Nutella ze śliwek węgierek
-2,5 kg śliwek (po wydrylowaniu)
-1 kg cukru
-200 gram kakao (dobrej jakości)
-2 cukry waniliowe
Wydrylowane i zmielone śliwki smażymy z cukrem dwie godziny. Następnie dodajemy kakao i cukier waniliowy. Smażymy około 15, 20 minut - nie ma potrzeby więcej na tym etapie nutella jest już gęsta.
Nalewamy do słoików i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Nutella ze śliwek
Re: Nutella ze śliwek
U mnie pewna modyfikacja, bo do etepu zwykłych powideł zrobiłam wg przepisu na te bez mieszania. A potem poza kakaem dodałam 2 tabliczki gorzkiej czekolady, a także posiekane orzechy włoskie. I wyszła POEZJA
- survivor26
- Administrator
- Posty: 22556
- Rejestracja: 06 mar 2017, 9:20
- Lokalizacja: DLW
Re: Nutella ze śliwek
Robię dzisiaj Jeszcze się waham z tym pasteryzowaniem, bo mam stare nakrętki one się tak ładnie nie zassą...ale zobaczymy, najpierw 5 kilo sliwek wydrylować trzeba ...a i przypomniało mi się, że ja jeszcze goździki, cynamon i trochę pieprzu daję :)
Pieprz albo i chilli, bardzo podkreślają smak, daję tak i do zwykłych dżemów i do nutelli, oczywiście w ilościach homeopatycznych :)
Moja nutella już w słoikach i po pierwszej degustacji - niebiańsko dobra wyszła
Pieprz albo i chilli, bardzo podkreślają smak, daję tak i do zwykłych dżemów i do nutelli, oczywiście w ilościach homeopatycznych :)
Moja nutella już w słoikach i po pierwszej degustacji - niebiańsko dobra wyszła
- Mila
- Zadomowiony
- Posty: 14454
- Rejestracja: 05 wrz 2017, 14:42
- Lokalizacja: Mazowsze , Warszawa
Re: Nutella ze śliwek
Robiłam nutellę ze śliwek z samym kakao i inną - z większą ilością gorzkiej czekolady i niewielką ilością kakao. Ta z czekoladą jest o niebo lepsza.