zrobiło się samo, rano wyjęłam gotowe
A Basiu, możesz jeszcze gruszki z jabłkami w przecierach połączyć
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15400
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22555
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Gruszki na słodko i ostro
Na gorąco robię, ale to chyba nie ma większego znaczenia.
Tak, do zmywarki do góry dnem, przy wyjmowaniu spod każdej pokrywki odrobina cieczy pociekła, ale sprawdziłam organoleptycznie i nie była to zalewa, tylko woda ze zmywarki.
- mariaewa
- Zadomowiony
- Posty: 10549
- Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
- Lokalizacja: DK 6
Re: Gruszki na słodko i ostro
Na gorąco lepiej. Od razu część zalewy przenika do owoców. Na zimno dłużej się wgryza. A tam gdzie kwas, zawsze może stwardnieć niepotrzebnie.
- Keetee
- Zadomowiony
- Posty: 3859
- Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50
Re: Gruszki na słodko i ostro
Ja zrobiłam dżem gruszkowy z limonką,odrobina syropu mietowego i ciutką wanilii. Starłam skórkę z limonki i pokroiłam ją drobno. Wyszedł super w proporcji 1:3
- Barabella
- Administrator
- Posty: 15400
- Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
- Lokalizacja: Łódź
Re: Gruszki na słodko i ostro
Raz kozie śmierć. Wstawione do zmywarki...... zobaczymy jak Zosia zapasteryzuje
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22555
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
- MaGorzatka
- Zadomowiony
- Posty: 4908
- Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
- Lokalizacja: Pomorze Środkowe
Re: Gruszki na słodko i ostro
Ale lubię gruszki i całą resztę, to cynamon omijam i też mam radochę :)
Pozdrawiam - Małgosia (ogrodniczka od maja 2010)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)
Obrazki z Gospodarstwa (3)
Obrazki z Gospodarstwa (2)
Obrazki z Gospodarstwa (1)
W moim gospodarstwie (Oaza)