Gruszki na słodko i ostro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22120
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Gruszki na słodko i ostro

Post autor: survivor26 » 10 mar 2017, 22:56

Przepisy mojej sąsiadki z Wileńszczyzny, niestety bez dokładnych proporcji, bo od lat robię na oko.

Konfitura:

około 1 kg cukru na litr wody (zależnie od preferencji słodyczowych)- rozpuścić, zagotować i do zagotowanego syropu wkładać gruszki pokrojone na ćwiartki (bez pestek). Gotować 2-3 dni, po dwa razy dziennie, każdorazowo tylko do zagotowania. Do smaku dodać można goździków.


Gruszki w occie:

Zrobić zalewę octową w proporcji, mniej więcej, szklanka cukru, 2 szklanki wody, pół szklanki octu na 2 kg gruszek. Z przypraw dodaję goździki, cynamon, ziele angielskie. Zalewą zalać wydrylowane gruszki i pasteryzować w piekarniku lub w garnku. Uwaga, do konsumpcji nadają się najwcześniej po tygodniu od przygotowania, bo zalewa musi dobrze gruszki nasączyć.

Awatar użytkownika
lora
Zadomowiony
Posty: 7546
Rejestracja: 21 mar 2017, 7:51

Re: Gruszki na słodko i ostro

Post autor: lora » 10 mar 2017, 22:57

A mój przepis jest taki.
1kg cukru, szklanka octu6% ...z tego robię syrop dodaję cynamon, goździki, wanilię- do smaku

2kg gruszek obrać obgotować 3razy. Odcedzić na sicie, jak przestygną połączyć z syropem i gotować aż gruszki są szkliste. Daję mniej więcej tyle gruszek żeby syropem były pokryte. gotuję z przestojami wtedy nabierają lepszego smaku.
smacznego.

Małgoś ale Ty nie lubisz cynamonu :)

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22120
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Rozmowy przy kawie (61)

Post autor: survivor26 » 04 sie 2018, 9:01

A właśnie, wczoraj śliwki w occie pasteryzowałam w zmywarce - wyglądają ok, jak pasteryzowane tradycyjnie - czy pasteryzacja trwała to się okaże, ale oszczędność czasu nieziemska, wstawiłam wieczorem, zrobiło się samo, rano wyjęłam gotowe ;)

A Basiu, możesz jeszcze gruszki z jabłkami w przecierach połączyć :-)

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15384
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Rozmowy przy kawie (61)

Post autor: Barabella » 04 sie 2018, 9:20

survivor26 pisze:
04 sie 2018, 9:01
A właśnie, wczoraj śliwki w occie pasteryzowałam w zmywarce - wyglądają ok, jak pasteryzowane tradycyjnie - czy pasteryzacja trwała to się okaże, ale oszczędność czasu nieziemska, wstawiłam wieczorem, zrobiło się samo, rano wyjęłam gotowe ;)

A Basiu, możesz jeszcze gruszki z jabłkami w przecierach połączyć :-)
I stawiałaś do góry dnem, tak jak pokazywali?
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15384
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Gruszki na słodko i ostro

Post autor: Barabella » 04 sie 2018, 9:27

Misiu a wody ile dajesz?

Pat zalewa na zimno czy na gorąco?
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22120
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Gruszki na słodko i ostro

Post autor: survivor26 » 04 sie 2018, 9:30

Barabella pisze:
04 sie 2018, 9:27
Misiu a wody ile dajesz?

Pat zalewa na zimno czy na gorąco?
Na gorąco robię, ale to chyba nie ma większego znaczenia.

Tak, do zmywarki do góry dnem, przy wyjmowaniu spod każdej pokrywki odrobina cieczy pociekła, ale sprawdziłam organoleptycznie i nie była to zalewa, tylko woda ze zmywarki.

Awatar użytkownika
mariaewa
Zadomowiony
Posty: 10549
Rejestracja: 21 mar 2017, 8:56
Lokalizacja: DK 6

Re: Gruszki na słodko i ostro

Post autor: mariaewa » 04 sie 2018, 10:00

Na gorąco lepiej. Od razu część zalewy przenika do owoców. Na zimno dłużej się wgryza. A tam gdzie kwas, zawsze może stwardnieć niepotrzebnie. ;)

Awatar użytkownika
Keetee
Zadomowiony
Posty: 3859
Rejestracja: 21 mar 2017, 5:50

Re: Gruszki na słodko i ostro

Post autor: Keetee » 04 sie 2018, 10:10

Ja zrobiłam dżem gruszkowy z limonką,odrobina syropu mietowego i ciutką wanilii. Starłam skórkę z limonki i pokroiłam ją drobno. Wyszedł super w proporcji 1:3 :mniam:
Bądź dobrej myśli, bo po co być złej 😉 Dorota
bieżący wątek
poprzedni wątek

Awatar użytkownika
Barabella
Administrator
Posty: 15384
Rejestracja: 08 mar 2017, 13:36
Lokalizacja: Łódź

Re: Gruszki na słodko i ostro

Post autor: Barabella » 05 sie 2018, 13:14

Raz kozie śmierć. Wstawione do zmywarki...... zobaczymy jak Zosia zapasteryzuje :02icon_mryellow:
Pozdrawiam,
Barabella


Aktualny wątek

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22120
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Gruszki na słodko i ostro

Post autor: survivor26 » 05 sie 2018, 13:15

Barabella pisze:
05 sie 2018, 13:14
Raz kozie śmierć. Wstawione do zmywarki...... zobaczymy jak Zosia zapasteryzuje :02icon_mryellow:
Jakby co będzie na mnie, moja właśnie pasteryzuje 4 kg powideł :lol2:

Awatar użytkownika
MaGorzatka
Zadomowiony
Posty: 4908
Rejestracja: 08 mar 2017, 16:33
Lokalizacja: Pomorze Środkowe

Re: Gruszki na słodko i ostro

Post autor: MaGorzatka » 05 sie 2018, 14:50

lora pisze:
10 mar 2017, 22:57
Małgoś ale Ty nie lubisz cynamonu :)
Ale lubię gruszki i całą resztę, to cynamon omijam i też mam radochę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z owoców”