Nutella ze śliwek

ODPOWIEDZ
paputowy dom

Nutella ze śliwek

Post autor: paputowy dom » 10 mar 2017, 22:50

Nutella ze śliwek węgierek
-2,5 kg śliwek (po wydrylowaniu)
-1 kg cukru
-200 gram kakao (dobrej jakości)
-2 cukry waniliowe
Wydrylowane i zmielone śliwki smażymy z cukrem dwie godziny. Następnie dodajemy kakao i cukier waniliowy. Smażymy około 15, 20 minut - nie ma potrzeby więcej na tym etapie nutella jest już gęsta.
Nalewamy do słoików i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.

Sweety

Re: Nutella ze śliwek

Post autor: Sweety » 10 mar 2017, 22:51

U mnie pewna modyfikacja, bo do etepu zwykłych powideł zrobiłam wg przepisu na te bez mieszania. A potem poza kakaem dodałam 2 tabliczki gorzkiej czekolady, a także posiekane orzechy włoskie. I wyszła POEZJA :D

Awatar użytkownika
survivor26
Administrator
Posty: 22315
Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
Lokalizacja: DLW

Re: Nutella ze śliwek

Post autor: survivor26 » 10 mar 2017, 22:55

Robię dzisiaj Jeszcze się waham z tym pasteryzowaniem, bo mam stare nakrętki one się tak ładnie nie zassą...ale zobaczymy, najpierw 5 kilo sliwek wydrylować trzeba ...a i przypomniało mi się, że ja jeszcze goździki, cynamon i trochę pieprzu daję :)
Pieprz albo i chilli, bardzo podkreślają smak, daję tak i do zwykłych dżemów i do nutelli, oczywiście w ilościach homeopatycznych :)

Moja nutella już w słoikach i po pierwszej degustacji - niebiańsko dobra wyszła

Awatar użytkownika
Mila
Zadomowiony
Posty: 14323
Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa

Re: Nutella ze śliwek

Post autor: Mila » 09 cze 2021, 17:43

Robiłam nutellę ze śliwek z samym kakao i inną - z większą ilością gorzkiej czekolady i niewielką ilością kakao. Ta z czekoladą jest o niebo lepsza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory z owoców”